ODBROJANI DANI: Dodik ne može spriječiti smjenu svog kuma Ranka Škrbića

Savez za promjene traži hitnu smjenu ambasadora BiH u Beogradu i DODIKOVOG kuma RANKA ŠKRBIĆA, koji je kao ministrar zdravlja na nabavci medicinske opreme oštetio fondove zdravlja RS-a i Srbije sa preko 10 miliona eura; naš list saznaje kako je Škrbić poslovao sa sumnjivom firmom sa Maršalskih Ostrva i na koji način će ga pokušati zaštititi predsjednik RS-a Milorad Dodik

  • Društvo

  • 26. Feb. 2015  26. Feb. 2015

Lider SDS-a Mladen Bosić i predsjednici stranaka okupljenih u Savez za promjene postigli su sporazum da se sa funkcije ambasadora BiH u Beogradu opozove Ranko Škrbić. Bivši ministar zdravlja RS-a i kum Milorada Dodika vjerovatno će biti opozvan u narednih dvadesetak dana i to zbog skandala sa nabavkom medicinske opreme i drugih malverzacija koje su obilježile njegov sedmogodišnji mandat ministra u Vladi RS-a, od marta 2006. do marta 2013. godine.

Kako naš list saznaje, Škrbić će biti opozvan u paketu s još nekoliko ambasadora čije povlačenje je tražio Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH. Upravo iz tih razloga

Čović se neće protiviti smjeni Dodikovog kuma Ranka Škrbića.

SUMNJIV ARANŽMAN NA MARŠALSKIM OSTRVIMA

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić je krajem februara prošle godine Specijalnom Tužilaštvu za organizovani kriminal Srbije dostavio podebelu dokumentaciju koja svjedoči o malverzacijama u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, kojima je Fondu zdravstva Srbije nanesena materijalna šteta koja se procjenjuje na 10,9 miliona eura.

Riječ je o spornom ugovoru između Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a sa firmom Pharma Trade, koji je sklopljen kada je na čelu Vlade RS-a bio Milorad Dodik, a kasnije je dograđivan.

Ugovor Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a sa firmom Pharma Trade sa Maršalskih Ostrva, koja ima predstavništvo u Cirihu, sklopljen je bez javnog tendera 2007. godine, nakon što je Vlada RS-a godinu dana ranije donijela zaključak o prihvatanju informacije o dugovanjima prema zdravstvenim ustanovama u Srbiji i načinu izmirenja usaglašenih obaveza.

Dio tih dugovanja trebalo je da se izmiri putem isporuke medicinske opreme zdravstvenim ustanovama u Srbiji, a koju je Fond zdravstvenog osiguranja RS-a kupovao od Pharma

Tradea. Sve bi bilo u redu da kod realizacije ovog ugovora nije došlo do malverzacija, na koje upućuje dokumentacija koja je proslijeđena nadležnim istražnim organima Srbije.

Ključno je pitanje zbog čega je dug plaćen opremom, kada je RS imala novac da izmiri dug u cijelosti zdravstvenim ustanovama u Srbiji, kao i zbog čega su u toku realizacije posla mijenjani uslovi ugovora na štetu RZZO Srbije. Osnovni ugovor je podrazumijevao da firma Pharma Trade snosi troškove carina, poreza i drugih dažbina vezano za isporuku opreme, a aneksima je teret tih obaveza prebačen na Srbiju.

Sve je počelo krajem 2006. kada je tadašnji predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik s Vladom Srbije postigao dogovor o izmirenju dugovanja prema zdravstvenim ustanovama u Srbiji koji je akumuliran prethodnih godina, i to kroz opremu.

