"Semberka" dobila pomoć iz FBiH od milion i po KM

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH obezbijedilo je milion i po KM Fabrici sušenog povrća "Semberka" iz Јanje, rečeno je nakon sastanka resornih ministara Republike Srpske Miroslava Milovanovića, Federacije BiH Јerka Ivankovića Lijanovića i direktora "Semberke" Svjetlane Manojlović.

  • 09. Sep. 2012  

Lijanović je rekao da je Vlada Federacije BiH donijela program kojim želi pomoći poljoprivredne proizvođače i u Republici Srpskoj, finansiranjem proizvodnje i obrtnih sredstava, a da pri tom budu zaposleni i povratnici.

"Putem Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstva preduzetništva i Ministarstva raseljenih i izbjeglih u mogućnosti smo da, u slučaju 'Semberke', obezbijedimo 1,5 miliona KM, od čega je 30 odsto grant i 70 odsto kredit sa povoljnom kamatnom stopom", rekao je Lijanović.

On je istakao da je uslov da ova sredstva budu potrošena namjenski za otkup poljoprivrednih proizvoda, te da u fabrici bude zaposlen jedan broj povratnika, kao i da otkup poljoprivrednih proizvoda bude dijelom od povratnika.

"'Semberka' ispunjava kriterijume za ovaj program, i za vrlo kratko vrijeme doći će do njegove realizacije kako bi pogon bio u punoj funkciji, a poljoprivredni proizvođači mogli da budu sigurni da će proizvode moće prodati i naplatiti“, rekao je Lijanović i dodao da će sredstva biti na raspolaganju u narednih 60 dana.

Milovanović je rekao da su za Vladu Republike Srpske i resorno ministarstvo svi oni koji imaju mogućnost da pomognu poljoprivrednu proizvodnju u Republici Srpskoj dobro došli.

"U današnjoj situaciji i kao kandidat SNSD-a za gradonačelnika Bijeljine dajem podršku ovom projektu, jer sam rekao da želim biti gradonačelnik svih građana, bez obzira kako se zovu, kojoj političkoj partiji pripadaju, da li žive u selu i gradu, jer je potrebna sinergija između lokalne vlasti i vlada koje žele i imaju mogućnost da pomognu“, rekao je Milovanović.

On je istakao da je Vlada Republike Srpske i prošle i ove godine pomogla ovo preduzeće sa 250.000 KM, ali da ta pomoć neće izostati i u budućnosti.

Manojlovićeva je istakla da će ova sredstva biti značajna fabrici.

"Ova sredstva biće dovoljna da budu otkupljeni svi viškovi koje imaju poljoprivredni proizvođači", rekla je Manojlovićeva i pozvala semberske poljoprivrednike koji imaju viškove proizvoda da se jave u ovu fabriku i predaju te proizvode.

Fabrika sušenog povrća "Semberka" zapošljava oko 35 radnika u stalnom radnom odnosu, i od 70 do 100 u sezoni.

Na današnjem sastanku, kome je prisustvovao i vlasnik i direktor Zemljoradničke zadruge "Balatunka" iz Balatuna kod Bijeljine Dragan Sarić dogovoreno je da će sredstva od 500.000 KM dobiti i ova zadruga.

trenutak ...