Tajni poslovi Nasera Orića

SB otkriva zašto istraga o najvećoj korupcijskoj aferi u poslijeratnoj BiH u čijem se središtu nalazi KEMAL ČAUŠEVIĆ, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje ni poslije dvije godine i nebrojenih materijalnih dokaza nije završena

  • Mini market

  • 05. Okt. 2012  05. Okt. 2012

Dugogodišnji direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemal Čaušević, uporedo uhapšenom porodicom Sadiković, bio je u stalnim kontaktima i sa Sadikovićevom konkurencijom - Sedinetom Karićem Sidom, vlasnikom i direktorom firme Sidoil iz Srebrenika, koji je na Sudu BiH zbog porezne utaje u iznosu od 2,6 milijuna KM u proljeće 2010. pravomoćno osuđen na pet godina zatvora, kao i sa Sidinim bivšim poslovnim partnerom Draganom Stajićem zvanim Sijalica. Stajić se, podsjetimo, nakon Karićevog hapšenja razišao sa nekadašnjim šefom i s novim suradnicima nastavio sa starim poslom.

 

Prema informacijama Slobodne Bosne, tajni ortak Dragana Stajića u poslovima uvoza tekstila iz Turske i Mađarske tada je postao Naser Orić. Kako bi kamuflirali zajedničke poslove, Stajić i Orić su uvoz organizirali preko firme Mode Tesami iz Brčkog, čiji je nominalni vlasnik izvjesni Sanel Salkić zvani Biber. Tako započinje i poslovna suradnja Nasera Orića i Kemala Čauševića, koji će bivšeg zapovjednika Armije BiH iz Srebrenice, baš kao i Anesa Sadikovića godinama ranije, uvesti u sve tajne carinskih malverzacija. Prema tvrdnjama uposlenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Čauševića i Orićeva česta druženja bila su posve javna stvar - sastajali su se u restoranima, kafićima, pa čak i u direktorovom uredu, gdje je Naser Orić dolazio u pratnji Ekrema Lekića.

 

U tom je smislu bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje s debelim zaleđem u SDA, išao dotle da je Naseru Oriću sugerirao kako će popuniti carinske dokumente (da na fakture ne stavlja enormno niske cijene, kako ne bi pobudio sumnje carinika) i obrasce za obračun PDV-a. Čaušević je upućivao Orića i preko kojih će graničnih prijelaza uvoziti robu, odnosno, tražio od njega da ga na vrijeme obavještava o dolasku kamiona. Istodobno je službenicima Uprave za indirektno oporezivanje naređivao da ne smiju obavljati kontrolu Orićevih kamiona, već samo carinske dokumentacije. U Upravi je poznat slučaj kada je zbog Orićevih kamiona bez posla umalo ostao carinik Ahmed Šerifović. Jednako je tako zataškan slučaj od prije tri godine kada su službenici Carinske ispostave u Sarajevu privremeno oduzeli pošiljku robe u vlasništvu Nasera Orića i Ekrema Lekića, a nakon što su posumnjali u iskazanu vrijednost, budući da su vlasnici naveli nerealno niske cijene. „Nesporazum“ je, međutim, riješen za nekoliko dana, poslije intervencije direktora Čauševića, koji je naložio povrat robe vlasnicima. Naser Orić je tražio Čauševićevu pomoć i u proljeće 2010., kako bi umanjio iznos carinjenja robe iz Mađarske. I mada je za „usluge“ Naseru Oriću, Ekremu Lekiću i Draganu Stajiću dobijao izdašan „honorar“, Kemal Čaušević prema njima nije bi ni izbliza susretljiv kao prema Kasimu i Anesu Sadikoviću, odnosno Sidi Kariću, na čijem je tajnom platnom spisku također bio godinama. (S. Mijatović)

 

(Cijeli tekst pročitajte u novom broju Slobodne Bosne koji je u prodaji od četvrtka, četvrtog oktobra)

trenutak ...