Nove bravure „staroga“ majstora bluesa!

Prije dvije godine pisali smo o zanimljivom glazbeniku iz susjedstva i njegovom unikatnom glazbenom djelu. Tomislav Goluban tada je spojio gotovo nemoguće. Usnu harmoniku i blues glazbu, kojom se izražava i dijeli emocije i energiju svima onima koji ga slušaju, i tradicionalne zagorske pjesme ujedinio je prenoseći univerzalne poruke.

  • Kultura

  • 09. Feb. 2015  09. Feb. 2015

Prije dvije godine pisali smo o zanimljivom glazbeniku iz susjedstva i njegovom unikatnom glazbenom djelu. Tomislav Goluban tada je spojio gotovo nemoguće. Usnu harmoniku i blues glazbu, kojom se izražava i dijeli emocije i energiju svima onima koji ga slušaju, i tradicionalne zagorske pjesme ujedinio je prenoseći univerzalne poruke. Tomislav je višestruki dobitnik Porina, što je na koncu dovoljan dokaz kako je riječ o glazbeniku koji ima „ono nešto“, po čemu se izdvaja iz gomile.

Nakon albuma Med Bregi, Goluban je odlučno iskoračio i na američko tržište, a najnovije iz njegove radionice je upravo album Blow Junkie kojega ovoga puta i predstavljemo. Album Blow Junkie, njegov šesti studijski uradak, moglo bi se reći različit od svih dosadašnjih Golubanovih ostvarenja. Kao što je postalo uvriježeno, kada je Goluban u pitanju, i ovoga puta cijeli album snimljen je u svega nekoliko sati u standardnoj fotmaciji, u kojoj je Tomislav imao potporu basa, kojeg je „vozio“ Aleksandar Vešić, gitare Lovre Šicela i bubnjeva za kojima je sjedio Igor Vugrek.

Ali ovoga puta Goluban se na albumu okušao i kao autor pjesama na engleskome jeziku, na kojem je album i otpjevan. Album Blow Junkie započinje snažnim rock ritmom u kompoziciji Hard Rockin'. Nakon svega dva „kruga“ Goluban se usnom harmonikom, i dalje je vjeran Hohneru, uključuje u kratku vožnju „vlakom“ bez tračnica. Red bluesa, red boogiea, mogao bi ukratko biti opis uvodnih pjesama albuma Blow Junkie. Na tragu riffova ZZ-Topa, Goluban uz potporu gitare sa slideom „juriša“ ka prerijama divljeg zapada.

Nakon solidnih „Električnih svjetala“ i izvrsnog „Kockarskog bluesa“, Goluban se bluesom popeo na „Krov“ i zasviramo blues za „Majčicu Zemlju“. Na albumu Blow Junkie koji traje nešto kraće od 54 minute je šesnaest kompozicija, od kojih najjači dojam ostavljaju pjesme rock karaktera Two Rockets, Freedom King i Speedin' Train na kojoj je gostovao i najbolji hrvatski skijaš svih vremena Ivica Kostelić. Sve te pjesme su zapravo uvertira za ponajbolju pjesmu na albumu koja nosi naziv kao i album, Blow Junkie. Šesti studijski album hrvatskog glazbenika Tomislava Golubana zatvara izvrsni blues Springtime Fever, stavljajući tako točku na još jedno izvrsno studijsko ostvarenje koje hrabro izlazi izvan regionalnih glazbenih okvira. (M.Iličić)

loading...

trenutak ...