NEVJEROVATNO, ALI ISTINITO: Čovjek koji se zove Adolf Hitler izabran za okružnog odbornika u...

U Namibiji, gdje mnogi imaju imena porijeklom iz Njemačke, nekadašnje kolonijalne sile, jedan nedavno izabrani zvaničnik se iznenada pročuo, jer se zove Adolf Hitler.

  • Šareni svijet

  • 04. Dec. 2020  04. Dec. 2020

  • 0

Adolf Hitler Uunona (54) iz vladajuće stranke SVAPO izabran je prošle sedmice za odbornika okruga Ompundja na sjeveru Namibije. Osvojio je 85 posto glasova.

Novoizabrani zvaničnik je rekao za AFP da mu je neprijatno i odbio da komentariše zašto je dobio ime po jednom od najgorih diktatora u svjetskoj historiji, prenosi Beta.

"Zaista nema razloga da budemo ovdje i raspravljamo o mom imenu", rekao je on i zapitao: "Kako će to doprinijeti razvoju Namibije?"

Prvi genocid 20. stoljeća

Ta bivša njemačka kolonija kupala se u krvi od 1904. do 1908. tokom žestoke represije zbog pobune protiv njemačkog kolonizatora, kada su poginule desetine hiljada ljudi.

Pripadnici naroda Herero i Nama, koji su se pridružili ustanku u koloniji koja se službeno zvala Njemačka jugozapadna Afrika i nalazila na prostoru današnje Namibije, sistematski su odsijecani od izvora vode, ubijani, izgladnjivani u koncentracijskim logorima, do smrti iscrpljivani fizičkim radom.

Ovaj zločin se smatra prvim genocidom u 20. stoljeću, piše "Deutsche Welle".

Potom je od 1915. bila pod protektoratom Južnoafričke Republike i tek je 1990. stekla nezavisnost kao jedna od posljednjih afričkih država koje su to postigle.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...