U cilju realizacije Vladinog zaključka, tadašnji direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Goran Kljajčin je 22. novembra 2006. godine sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje Srbije u Beogradu, koji je zastupala Svetlana Vukajlović, zaključio Ugovor o regulisanju međusobnih prava i obeveza. Nakon toga Vlada RS-a je 10. maja 2007. godine donijela zaključak kojim je dala saglasnost Fondu za donošenje odluke o pokretanju pregovaračkog postupka bez tendera. Već 11. maja 2007. Kljajčin je donio odluku o pokretanju pregovaračkog postupka bez objave obavještenja o nabavci, a potom i odluku o dodjeli ugovora od 8. juna 2007. godine kojom je prihvaćen izvještaj o radu Komisije za provođenje pregovaračkog postupka. Za najpovoljnijeg ponuđača izabrana je firma Pharma Trade Cirih. Ugovor sa firmom iz Ciriha Fond zdravstvenog osiguranja za nabavku medicinske opreme potpisao je 20. juna te godine. Ukupna vrijednost ugovora o nabavci opreme koju je trebalo isporučiti zdravstvenim ustanovama u Srbiji iznosi 10, 9 miliona eura. U ugovoru je navedeno da dobavljač uzima rabat od 10 posto neto vrijednosti opreme.

Na osnovu potpisanog ugovora s firmom iz Ciriha, FZO RS-a obezbijedio je i bankovnu garanciju s Hypo bankom u Banjoj Luci na iznos neto vrijednosti ugovora za kompletnu medicinsku opremu, uvećanu za kamate prema otplatnom periodu. FZO RS-a je obezbijedio i bankovnu garanciju od iste banke i firmi iz Ciriha na iznos učešća od 985.780 eura po ranije sklopljenom ugovoru o nabavci medicinske opreme. Nakon svega zaključena su i tri aneksa ugovora, kojima se reguliše da je obaveza RZZO Srbije da plati PDV prilikom uvoza opreme, zatim je izmijenjena specifikacija opreme po ustanovama u Srbiji, a izmijenjen je i rok isporuke. Krajem oktobra 2007. godine zaključen je i četvrti aneks ugovora kojim je izmijenjen paritet kod uvoza opreme, da bi 3. aprila 2008. godine Pharma Trade sa Intesa Soditie Trade Finace Limited iz Londona zaključila Ugovor o asignaciji prava i potraživanja za navedeni kredit.

Prilikom realizacije ovog ugovora došlo je do, kako je navedeno, brojnih prevara u kojima su oštećene i Srbija i RS.

Sumnja se da iza firme sa Maršalskih Ostrva stoji Radoslav Petković Lale, koji se nalazio u pritvoru zbog umiješanosti u pronevjeru u Galenici, a povezuje se i sa Rankom Škrbićem.

KAKO SE KALIO KUM ŠKRBIĆ

Poznato je da farmaceutske kuće obrću milione i da saradnja s njima svakom političaru koji je u prilici da odlučuje o nabavci lijekova i medicinskog materijala donosi značajnu materijalnu korist. Godinama unazad se šuškalo da ključni ljudu u zdravstvu RS-a zgrću ogromne sume novca, a u posljednje tri godine su u javnosti isplivali podaci o enormnom bogaćenju bivšeg direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Gorana Kljajčina i bivšeg ministra Škrbića.

Omiljeni hobi u vrijeme ministrovanja Škrbiću je bilo upravo druženje sa stranim farmaceutima. Navodno, zbog uspješne poslovne saradnje jedan od vlasnika farmaceutske kuće Škrbiću je kupio vilu u Francuskoj, što on nikada nije demantovao. Dokle je sve Škrbić spreman da ide, pokazalo se i nakon ostavke Gorana Kljajčina koji je, nakon što je ojadio Fond zdravstva i upao u privatne skandale, najavio povlačenje iz zdravstvenih razloga. Ubrzo ga je Škrbić, umjesto da provjeri njegovo poslovanje, proizveo u svog savjetnika.

(Integralni tekst pročitajte u printanom izdanju Slobodne Bosne, od četvrtka, 26. februara)

loading...

trenutak ...