DOSJE SB: Kako je uništena tuzlanska DITA

Haris Abdurahmanović je po svemu čudo bosanskog biznisa, čovjek koji je u svega nekoliko godina od sitnog trgovca postao jedan od najbogatijih „poduzetnika"

  • Ekonomija

  • 18. Okt. 2012  29. Okt. 2012

Tuzlanska tvornica deterdženata Dita je u prijeratnim godinama bila hemijski gigant koji je zapošljavao više od 600 radnika. Plaće u Diti bile su među najvišima u BiH. Ditu su prije rata vodili školovani, stručni kadrovi koji su znali poslovnu politiku industrije, koji su do u detalje poznavali principe uspješnog poslovanja.

No, priči o uspjesima Dite i njezinih sadašnjih 130 radnika došao je kraj kada ju je prije nekoliko godina privatizirala sarajevska trgovačka firma Lora, vlasnika Harisa Abdurahmanovića, jednog od mladih bosanskih poslovnih lavova, kako su ga tada, u godinama uspona, titulirali neki od novinara sarajevskih medija.

Radnici Dite već danima i noćima dežuraju pred ovom tvornicom tražeći svojih 17 neisplaćenih plaća, doprinose koji im nisu uplaćeni već dvije godine, zdravstvenu zaštitu i otpremnine za radnike koji su penzionirani prije tri godine.

Prema posljednjem bilansu za prvih šest mjeseci ove godine Abdurahmanović i kompanija iz Dite su izvukli 27 miliiona maraka. U isto vrijeme, radnicima su ostali dužni sedamnaest plaća, a tri miliona maraka duguju za neuplaćene doprinose. Kada su ušli u firmu, negativna bilanca bila je četiri miliona maraka, a minus je napravila prethodna uprava na čelu sa tadašnjim direktorom Abdulahom Šahmanovićem i još šestoricom njegovih suradnika.

Abdurahmanović je sa svojim kompanjonima na ime kredita za pokretanje proizvodnje izvukao 13 miliona maraka. Dobavljačima su ostali dužni četiri i po miliona maraka, a dodatna dva miliona duguju na ime kamata. Krediti su podizani kao da se znalo da nikada neće biti vraćeni a naši izvori tvrde kako su u tome imali pomoć i nekolicije bankara. Kao jednog od takvih spominju Marjanka Divkovića iz Hypo banke koji im je odbrio kredit od osam miliona maraka. Kasnije je smijenjen. Od svih 27 miliona samo je milion maraka uložen u kupovinu polovne mašine za pakiranje.

Haris Abdurahmanović je po svemu čudo bosanskog biznisa, čovjek koji je u svega nekoliko godina od sitnog trgovca postao jedan od najbogatijih „poduzetnika“. Nakon što je kupio Ditu i na nezin račun podigao kredite, postao je vlasnikom jahte dužine 20 metara. Abdurahmanovićeva jahta može se pogledati na internetskoj stranici lora-nautika.hr.

Abdurahmanovićevo imanje u sarajevskom naselju Poljine prostire se na nekoliko desetaka dunuma. Na njemu je kuća sa bazenom , golf terenom, kućom za poslugu, salonom za zabavu sa kockarskim aparatima... Vlasnik je i iznimno skupog terenca Porsche Cayene čija je cijena, kada ga je kupovao, bila veća od 200 hiljada maraka. Zatim i restorana, vinoteke, slastičarne, marketa, igraonice... kapaciteta 200 osoba pod nazivom Druga kuća Lora koja se nalazi u sarajevskoj ulici Kolodvorska. Prema nekim procjenama vrijednost restorana i njegovih sadržaja je oko pola miliona maraka. (N. Hasić)

(Cijeli tekst pročitajte u novom broju Slobodne Bosne koji je u prodaji od četvrtka, 18. oktobra)

loading...

trenutak ...