OKRUTNI ZOČINAC ZAPREPASTIO JE SVIJET: Divljački je silovao i ubijao mlade djevojke, za njim je ostajao krvavi trag, sve dok jednog dana nije napravio kobnu grešku…

„Slobodna Bosna“ donosi novu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 04. Dec. 2020  04. Dec. 2020

  • 0

Christopher Wilder (1945. – 1984.) bio je jedan od najokrutnijih serijskih ubica u američkoj historiji. Godine 1984., u samo dva mjeseca, oteo je, mučio i silovao najmanje dvanaest djevojaka na području šest saveznih država. Osam nesretnica nije preživjelo ovu torturu. No, njegov zloglasni put počeo je još u ranom djetinjstvu.

Kao dječak, bio je kržljav i bolešljiv, a ljekari su njegovim roditeljima rekli da neće doživjeti pubertet. Gospodin i gospođa Wilder nekoliko su puta pozivali svećenika da mu udijeli posljednju pomast, ali mali je bio žilav. Svaki put bi se izvukao. Prikovan za krevet, prepuštao se omiljenoj zabavi, gledanju kroz prozor.

Nije ga uzbuđivao lijepi krajolik niti zaigrani vršnjaci: najradije je promatrao atraktivnu komšinicu, naročito u trenucima kad bi se tuširala. „Kako bi divno bilo rasparati tu glatku kožu, stisnuti krhki vrat ili smrskati anđeosko lice…“ Svaki put kad bi mu takve misli prošle kroz glavu, ispričao je kasnije psihijatru, dobio bi erekciju. Ubrzo je misli pretvorio u djela.

Kao 18-godišnjaci, on i prijatelj silovali su djevojku na plaži. Uhapšeni su isti dan. Umjesto u zatvoru, mladić je završio u duševnoj bolnici, gdje je podvrgnut liječenju elektrošokovima. Nažalost, okrutni tretman samo je dao podstreka njegovim bolesnim fantazijama. Kako bi bilo silovati ženu i istodobno joj davati elektroškove, pitao se. Sa psihijatrije je izišao luđi nego što je bio kad je u nju primljen.

Kad je Elizabeth Kenyon hodala ulicama Miamija, muškarci su se okretali za plavokosom ljepoticom, a žene su je ljubomorno odmjeravale. Prije dvije godine, ponijela je titulu Miss Floride. Liz je podučavala djecu s teškoćama u razvoju i svakog vikenda posjećivala roditelje. Za vrijeme jednog nedjeljnog ručka, otac je primijetio modrice na njenim rukama. Kad ju je upitao kakve su to povrede, objasnila je da ih je zadobila pokušavajući prekinuti tučnjavu dva dječaka u školi u kojoj je radila. Gospodin Kenyon je povjerovao, ali prvi put u životu, Elisabeth je lagala ocu.

Dva dana kasnije, djevojka je netragom nestala. Uspaničeni roditelji su obavijestili policiju, ali nisu ih ozbiljno shvatali, zaključivši kako je pobjegla s nekim momkom. Bill Kenyon, koji je znao da njegova odgovorna kći nikad ne bi napravila takvo što, angažirao je privatnog detektiva. Ovaj je otkrio da je u Lizinom životu postojalo nekoliko muškaraca. Svi oni su postali osumnjičeni, ali kako je istraga napredovala, ime Christophera Wildera, vlasnika uspješne građevinske kompanije, sve češće se spominjalo. Kad je Bill doznao da je njegova mezimica razvrgnula zaruke sa 17 godina starijim poduzetnikom, sa zebnjom u srcu sjetio se njenih povreda. Kad su otkrili da ima dosje zbog seksualnog zločina, policajci su ispitali Wildera, ali je on zanijekao povezanost s djevojčinim nestankom. Pretraga njegovog doma nije dala rezultate pa nije mogao biti uhapšen.

Dvadesetogodišnja manekenka Rosario Gonzales nestala je nekoliko dana kasnije. Radila je kao hostesa na Grand Prixu u Miamiju, gdje je dijelila publici reklamne letke. Posljednji put je viđena kako napušta radno mjesto u društvu starijega, dotjeranog muškarca. Činjenica da je Wilder često posjećivao utrke opet ga je postavila u centar istrage, ali ni ovaj put nije bilo dovoljno dokaza protiv njega. Shvativši da mu se policija opasno približava, odlučio je nestati. No, prije nego što je napustio Floridu, silovao je, mučio i zadavio Terry Ferguson, lijepu djevojku koju je upoznao u shoppig-centru te namamio u svoj kamionet obećanjem da će napraviti od nje zvijezdu. Njeno tijelo pronađeno je u prljavom kanalu prepunom zmija, a identitet je utvrđen pomoću zubnog kartona: prepuno modrica i ožiljaka, lice joj je bilo neprepoznatljivo. Budući da je svjedok prepoznao Wildera kao muškarca u čiji je kamionet Ferguson ušla, policajci su pohitali prema njegovom stanu s nalogom za hapšenje. No njega ondje više nije bilo.

Putujući iz države u državu, Wilder je ostavljao krvavi trag iza sebe. Jedna od žrtava koje su mu uspjele pobjeći, dobauljala je do hotelske recepcije, umotana u krvavu plahtu. Tijelo joj je bilo prekriveno modricama i ranama, a kako je recepcioner kasnije ispričao, “nešto nije bilo uredu s njenim očima”. Djevojka je policajcima otkrila detalje torture koju je prošla. Otmičar, koji ju je pozvao na “probno snimanje”, odvezao ju je na osamljeno mjesto. Strgnuo joj je odjeću te je satima zarezivao nožem, a oči joj je zalijepio superljepilom. Onako okrvavljenu, dvaput ju je silovao, nakon čega ju je mučio elektrošokovima. Premda je trpjela stravične bolove, uspjela je zadržati prisebnost. Nakon što ju je monstrum izudarao po glavi, pretvarala se da je mrtva, pa ju je jednostavno ostavio da istruhne u šumi.

Nakon njenog svjedočenja, Wilder je dospio na FBI-jevu listu deset najtraženijih zločinaca Amerike.

Ubicin put završio je u blizini kanadske granice, kad su policajci primijetili automobil i vozača koji su im bili dobro poznati s potjernice. Na njihovu naredbu, Wilder je izišao iz vozila, široko se osmjehujući. Istodobno je otvorio vatru po njima. Narednik Leo Jellison teško je ranjen, a metak njegovog kolege bio je presudan za Wildera. Tajnu o sudbini Elizabeth Kenyon ponio je sa sobom u grob – tijelo nesretne djevojke nikada nije pronađeno.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...