U INTERESU DJETETA: Do okončanja istrage SB neće pisati o slučaju Mahira Rakovca, na šta pozivamo i druge kolege

Uzimajući u obzir sve činjenice i zdrav razum, u interesu svakog djeteta i digniteta dječaka Mahira, kao i u interesu istrage, redakcija 'Slobodne Bosne' do okončanja istražnog postupka u slučaju Mahira Rakovca neće prenositi optužbe, stavove i mišljenja vezana za ovaj slučaj. Na isto pozivamo i druge kolege

  • Vijesti

  • 07. Jan. 2016  07. Jan. 2016

  • 3

Slučaj samoubistva dječaka Mahira Rakovca duboko je potresao najprije njegovu porodicu, pa onda i cjelokupnu bh. javnost koji su s pravom zahtijevali od svih nadležnih da se aktivno uključe u rješavanje ovog slučaja kojem je, tvrde roditelji, prethodilo strahovito mučenje i zlostavljanje koje je doživio od vršnjaka u vrijeme dok je pohađao Internacionalnu školu na Ilidži iz koje je ispisan prije godinu dana.

Javnost je posebno bila potresena emotivnim istupom Mahirove majke Alise koja je pisala o slučaju, kao i njegovog očuha Dubravka Lovrenovića. Uslijedila su javna pisma, pokrenuta je Facebook grupa a sve je kulminiralo pojavljivanjem neprovjerenog spiska sa imenima navodnih zlostavljača koji se munjevitom brzinom proširio društvenim mrežama nakon čega su uslijedile brojne prijetnje smrću i premlaćivanjem djece sa spiska. Sve je prijetilo da eskalira i da izazove nove žrtve, čitava priča prešla je granice zdravog razuma.

U svemu tome mnogi su zaboravili da su u slučajevima međuvršnjačkog nasilja s obje strane – djeca, da je BiH potpisnica Konvencije o pravima djeteta i da dok god je tako svi njeni zakoni trebaju biti u skladu s njom, i u skladu s tom Konvencijom bi se i svi ostali trebali tako ponašati. Konvencija je potpisana prije 27 godina i koja djetetom definira svako ljudsko biće mlađe od osamanaest godina, osim ako se prema domaćem zakonodavstvu punoljetnost ne stječe pri nekoj drugoj dobi.

U BiH je u toku reforma maloljetničkog pravosuđa, adekvatni zakoni tek treba da se počnu primjenjivati, i na svim nadležnim institucijama je da u ovom, ali i svim drugim slučajevima odgovore, istraže, i u slučaju dokazivanja krivice donesu adekvatne mjere kako nam se ponovo ne bi desili Denis, Harun ili Mahir, i kako se nepostupanjem ili pogrešnim postupanjem ne bi regrutirali novi kriminalci.

Zbog svega navedenog i uzimajući u obzir sve navedene činjenice i zdrav razum, u interesu svakog djeteta i digniteta dječaka Mahira, kao i u interesu istrage, redakcija 'Slobodne Bosne' do okončanja istražnog postupka u slučaju Mahira Rakovca neće prenositi optužbe, stavove i mišljenja vezana za ovaj slučaj. Na isto pozivamo i druge kolege.

Slučaj ćemo itekako pratiti, prikupljati sve relevantne podatke, pratiti postupak i u slučaju da se on ne provodi ukazivati na potrebu njegovog provođenja, i nakon što se okonča istraga ili sudski procesi, o tome i svemu što prikupimo izvijestiti javnost.

(Almir Panjeta/Slobodna Bosna)

loading...

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...