KARDINALOVO PISMO PATRIJARHU: Dodikovo "beatificiranje" Zdravka Tolimira

Ako bi se htjelo biti bogohulno, ili pak konzistentno, sve do pravomoćnih presuda Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, na "čelu udruženog genocidnog pohvata" (nad Bošnjacima Srebrenice i Žepe) stajao je glavom i bradom Gospod Bog

  • SENAD ANTE-PORTAL

  • 17. Feb. 2016  17. Feb. 2016

Piše: SENAD AVDIĆ

 

Govoreći u Banjoj Luci na komemoraciji povodom smrti ratnog zločinca Zdravka Tolimira, generala Vojske Republike Srpske koji je prošle nedjelje umro u ćeliji zatvora u Haagu, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekao je da je "Zdravko Tolimir pripadao plejadi onih koji su stvorili Republiku Srpsku".

 

Penzionisanog generala Vojske RS Tolimira je, kao što je poznato, Međunarodni sud za ratne zločine na području bivše Jugoslavije pravomoćno osudio na doživotnu robiju. Osuđen je za najteže moguće kazneno djelo - GENOCID.

 

Znači li to da je tvrdnjom kako je ratni obavještajac Ratka Mladića "stvarao Republiku Srpsku", a to njegovo "stvaranje" kvalificirano kao genocid, Dodik poručio da je "Republika Srpska stvorena na genocidu", što danas ne izgovaraju ni najgorljiviji protivnici ovog entiteta?!

 

Obrazlažući osuđujuću presudu Zdravku Tolimiru, njemački sudija Cristopf Flugge, predsjedavajući Raspravnog vijeća je kazao: "Raspravno Vijeće je većinski utvrdilo da ste krivi za krivično djelo genocida i udruživanje za počinjenje genocida".

 

U "plejadi onih", kako je kazao Dodik, "koji su stvarali Republiku Srpsku", zajedno sa Tolimirom, odnosno zločinaca "koji su počinili krivično djelo genocida i genocidnog udruživanja radi počinjenja genocida", kako je rekao sudac Flugge", svakako počasna mjesta zaslužuju, ako ćemo se koristiti logikom pravomoćnih presuda u Haagu, i Ljubiša Beara i Vujadin Popović, također doživotno osuđeni za genocid.

 

BOGOMDANI GENOCID

 

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej prošlog je mjeseca, govoreći u Banjoj Luci na Slavi Republike Srpske, "u plejadu" onih koji su zaslužni "za stvaranje Republike Srpske" (ili "članove udruženog zločinačkog projekta za počinjenje genocida", kako se uzme, odnosno kako se čita), uvrstio i Gospoda Boga, lično!

 

"Republika Srpska utemeljena je na istini Božijoj i na pravdi Božijoj", kazao je Patrijarh. "A sve što je temeljeno na istini, krvi za pravdom i za ime Božije, to je večno i neprolazno", podebljao je svoj govor Patrijarh.

 

Ako bi se htjelo biti bogohulno, ili pak konzistentno, sve do pravomoćnih presuda Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću (Slobodan Milošević je već odavno mrtav) na "čelu udruženog genocidnog pohvata" (nad Bošnjacima Srebrenice i Žepe), stajao je glavom i bradom Gospod Bog; Tolimir, Beara, Popović i ostali su mu mu tu i tamo, neko manje neko više, pomagali.

 

Kardinal Vinko Puljić,vrhbosanski nadbiskup, u opširnom pismu kojeg je mjesec dana nakon govora u Banjoj Luci uputio patrijarhu SPC Irineju, vrlo otvoreno, zapravo neubičajeno eksplicitno i (za njega) netipično kritizira njegovo viđenje Republike Srpske kao "države sa Božijim likom".

 

"Politički entitet Republika Srpska u Bosni i Hercegovini jeste ljudska a ne Božija tvorevina", ispravlja svog pravoslavnog kolegu kardinal Puljić.

 

KANONIZIRANJE ZLOČINCA

 

Pismo kardinala Vinka Puljića upućeno poglavaru Srpske pravoslavne crkve Irineju, daleko je od suhe teološke rasprave, ono je precizno, ponekad nužno emotivno i bolno, podsjećanje na strahote, užase, zločine, razaranja kroz koje je Katolička crkva i katolička zajednica u posljednjem ratu prošla u "Božijoj tvorevini"- Republici Srpskoj.

 

Iskače li pismo kardinala Puljića (pisano u ime svih biskupa u BiH) pravoslavom Patrijarhu Irineju iz okvira ekumenske doktrine, na kojoj se posljednjih mjeseci intenzivno radi, a što je vrhunac imalo prošle nedjelje u povijesnom susretu na Kubi pape Franje i moskovsko-ruskog patrijarha Kirila?

 

Jesu li se kardinalovim pismom adresiranim na Patrijrha SPC usporili, ili čak obeshrabrili, procesi dijaloga među katoličkom i pravoslavnom hijerarhijom, ne samo na Balkanu, nego i uopće, kako se može čuti u reakcijama koje stižu iz Srbije nakon objelodanjivanja pisma?

 

Moguće da je tako, ali tek u slučaju da je bilo šta od onoga što je kardinal Puljić napisao, pobrojao, na što je podsjetio...bilo neistinito, proizvoljno, ili tendenciozno. Davanje Božijih atribucija i prerogativa zajednici koju je, kako je kazao Dodik oplakujući generala Tolimira, "stvarala plejada" presuđenih za genocid i najteže ratne zločine protiv čovječnosti; to je bogohuljenje i to je odsustvo bilo kakve volje i spemnosti za ekumensko djelovanje...

Vezane vijesti

trenutak ...