ŠTELA NA ISTOKU: Kada Mostarci ugledaju Vinka Martinovića na istočnoj obali svoga grada, danima sebi ne mogu doći

Od OHR-ovke do Starog mosta dva putića

  • Mini market

  • 06. Jan. 2016  06. Jan. 2016

Trebalo je tek nešto više od dvadeset godina da bi neke mostarske, duboke rane bile zaliječene. Ratovalo se nekad, ginulo se, plakalo se...

ŠTELINA ŽELJOTEKA

Bivši zamjenik zapovjednika Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća obrane u Mostaru, Vinko Martinović Štela, kad god poželi Stari most, čije je rušenje u novembru 1993. odobravao, podsticao, a na kraju i proslavio, ili mu na pamet padne sitni ćevap spravljen u starom dijelu grada Mostara, njemu se želje i ispune.

Parkira vlastiti automobil negdje u blizini OHR-ovke, zgrade na «pola puta» između Hotela «Ruža» koji se renovira i «Bulevara» na kojem se uvijek nešto radi, pozdravi se sa drugarima sa te, istočne obale, koji su došli po njega, i ode u provod. Do ranih jutarnjih sati.

SLOBODAN ČOVJEK

Vinko Martinović Štela je u Haškom tribunalu 2006. pravomoćno osuđen na osamnaest godina, za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini 1993. i 1994. godine. Nakon odslužene dvije trećine zatvorske kazne, Štela je 1. februara 2012. sletio na «Međunarodni aerodrom Sarajevo» kao slobodan čovjek.

Baš kao što se slobodno šeta i po cijelom Mostaru. Doduše, bez Mladena Naletilića Tute, osnivača Kažnjeničke bojne HVO-a. A, zašto i ne bi... To više nije ni tajna, ni javna tajna, ni bilo kakav «top secret», to je, jednostavno, činjenica. Jedino što Mostarci, kada ga ugledaju na istočnoj obali, danima sebi ne mogu doći! Baš, «čudna jada od Mostara grada». (D.Bajramović)

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...