EKSKLUZIVNO: Kako je Aćif-efendija podijelio Srbiju

Potpredsjednik SDP-a Meho Omerović podsjetio je da je Aćif-efendija od Hitlera dobio orden Gvozdenog krsta 2. reda, čime je dokazao na čijoj je strani bio

  • Politika

  • 22. Avg. 2012  

Postavljanje spomen ploče Aćif-efendiji Hadžiahmetoviću, vođi odbrane Novog Pazara za vrijeme Drugog svjetskog rata, izazvalo je burnu reakciju novoformirane Vlade Srbije. Ivica Dačić i Aleksandar Vučić tražili su hitno skidanje spomen- ploče „Albancu koji je pobio 7.000 Srba“.

Pored Vučiča, koji je u slučaju Aćifa bio najglasniji, svoju ocjenu o sandžakom efendiji ovih dana dali su brojni srbijanski političari i istoričari.

U međuvremenu iz Novog Pazara stigla je nova “provokacija” za beogradske vlasti. Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je krajem prošle nedjelje otvorilo izložbu “Portreta znamenitih Bošnjaka 1180.- 2007. godine” , na kojoj je među poznate i priznate ličnosti svrstan i Aćif-efendija. Povodom otvaranja izložbe ponovo se oglasio Vučić i zaprijetio da će država na ovaj skandal oštro odgovoriti.

Esad Džudžević, predsjednik BNV-a, prilikom otvaranja izložbe rekao da “23 ličnosti na portretima treba da uđu u istorijske čitanke i da Bošnjaci s ponosom treba da uče o njima”.

Rasim Ljajić, predsjednik SDP-a, takođe je protiv postavljanja spomen obilježja Aćifu usred Novog Pazara. On kaže da je tabla postavljena bez odluke Skupštine opštine u Novom Pazaru, da je Aćif Hadžiahmetović bio zagovornik Velike Albanije, a Novi Pazar je smatrao njenim centrom, da je protjerivao Srbe a negirao Bošnjake. On je, tvrdi Ljajić, skidao Bošnjacima fesove sa glave i stavljao albanske kape, i dovodio albanske učitelje da drže nastavu samo na albanskom jeziku.

Potpredsjednik njegove partije Meho Omerović podsjetio je da je Aćif-efendija od Hitlera dobio orden Gvozdenog krsta 2. reda, čime je dokazao na čijoj je strani bio. „Kao i Draža Mihailović, Nedić i Ljotić, i Aćif-efendija je služio fašističkoj Nemačkoj u borbi protiv antifašističkih snaga“, kazao je Omerović. (Mirha Dedić)

(Cijeli tekst pročitajte u novom broju Slobodne Bosne koji e u prodaji od četvrtka, 23. avgusta)

trenutak ...