Nedelja, 23. Septembar 2012 u 16:04

Energoinvest se natječe za gradnju HE u Iraku

U Erbilu je od 17. do 20. septembra održan Drugi međunarodni sajam energetike na kojem je prisustvovalo više od 200 izlagača iz 45 zemalja, a ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj je na poziv ministra energetike u regionalnoj vladi Kurdistana (Irak) Yasina Sheikha Abu Bekira Mawatija boravio u ovom gradu i imao čast da zajedno sa visokim dužnosnicima regionalne vlade Kurdistana i grada Erbila otvori sajam.

 

Po povratku iz Erbila, u kojem je boravio zajedno sa delegacijom Energoinvesta, u kojoj su bili direktor Enes Čengić i pomoćnik direktora za oblast marketinga i kapitalno zavisne firme Jakub Viteškić, ministar Trhulj je za Oslobođenje sumirao rezultat ove posjete.

Na bilateralnim sastancima sa ministrom energije Yasinom Sheikhom Abu Bekirom Mawatijem i ministrom industrije i trgovine Sinanom Čelebijem, ministar Trhulj se upoznao sa napretkom koji je regionalna vlada Kurdistana

postigla u investicionom ciklusu započetom 2003.

“Cijeli Erbil sa širom okolinom je ogromno gradilište. Iz gradnja moderne gradske infrastrukture, velikih stambenih četvrti, hotelskih kompleksa, velikih i modernih poslovnih centara i raznih drugih objekata je nešto što se odmah uoči u ovom dvomilionskom gradu.

Samo u oblasti električne energije planira ne investicije za 2013. godinu iznose milijardu američkih dolara. Sastanci sa uvaženim ministrima potvrdili su da njihovo povjere nje u naše kompanije nije izgubljeno i da u narednom periodu moramo uložiti dodatne napore na ponovnom osvajanju ovog tržišta. Projekat vrijedan 36 miliona

eura koji je kompanija Energoinvest potpisala za izgradnju šest trafostanica moramo shvatiti kao novu ulaznicu na ovo tržište koju mora mo iskoristiti. Stoga i kao vlada moramo učiniti sve što je u našoj moći da im pomognemo u realizaciji ovog projekta”, kaže ministar Trhulj.

Drugog dana posjete bh. delegacija je u gradu Čaklava, udaljenom oko 70 kilometara od Erbila, prisustvovala početku izvođenja građevinskih radova na prvoj od šest ugovorenih trafostanica, a Trhulj i Čengić su posjetili i novootvore no predstavništvo Energoinvesta u Erbilu.

Ministar Trhulj kaže da se ugovorom Energoinvesta otvaraju vrata novog tržišta, ne samo za elektroenergetski sektor nego i za građevinski, ali i druge industrijske grane. Koliko je to bitno, pokazuje i podatak da u ovom dijelu Iraka 95 posto svih roba dolazi iz uvoza. S obzirom na to da tu trenutno nema bh. proizvoda, jasno je da su mogućnosti ogromne.

“Oni još pamte i uvažavaju naš nekadašnji brend. Ministru energije smo ponudili saradnju da kroz zajedničku realizaciju projekta prenosimo svoje znanje i iskustvo. Počev od pomoći kroz izradu zakonske regulative, planiranja elektroenergetskog i drugih sektora, projektovanja, pa sve do re alizacije projekata, uključujući upravljanje i održavanje. Jedan dosta širok spektar moguće saradnje koji u konačnici ima za cilj kvalitetan proizvod sa kvalitetnim lokalnim kadrovima. Predstavnik Energoinvesta u Erbilu je pozvan da narednih dana preuzme dokumentaciju za izradu ponude za izgradnju hidroelektrane instalisane snage 30 MW koja će se finansirati iz japanskog kreditnog fonda.

To će nam biti prilika da formiramo bh. konzorcij od Energoinvesta i naših gra|evinskih kompanija za učešće na ovom tenderu.

Moramo pokušati na ovom tenderu, ali i na mnogim drugim. Sada tamo imamo Energoinvest koji može i želi biti vodič ostalim kompanijama”, istaknuo je Trhulj.

Prvi čovjek Ministarstva energije, rudarstva i industrije u Erbilu je ministru energije i ministru industrije

i trgovine uputio zvaničan poziv da posjete BiH kako bi ih detaljno upoznali, ne samo sa mogućnostima Energoinvesta i naših građevinskih kompanija nego da posjete i neke naše fabrike čiji proizvodi svojim kvalitetom sigurno mogu zadovoljiti njihovo tržište.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

DODAJ KOMENTAR PRIKAŽI KOMENTARE { 0 }
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  do 1200 karaktera

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Novi broj
 • U novom broju SB čitajte:

 • JEDNODNEVNA PENZIJA NEVJEROVATAN MANEVAR SNSD-ove ZASTUPNICE DUŠANKE MAJKIĆ

  Dušanka Majkić otišla u penziju na jedan dan i dobila otpremninu od 28.000 KM!
 • SKANDAL NEDJELJE

  Radončić odbio nepostojeći poziv da sudjeluje u vlasti!
 • SPAS U POSLJEDNJI ČAS : SLOVENCI PRODALI TERMALNU RIVIJERU NA ILIDŽI

  ILIDŽA, MOJA DEŽELA : TERME ČATEŽ SE POVUKLE SA BH. TRŽIŠTA, KANTONU SARAJEVO OSTAVILI DUG OD 2,7 MILIJUNA KM
 • SVE DODIKOVE DAME : KO SU NAJMOĆNIJE ŽENE U RS-u

  ŽENE KOJE DRMAJU REPUBLIKOM SRPSKOM
 • POLITIČKA BITKA ZA SIPA-u : GORAN ZUBAC POSVAĐAO VIJEĆE MINISTARA

  SVE PO ZAKONU : MEKTIĆEV ULTIMATUM ZA SMJENU ZUPCA
 • Više...

Mine 2014