OD DANAS STUPA NA DUŽNOST: Ko je nova sutkinja u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine!?

Novoimenovana međunarodna sutkinja Helen Keller danas stupa na dužnost sutkinje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

  • Vijesti

  • 04. Dec. 2020  04. Dec. 2020

  • 0

"Uvažena sutkinja Keller će zamijeniti dosadašnju uvaženu međunarodnu sutkinju Margaritu Cacu-Nikolovsku, potpredsjednicu Ustavnog suda BiH, kojoj je mandat sudije prestao ex lege prema članu VI/1. Ustava Bosne i Hercegovine 28. novembra 2020. godine zbog toga što je na taj dan navršila 70 godina života, do kada traje mandat sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine", navode iz Ustavog suda BiH.

Sutkinja Keller je potpisala svečanu izjavu pred predsjednikom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatkom M. Kneževićem na koji način je preuzela dužnost sudije Ustavnog suda BiH.

Rođena je 1. juna 1964. godine u Zürichu, Švicarska. Odbranila je doktorat Prava okoliša/životne sredine na Univerzitetu u Zürichu 1993. godine, a na College of Europe u Bruggeu, Belgija, magistrirala Evropsko pravo 1994. godine.

Godine 1995. bila je naučni saradnik - istraživač na Pravnom fakultetu Univerziteta Harvard, Sjedinjene Američke Države, a 1996. godine na Institutu Firenca Evropskog univerziteta u Italiji. Od 1996. godine je članica Američkog društva za međunarodno pravo.

Od 1996. do 2011. godine radila je kao pravna savjetnica u advokatskoj kancelariji u Švicarskoj.

Godine 2000. bila je gostujući istraživač na Institutu Max-Planck za međunarodno pravo u Heidelbergu, Njemačka.

Radila je kao profesorica međunarodnog prava, ustavnog prava i evropskog prava na Univerzitetu u Lucernu od 2001. do 2004. godine te na Univerzitetu u Zürichu od 2004. do 2011. godine. Bila je članica Odbora Međunarodne pravne komisije, švicarski odjel, od 2008. do 2011. godine, te članica Komiteta za ljudska prava Ujedinjenih nacija u istom periodu.

Godine 2010. bila je gostujuća profesorica u Centru za napredne studije u Oslu, Norveška.

Sutkinja Evropskog suda za ljudska prava je od 4. oktobra 2011. godine.

Na dužnost međunarodne sutkinje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine stupa 4. decembra 2020. godine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...