AVDO AVDIĆ POZIVA PREDSJEDNIKA VSTV-a NA TV SUOČAVANJE: "Spreman sam pred kamerama u njegovom prisustvu predočiti sve materijale oko Tegeltije, pa neka se vidi ko laže, taj materijal morao bi imati oznaku 'RP'"

Ako je suditi prema stavovima koje je predsjednik VSTV-a iznio nakon sjednice u medijima u Banjoj Luci, teško je je očekivati da će sam odstupiti s funkcije.

  • Politika

  • 04. Dec. 2020  04. Dec. 2020

  • 6

Milan Tegeltija na jučerašnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH nije smijenjen s dužnosti predsjednika ove krovne pravosudne institucije iako je tokom rasprave većinsko, dvotrećinsko raspoloženje članova bilo energično za njegovu smjenu. Tegeltiji je dato vrijeme da do naredne sjednice, zakazane za mjesec dana, sam podnese ostavku, a ukoliko to ne učini, posao oko njegovog statusa preuzimaju discplinski organi VSTV-a.

Ako je suditi prema stavovima koje je predsjednik VSTV-a iznio nakon sjednice u medijima u Banjoj Luci, teško je očekivati da će sam odstupiti s funkcije. On i dalje neumorno ponavlja da snimak njegovog razgovora sa Milijanom Buhom, bivšom članicom VSTV-a, u kojem "razrađuju taktiku" u zapošljavanju njene sestre u nekom od sudova u Republici Srpskoj, nije autentičan nego da je montiran, kao i da je pribavljen na nezakonit način od strane Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) i njenog direktora Osmana Mehmedagića, koji su mu, kako je rekao, život u Sarajevu napravili nepodnošljivim i zbog čega se osjeća ugroženim.

Da se Tegeltija ne misli tek tako povući s utjecajne dužnosti s koje je godinama vedrio i oblačio pravosuđem u cijeloj Bosni i Hercegovini, govori i njegova krivična prijavu, koju je podnio Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv NN lica iz OSA-e zbog krivičnog djela "napad na ustavni poredak BiH".

Prema informacijama izvora bliskih Tegeltiji, predsjednik VSTV-a namjerava uskoro angažirati vještaka iz Banje Luke koji bi uradio naručenu ekspertizu, koja bi pokazala da je snimak njegovog razgovora sa Milijanom Buhom montiran.

Avdo Avdić, urednik portala "Istraga", koji je objavio inkriminirani snimak nedoličnog razgovora Milana Tegelije i Milijane Buhe, u razgovoru za "Slobodnu Bosnu" kaže da i on ima saznanja da predsjednik VSTV-a pokušava angažiranjem "svog" vještaka i drugim aktivnostima osporiti vjerodostojnost snimka koji je uznemirio pravosudnu i širu javnost u BiH.

"Budući da Milan Tegelija već desetak dana tvrdi da je snimak kojeg smo objavili sporan, evo, ja mu nudim ovim putem da zajedno s njim pred TV kamerama kompletan materijal koji sam dobio o njemu, odnesem na vještačenje u neku drugu, ozbiljnu, uređenu državu. Ako ijedna riječ u materijalu kojeg sam objavio, bude dodata ili oduzeta, ja sam spreman ići u zatvor", kaže Avdić.

On istovremeno nudi Milanu Tegeltiji i još jedan medijski format suočavanja i provjere ko govori istinu, a ko se služi konstrukcijama i montažama. "Kada već govori da je snimak montiran, spreman sam javno, u njegovom prisustvu, predočiti sve snimke koje sam dobio, iako znam da bi taj materijal morao imati oznaku "RP" ("Roditeljska pažnja"). Bude li on i dalje tvrdio da je snimak montiran, bit ću primoran objaviti sve materijale kako bih javnost konačno uvjerio da je Milan Tegeltija taj koji govori laži", poručio je Avdo Avdić.

Na ovaj način je urednik portala "Istraga" u velikoj mjeri potvrdio špekulacije koje se već duže vrijeme mogu čuti u pravosudnim krugovima, prema kojima je snimljeni tonski zapis razgovora Tegeltije i Milijane Buhe čista "kamilica", najčednija moguća verzija bogate audio-vizuelne arhive, u kojoj su pohranjeni svi neprilični kontakti predsjednika VSTV-a, ne samo s kolegicom Milijanom Buhom.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...