Nedelja, 09. Septembar 2012 u 18:08

Hiljade volontera čistilo BiH

Desetine hiljada volontera širom BiH okupilo se danas kako bi očistilo ulice i divlje deponije u okviru najveće ekološke akcije "Lets do it - očistimo zemlju za jedan dan".

 

Srđan Pajdić, iz Udruženja građana "Mozaik prijateljstva", koje je ujedno i organizator ove akcije na nivou RS, istakao je da im je cilj da se očisti što više deponija u državi.

"Ovu akciju smo pokrenuli zajedno s Udruženjem 'Ruke' iz Sarajeva. Svi smo izašli na ulice kako bismo očistili našu zemlju od smeća. Povod nam je bolja i ljepša država", rekao je Pajdić.

Dodao je da je, kada je u pitanju Banjaluka, čišćenje raspoređeno na nekoliko lokacija i to kod parka "Mladen Stojanović", zatim na Banjalučkom polju, u mjesnim zajednicama Lazarevo jedan, dva i tri, te u Motikama.

Srebrenka Golić, ministar za prostorno planiranje, građevinarstvo i ekologiju RS, koja je učestvovala u akciji zajedno s više desetina banjalučkih volontera, kazala je da je na 700 lokacija u RS počela aktivnost čišćenja korita rijeka, školskih dvorišta, parkova i drugih javnih površina.

"Akcijom želimo da pošaljemo poruku građanima i javnosti da zaštite životni prostor", naglasila je Golićeva, te najavila i čišćenje Vrbasa od izvorišta do ušća u Savu, a biće sprovedeno uz podršku UNDP-a i Vlade Japana.

Podršku akciji dao je i Slobodan Gavranović, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, koji je istakao da je taj grad jedan od najčistijih u regiji, a zaslužne za to su ovakve akcije koje je gradska vlast preduzimala posljednjih godina.

"Ranijih godina grad je bio pun divljih deponija i odlagališta smeća. Realizovan je i jedan veliki projekat izgradnje i sancije regionalne deponije, koja je jedan od preduslova za dobro uređen grad", kaže Gavranović.

Akcija čišćenja smeća u Bijeljini obavljena je na tri lokacije, a učestvovalo je oko 100 volontera i građana, dok je u Šamcu organizovana tročasovna akcija u kojoj su očišćena priobalja Bosne i Save.

Komunalci i volonteri iz Trebinja učestvovali su u akciji čišćenja gradskih i prigradskih naselja od divljih deponija. Volonteri su danas čistili i Doboj.

"Akcija je organizovana s ciljem povećanja svijesti građana o značaju zaštite životne sredine i lične odgovornosti za to okruženje", kaže Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine RS, koji se priključio akciji u Doboju.

Svetlana Šešlija, predsjednik Udruženja građana "Topeer" u Doboju, rekla je da je, osim na području grada, planirano uklanjanje divljih deponija u prigradskim naseljima Prisade i Usora.

Od jutarnjih sati danas su bili vrijedni i Mostarci, koji su napunili veliki broj vreća smećem s ulica i iz parkova, kao i Bugojanci, koji na očišćenom mjestu namjeravaju izgraditi dječji park.

U Sarajevu se čistilo na nekoliko lokacija, a akciji se pridružili oko 1.000 volontera, koliko i u Mostaru.

Takođe, više od 100 volontera iz Sanskog Mosta sudjelovalo je u ovoj ekološkoj akciji. Prikupljene su značajne količine smeća na širem prostoru Sanskog Mosta, te je registrovan veliki broj divljih deponija.

"Prema podacima, ovdje postoji preko 130 divljih deponija", istakao je Amer Mezetović, koordinator ove ekološke akcije.

Inače, organizatori akcije u RS su Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS i Republički fond za zaštitu životne sredine, u saradnji s opštinama i gradovima u RS, a učešće je ranije najavilo oko 50.000 volontera.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

DODAJ KOMENTAR PRIKAŽI KOMENTARE { 0 }
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  do 1200 karaktera

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Novi broj
 • U novom broju SB čitajte:

 • JEDNODNEVNA PENZIJA NEVJEROVATAN MANEVAR SNSD-ove ZASTUPNICE DUŠANKE MAJKIĆ

  Dušanka Majkić otišla u penziju na jedan dan i dobila otpremninu od 28.000 KM!
 • SKANDAL NEDJELJE

  Radončić odbio nepostojeći poziv da sudjeluje u vlasti!
 • SPAS U POSLJEDNJI ČAS : SLOVENCI PRODALI TERMALNU RIVIJERU NA ILIDŽI

  ILIDŽA, MOJA DEŽELA : TERME ČATEŽ SE POVUKLE SA BH. TRŽIŠTA, KANTONU SARAJEVO OSTAVILI DUG OD 2,7 MILIJUNA KM
 • SVE DODIKOVE DAME : KO SU NAJMOĆNIJE ŽENE U RS-u

  ŽENE KOJE DRMAJU REPUBLIKOM SRPSKOM
 • POLITIČKA BITKA ZA SIPA-u : GORAN ZUBAC POSVAĐAO VIJEĆE MINISTARA

  SVE PO ZAKONU : MEKTIĆEV ULTIMATUM ZA SMJENU ZUPCA
 • Više...

Mine 2014