LUTAK S NASLOVNE STRANE: Istraga protiv Dautbašića vodi do Radončića?!

Nalog za hapšenje Bakira Dautbašića izdao tužitelj Božo Mihajlović, koji je u ljeto 2014. potpisao naredbu za otvaranje istrage protiv Fahrudina Radončića

  • Hronika

  • 11. Jan. 2016  11. Jan. 2016

Piše: Suzana Mijatović/Slobodna-Bosna.ba

Nakon što su tajnik Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić i njegova nova (nevjenčana) supruga, farmaceutkinja Bilsena Šahman, uhapšeni u akciji „Lutka 2“, zbog sumnje da su pokušali utjecati na svjedokinju Azru Sarić, gotovo je posve izvjesno da će istraga, kad-tad, dovesti do lidera SBB-a Fahrudina Radončića?!

Prema provjerenim informacijama iz Tužiteljstva BiH, koje je istragu o zastrašivanju važne svjedokinje u sudskom procesu protiv Nasera Kelmendija otvorilo prije mjesec dana, Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman nisu imali osobnih motiva kada su kontaktirali Azru Sarić, tražeći od nje da ne svjedoči pred Osnovnim sudom u Prištini.

Iskaz nekadašnje djevojke Ramiza Delalića Ćele mogao je, naime, kompromitirati jedino njihovog stranačkog šefa Fahrudina Radončića, koji je Bakira Dautbašića nedavno najprije kandidirao za zamjenika državnog ministra obrane, a potom za ministra komunikacija i prometa BiH.

Dautbašić i Radončić su se, inače, zbližili prije dvije godine, dok je predsjednik SBB-a bio ministar sigurnosti BiH. Magistrica farmacije Bilsena Šahman je, opet, bila kandidatkinja SBB-a na prošlim Općim izborima za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH.

POSLJEDNJA LJUBAV RAMIZA DELALIĆA

Sarajevska liječnica Azra Sarić, posljednja velika ljubav Ramiza Delalića Ćele, koji je ubijen koncem juna 2007., trebala je svjedočiti u decembru prošle godine, nakon što je iskaz dala i Ćelina zakonita supruga Ehlimana Delalić.

Iako je bilo dogovoreno da će Azra Sarić svjedočiti video-linkom, iz sudnice Suda BiH, do obrata je došlo kada je svjedokinja prijavila da je izložena strašnim pritiscima, i da je više osoba od nje tražilo da povuče iskaz.

Znakovito je, također, da je istragu u ovom slučaju odmah preuzeo šef Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH Božo Mihajlović, koji je sredinom augusta 2014. potpisao naredbu za otvaranje istrage protiv Fahrudina Radončića, Ekrema Lekića, Nasera Orića i Senada Šahinpašića Šaje, zbog sumnje da su kao članovi zločinačke organizacije Nasera Kelmendija sudjelovali u pripremi ubojstva Ramiza Delalića Ćele.

I dok je Tužiteljstvo BiH istraživalo tko je sve i po čijem nalogu pritiskao Azru Sarić da pred Osnovnim sudom u Prištini ne otkrije tajne koje joj je Ramiz Delalić povjerio prije smrti, protiv sarajevske liječnice je pokrenuta zastrašujuća medijska kampanja, s ciljem da se ni kriva, ni dužna, optuži za smrt pacijenta.

Doktorica Sarić je, podsjetimo, koncem decembra „optužena“ da je kao stažistkinja na Odjelu za maksiofacijalnu hirurgiju Univerzitetsko-kliničkog centra Sarajevo nesavjesno liječila pacijenta Sabahudina Hukaru, što je u konačnici dovelo do njegove smrti.

Iako je u saopćenju ljekara UKC Sarajevo navedeno da uzrok smrti nesretnog čovjeka nije bilo vađenje zuba i da je pacijent duže vrijeme bio teško bolestan, na stubu se srama našla jedino doktorica Sarić.

U medijskoj su hajci protiv mlade liječnice, očekivano, prednjačili novinari Dnevnog avaza.

loading...

trenutak ...