ČOVIĆEV PORTAL POJASNIO: "Evo zašto je Mostar glavni grad Hrvata u BiH!"

Sa 105.797 stanovnika, Mostar je središte Hercegovine, jedan od većih gradova u BiH, jedini višenacionalni grad u zemlji, ali i glavni grad Hrvata u BiH, koji će to i ostati bez obzira na rezultate lokalnih izbora, piše mostarski portal HMS, pod kontrolom lidera HDZ-a Dragana Čovića.

  • Društvo

  • 04. Dec. 2020  04. Dec. 2020

  • 8

Čovićev HMS piše da je Mostar glavni grad Hrvata, između ostalog, i zbog toga što u Mostaru živi više Hrvata nego i u jednom drugom gradu u BiH, nešto više od 50 hiljada.

- Mostar je uz to glavno hrvatsko političko, sveučilišno, kulturno, zdravstveno, gospodarsko i medijsko središte. U gradu na Neretvi smještene su središnjice gotovo svih hrvatskih političkih stranaka, ali i Glavno vijeće i Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH - nastavlja portal HMS.

HMS dalje piše da se jedino sveučilište na hrvatskom jeziku nalazi upravo u Mostaru, u kojem je smještena i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH te da se u Mostaru nalazi i hrvatsko nacionalno kazalište - HNK Mostar, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, javna poduzeća kao što su "HT Mostar", "HP Mostar", "Elektroprivreda HZHB", kao i redakcije svih vodećih hrvatskih medija, kako javnih, tako i privatnih...

Čovićev portal dalje navodi da su u Mostaru sjedišta i važnih hrvatskih institucija, poput Dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH, Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI), Glavnog vijeća HZHB, Hrvatskog leksikografskog zavoda u BiH. 

U gradu na Neretvi se održava i niz važnih ekonomskih i kulturnih manifestacija, koji opravdavaju epitet Mostara kao glavnog središta hrvatskog naroda u BiH, poput Sajma gospodarstva, Mostar Film Festivala, "Mostarskog proljeća", "Melodija Mostara"...

- Ma koliko neke iritirao epitet stolni hrvatski grad i bez obzira koliko se upinjali da on to ne bude, on će to ostati, čak i neovisno o rezultatima predstojećih izbora za mostarsko Gradsko vijeće. Jer sve nabrojano bit će u Mostaru, neovisno tko pobijedio u utrci za mostarski parlament i tko sutra bio gradonačelnik Mostara - tvrdi HMS navodeći kako nema nijednog razloga da atribuiranje Mostara kao glavnog grada Hrvata u BiH bilo kome smeta, jer to nije niti može biti zapreka da grad na Neretvi bude dovoljno komotna sredina i za sve ostale; naprimjer i regionalno središte hercegovačkih Bošnjaka i Srba, mada je ovim potonjima, zbog njihove poslijeratne malobrojnosti, taj pridjev već odavno preotelo Trebinje.

- Dakle, Mostar je i stolni grad Hrvata u BiH, ali istovremeno kao svjetski poznata turistička destinacija, sa Starim mostom, mora ostati otvoren i težiti postati moderan, europski, kosmopolitski grad - piše HMS.

Na kraju teksta, Čovićev portal piše kako Mostarci od predstojećih izbora očekuju da grad na Neretvi dobije gradski parlament i gradonačelnika koji će se potruditi da se sve zelene površine u gradu, a ne samo park Zrinjevac, revitaliziraju i redovno održavaju, da cijeli grad bude uredan i čist, da se obnove ili uklone objekti porušeni u ratu i na lijevoj i na desnoj obali, da se konačno dovrši izgradnja sportske dvorane, katedrale, kazališta. Da nova Gradska uprava osmisli mjere kojima će privući ulagače u Mostar. Riječju da se Mostar nastavi razvijati i postane ugodno mjesto za život, grad kojeg će osjećati jednako svojim, i ponositi se njegovom ljepotom i privlačnošću svi njegovi žitelji.

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...