ENERGOINVEST UGOVORIO VELIKI POSAO U ALŽIRU: Isporučuje telekomunikacionu opremu vrijednu 104 miliona KM!

Energoinvest d.d. Sarajevo priprema isporuku telekomunikacione opreme za najveću trafostanicu El Milia, naponskog nivoa 400/220kV, koja se gradi u Alžiru.

  • Ekonomija

  • 02. Sep. 2015  03. Sep. 2015

  • 0

To je jedan od najvećih projekata “Energoinvesta” u novijoj historiji, koji su danas u Tvornici elektroopreme (TEO) u Blažuju predstavili direktori Energoinvestovih sektora Vedad Čengić i Kerim Balta.

– Riječ je o izgradnji trafostanice El Milia u Alžiru za nama poznatog kupca Sonelgaz, odnosno Elektroprivredu Alžira. Za isporuku su pripremljeni ormari za telekomunikacioni segment u sklopu

trafostanice i to predstavlja posljednju isporuku u ovoj oblasti. Dosad je već isporučeno više od 200 ormara za razne tehnološke procese u sklopu te trafostanice – kazao je Balta.

Naveo je da je to jedan od najvećih ugovorenih Energoinvestovih poslova, a radi se o iznosu od oko 104 miliona KM, koji se sastoji iz dijela koji se tiče isporuke opreme i građevinskih radova na terenu. Energoinvest je ovaj posao dobio u najjačoj konkurenciji iz cijelog svijeta.

Veličina projekta, kako je dodao Čengić, podrazumijeva veliki iskorak u poslovanju kompanije i dobivanje referenci.

Pakovanje opreme je u toku, ali se priča tu ne završava. Ona se, kako je dodao Čengić, nastavlja montažom ormara u Alžiru, ispitivanjem i puštanjam u pogon te opreme.

Na samom projketu bilo je angažirano direktno i indirektno oko 60 ljudi u Energoinvestu u raznim fazama projektovanja, realizacije posla, komercijalnom segmentu, i u samim radovima u Alžiru.

Čengić je posebno naglasio da se usvajanjem novih metodologija rada, proizvodnjom i integracijom telekomunikacijske opreme, realizira bh. proizvod.

– Veoma važno generalno za isporuku ormara, elektroopreme i telekomunikacija, jeste da se ormari proizvode u BiH. Sve komponente koje se nabavljaju za integraciju cjelokupnih ormara i opreme, nabavljaju se iz BiH. Kada se radi o samoj opremi, ona se uzima od nekoliko rijetkih preostalih proizvođača te opreme. Sve te komponente objedinjavamo u svakom ormaru pojedinačno, sklapamo ih, programiramo i dajemo im tu dodatnu vrijednost zajedno s projektom, dizajnom i pratećom dokumentacijom. Dakle, proizvodimo bh. proizvod više vrijednosti, koji izvozimo – naveo je Čengić.

Realizacijom ovog projekta, kako su naglasili, Energoinvest d.d. Sarajevo se, o pitanju sopstvene proizvodnje i isporuke telekomunikacijskih rješenja, svrstava u rang velikih svjetskih kompanija kao što su Siemens, Alstom, ABB i drugi .

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar
loading...

trenutak ...