TEGELTIJA POBJEGAO U BANJU LUKU: Predsjednik VSTV-a tvrdi da nema uvjete za siguran rad u Sarajevu, optužuje SDA, Mehmedagića...

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija rekao je u intervjuu za RTRS da, zbog konstantnog nezakonitog snimanja i praćenja od nepoznatih lica, nema uslova za bezbjedan rad u Sarajevu.

  • Politika

  • 04. Dec. 2020  04. Dec. 2020

  • 3

Tegeltija je potvrdio da su pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH prije tri godine izvršili protuprislušni pregled njegove kancelarije, gdje je kasnije obavio razgovor s tada bivšom članicom VSTS-a Milijanom Buhom.

Indikativno je, kaže Tegeltija, da se dio tog razgovora, kasnije izmontiran, pojavio u spornom snimku u potpuno drugom kontekstu, što kod njega izaziva sumnju da je prisluškivan.

Tegeltija pita kakva se to atmosfera stvara i jesu li to uslovi za rad.

- Pa, da li su to normalni uslovi, da li je iko iz međunarodne zajednice, ambasadori, PIC, iko... bilo šta rekao o tome? To nije normalno i, da se desilo u Engleskoj, Americi ili bilo gdje drugo, to bi bio prvorazredni skandal o kome bi se pričalo 30 godina - kaže predsjednik VSTV-a.

Tegeltija ističe da je OSA odmetnuta organizacija koja nezakonito prisluškuje prvog čovjeka VSTV-a.

Kaže da je u pozadini svega udar na kadrove koji nisu bliski SDA. Dodaje da pritisak na VSTV i njega kao prvog čovjeka Vijeća vrši i visoki predstavnik, koji javno poziva na njegovu smjenu.

Tegeltija kaže da u ovom trenutku ne može reći hoće li podnijeti ostavku te da mu je svih pet članova VSTV-a iz Republike Srpske reklo da ne vidi problem u tome da ostane na ovoj poziciji.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...