RUŽICA JUKIĆ ZAPRIJETILA TUŽITELJIMA: „Ja sam u tijelu koje vas bira i prati vaš rad“

„Poznato mi je da me jedan vaš član kolektiva toliko mrzi, da non- stop o meni priča ljudima“, navodi se u pismu koje je potpredsjednica VSTV-a uputila svim državnim tužiteljima, aludirajući na njihovog šefa Gorana Salihovića

  • Društvo

  • 18. Feb. 2016  18. Feb. 2016

Nakon što je Kolegij tužitelja Tužiteljstva BiH oštro osudio medijske istupe potpredsjednice Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Ružice Jukić, ta je sutkinja iz Tuzle odgovorila državnim tužiteljima.

U dopisu upućenom svim tužiteljima u Tužiteljstvu BiH, Ružica Jukić je u svom stilu poručila kako će uvijek pričati ono što smatra da je ispravno, sviđalo se to nekome ili ne.

„Ja sam u tijelu, koje vas bira i koje prati vaš rad i imam pravo i da komentiram i da se složim sa javnošću da nešto nije uredu“, zaprijetila je potpredsjednica VSTV-a, navodeći kako je iznenađena pismom u kojem su je državni tužitelji optužili da se stavlja na stranu Fahrudina Radončića, ali i osumnjičenih u predmetu „Pavlović banka“

„Poznato mi je da me jedan vaš član kolektiva toliko mrzi, da non- stop o meni priča ljudima, ali ovo nisam očekivala. Na ovakav način ste pokazali da postoji istina u priči naroda o vašem radu. Ja vaš rad ne mogu nikako dovesti u pitanje, ako radite kvalitetno, ispravno u skladu sa zakonom, konvencijama o ljudskim pravima, te preporukama Komiteta ministara članica Evropske zajednice o distribuciji informacija putem masovnih medija u kaznenim postupcima“, poručila je sutkinja Jukić, te još dodala kako je u emisiji na TV Alfa izjavila da ima dojave da cure informacije iz SIPA-e, a ne iz Tužiteljstva.

Iako nije navela koji je „član kolektiva“ Tužiteljstva BiH mrzi i ogovara, nema sumnje da je Ružica Jukić mislila na glavnog državnog tužitelja Gorana Salihovića, sa kojim je već duže vrijeme „na ratnoj nozi“.

„To što sam rekla da je, po meni, objavljivanje transkripata u pojedinim medijima, prije nego što ih je optuženi i vidio po meni, kazneno djelo i ostajem kod toga, a prema čl. 6 Evropske konvencije o ljudskim pravima mora postojati presumpcija nevinosti i i pravo na pravičan postupak, o tome govore i preporuke Komiteta ministara Vijeća Evrope.

Jer je čovjek unaprijed osuđen od strane javnosti“, pojasnila je sutkinja Jukić, te upitala tužitelje zašto nisu reagirali i na izjave predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, ali i predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso, kada je upozoravala na loš kvalitet optužnica.

„Jasno je da pojedini žele mene satanizirati, omalovažiti moj rad ili čak reći da sam na strani optuženih, bez ikakvih argumenata, iako sam samo rekla da su ponovo iscurile informacije u slučaju Pavlović, jer je koliko se sjećam Slobodna Bosna pisala da imaju informacije iz pouzdanih izvora da će biti uhapšen i četvrti. Šta to govori?

Da se mora uozbiljiti situacija i da te informacije moraju ostati tajna za druge koji ih se ne tiče“, održala je „lekciju“ kolegama sutkinja Jukić.

Ružica Jukić je, dodajmo, Pravni fakultet završila u 36-oj godini, a dvije godine poslije, položila pravosudni ispit.

Podsjetimo, u priopćenju Kolegija tužitelja Tužiteljstva BiH je zatražena smjena Ružice Jukić iz VSTV-a i navedeno kako ona ne može predstavljati niti zastupati interese pravosudne zajednice.

"Donekle razumijemo pritiske medija i politike, ali za osobe koje moraju da zastupaju interese pravosuđa, to je nedopustivo", stav je Tužiteljstva BiH.

(Slobodna Bosna)

loading...

trenutak ...