DAMIEN HIRST: Nova religija u Banjoj Luci (FOTO)

U Muzeju savremene umjetnosti u Banjoj Luci, od 17. marta do 27. maja, posjetioci mogu vidjeti izložbu jednog od najznačajnijih savremenih umjetnika u svijetu, Damiena Hirsta zbog koje je vrijedno uputiti se ka ovom gradu iz bilo kojeg dijela regije, a pod obavezno iz drugih dijelova BiH.

  • Vijesti

  • 17. Mar. 2016  17. Mar. 2016

Postavkom Nova religija (New Religion) Damien Hirst nas tjera da se pitamo da li slijepo vjerovanje u naučna dostignuća, prije svega farmakologiju, jeste religija današnjice. Kroz četrdeset grafika i četiri skulpture, Hirst nas vodi kroz svoje propitivanje vjerovanja, smrtnosti, ljubavi, zavođenja i konzumerizma, tjerajući nas da sami sebe propitujemo o istom.

Ova impresivna izložba, koju će za javnost biti otvorena od 19 sati 17. marta, donosi u BiH neke od najpoznatijih radova ovog umjetnika kojeg već decenijama prate kontroverze. Među izloženim radovima je i legendarna lobanja i plavi leptir, slike metamorfoze novog života. Cijela izložba kao da poručuje: bilo da se opredijelimo za religiiju bilo nauku, kraj je isti i neminovan.

Izložba Nova religija (New Religion) putuje svijetom od 2005. godine i još uvijek je veoma atraktivna. U Bosnu i Hercegovinu došla je posredstvom British Councila koji ove godine obilježava 20 godina djelovanja u našoj zemlji.

Izložbu u Banjoj Luci predstavio je Paul Stolper, kustos i Hirstov prijatelj. ”Sa praktične strane, postavljanje ove izložbe je veoma zahtjevno. Od 2005. godine kada je ova izložba postavljena, gledao sam ju na raznim mjestima i u mnogim izložbenim prostorima, ali ovdje u Banjoj Luci je ona zaista izuzetno postavljena”, kazao je Stolper i dodao je da se nada da će ova izložba biti početak inspiracije za mnoge savremene umjetnike iz BiH. I čini se da je bio iskren u pohvalama za ovaj prostor koji zaista djeluje kao savšreno mjesto za Novu religiju.

Direktorica Muzeja, Sarita Vujković, rekla je kako je posebna privilegija imati Hirsta, “nakontroverznijeg i najintigrantnijeg umjetnika današnjice” u prostorima ove institucije.

Zaista puno će vidjeti svaki posjetilac izložbe. Svaki dio je ispunjen značenjem i otvara brojna pitanja o savremenom životu. Među radovima je i raspeće ispunjeno šarenim pilulama, te printovi na kojima su dijelovi iz biblije ilustrovani pilulama.

Iako postavljena prije više od dvadeset godina, još uvijek putuje svijetom i gotovo da izaziva istu pažnju. Sam Hirst decenijama izaziva različite reakcije u umjetničkom svijetu. Neki smatraju da njegova djela i ne treba da budu prikazivana u javnosti, drugi da je previše komercijalan, neki ga pak uzdižu na pijedestal, ali se većina slaže da je on čovjek koji potiče promjene.

Nekada je bio buntovnik protiv svega što je popularno i sveprisutno, ali je vremenom i sam postao dio tog svijeta protiv kojeg je predvodio revoluciju. Ipak, prošlost buntovnika, koji je imao iskustva sa drogama, proveo neko vrijeme u zatvoru, družio se sa poznatim muzičarima i umjetnicima, dovoljna mu je da mu obezbijedi doživotni status ikone u tom svijetu.

(Slobodna Bosna)

trenutak ...