LUTKA" SA NASLOVNE STRANE: Koja politika montira "političke sudske procese?"

Ako je SDA stajala iza hapšenja i podizanja optužnice protiv Radončića i ostalih, na čemu insistira njihova odbrana, šta je bio konačni cilj tog paklenog političko-pravosudnog monterskog plana? Da li je taj cilj bilo "jačanje koalicije te SBB-om u cilju provođenja reformi“?

  • SENAD ANTE-PORTAL

  • 24. Feb. 2016  24. Feb. 2016

Piše: SENAD AVDIĆ

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini uručila je otkaz svom zaposleniku Zijadu Hadžijahiću istoga dana kada je Sud BiH potvrdio optužnicu koju je protiv njega, Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman podiglo Državno tužiteljstvo.

Kao što je poznato, Hadžijahića se tereti da je "trgovao utjecajem" tako što je uz pomoć lidera SBB-a Radončića "izborio" ambasadorsko mjesto u Sloveniji za svoju suprugu, a zauzvrat ponudio svoje usluge, odnosno utjecaj kojeg je navodno imao na bh. pravosuđe da se obustave istrage protiv ostalih članova ove (ne)formalne grupe.

Znači li to da američki diplomati u BiH nisu baš, na neviđeno,skloni vjerovati odbrani optuženih da je proces koji se protiv njih vodi isključivo politički motiviran i (na)vođen?

Nakon najnovijeg "kruga razgovora" čelnika Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost (bez prisusustva čelnih ljudi Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića) poručeno je da koalicija ovih dviju stranaka "nema alternativu", dapače, da će se "intenzivirati" u narednom periodu.

Potvrđeno je od njegovih stranačkih kolega i kako Bakir Dautbašić i dalje ostaje kandidat za državnog ministra prometa i komunikacija. Niko iz partnerske SDA nije to osporio.

Tu se, čini mi se, računi do kraja ne slažu, primjetan je, blago kazano, znatan deficit formalne logike: kako je moguće da u "politički montiranom procesu" niko nije pretrpio političku štetu?

(Osim, eventualno ambasade SAD u BiH).

Savez za bolju budućnost, koji je, kao, trebao biti žrtveno jagnje tog procesa, jači je nego ikada, istina predsjednik im je u kućnom pritvoru, ali to dodatno obavezuje njegove suradnike i članstvo da "sa njegovog puta ne skrenu".

Kako je kazao Radončić tokom ročišta u sudnici Suda BiH, samo je tokom tri nedjelje koliko je proveo u ćuzi, SBB na razne funkcije u politici i javnim poduzećima postavio više od 200 ljudi.

Strategija odbrane advokatskog tima Fahrudina Radončića i njegovih optuženih kolega je od početka jasna: radikalno politiziranje sudskog procesa koji će se voditi protiv njihovih klijenata.

Takva strategija često zna polučiti rezultate, međutim ne nužno i ne i uvijek u svoju korist.

Optužena četvorka, odnosno njihovi timovi odbrane, tokom sudskog procesa morati će najprije identificirati tu "političku silu", a potom ponuditi validne dokaze da je ona vukla konce, odnosno "montirala sudski proces".

A to podrazumijeva svašta nešto, prije svega motiv. Motivi svakog političkog procesa trebali bi da su preispoljno političke naravi i moraju imati političke ciljeve.

Ako je Stranka demokratske akcije, odnosno njen najuži vrh, stajala iza hapšenja i podizanja optužnice protiv Radončića i ostalih, na čemu insistira njihova odbrana, šta je bio konačni cilj tog paklenog političko-pravosudno monterskog plana?

Da li je taj cilj bilo "jačanje koalicije te stranke sa strankom na čijem je čelu Fahrudin Radončić, a u cilju "provođenja reformi, jačanja institucija, evropskog puta..."

Istina, Vasvija Vidović, odvjetnica Fahrudina Radončića, koja to više nije nakon što je uvrštena na listu svjedoka Tužiteljstva, nedavno je natuknula kako političke konce u procesu protiv njenih bivših štićenika vuče "bivša vlast" , što će reći SDP sa svojim koalicijskim partnerima.

Uvjeren sam da ni ona sama ne vjeruje u tu budalaštinu. Ima gospođa Vidović bogato sudsko iskustvo u komunističkom režimu, pa joj je jasno da bivši komunisti, ili njihovi današnji sljedbenici , te stvari, dakle monterske, rade mnogo delikatnije i efikasnije...

Nepoznato je kada će početi sudski proces protiv Radončića, Dautbašića, Šahmanove i Hadžijahića, a pogotovo je neizvjesno kada će biti okončan.

Posebno to važi za drugo najavljeno suđenje Radončiću, ono za ubistvo Ramiza Delalića Ćele, koje bi, ako se sjetimo dužine suđenja grupi oko Muhameda Ali Gašija, ili Zijadu Turkoviću "i ostalih" moglo trajati godinama. Pa će vjerovatno okončati u vrijeme kada nijedna od postojećih stranaka na vlasti to više ne bude...

loading...

trenutak ...