Sedam dana i ljudi

Ne znam, možda pušem na hladno, ali me eskalacija kadrovskih i poslovnih rješenja u posljednjoj godini u kojima se pojavljuju osobe iz istog ratno-duhovnog „čengićevskog“ kruga tjera na oprez, pa malo i zabrinutost...

  • SENAD ANTE-PORTAL

  • 17. Nov. 2012  

ČETVRTAK, 8. NOVEMBAR

Prije dva dana sam gospođi koja ispred Vijeća Evrope vrši monitoring nad medijima u regiji (plus Turska) kao primjer neravnopravnih sudskih procesa koje političari vode protiv novinara naveo i sljedeći: tužbu MILOVANA CICKA BJELICE protiv „Slobodne Bosne“, proces koji se vodi na Sokocu. Bjelica nas je tužio prije tri godine kao obični građanin, tri godine kasnije presuda još nije izrečena, a on je izabran za načelnika Sokoca.

Razumije to, prilično je upućena moja sugovornica, ali ne baš toliko koliko prijatelj koji mi jutros, kada sam mu isto to opričao, citira i preporučuje predratnu poskočicu: „Čupaj kolac, idi na Sokolac“

PETAK, 9. NOVEMBAR

Kao investitor za izgradnju malih hidroelektrana na rijeci Željeznici kod Fojnice, čitam u novinama, pojavila se firma Peeb iz Travnika čiji je vlasnik ZEJD DUKMENIĆ, dugogodišnji selektor taekwondo selekcije BiH. Dukmenić je rođen u Hrvatskoj kao Željko, imao je blistavu taekwondo karijeru u bivšoj SFRJ, kao i Njemačkoj, prije dvadesetak godina je prešao na islam i priključio sa Armiji BiH, kao instruktor borilačkih vještina u manje poznatim kampovima za obuku u srednjoj Bosni.

Ne znam, možda pušem na hladno, ali me eskalacija kadrovskih i poslovnih rješenja u posljednjoj godini u kojima se pojavljuju osobe iz istog ratno-duhovnog „čengićevskog“ kruga (Nedžad Polić, Tarik Đođić, Velagići, Šemsudin Mehmedović, Bakir Alispahić, Irfan Ljevaković...) tjera na oprez, pa malo i zabrinutost...

SUBOTA, 10. NOVEMBAR

ALEKSANDAR VUČIĆ, potpredsjednik Vlade Srbije, ministar odbrane, šef tima za borbu protiv korupcije, šef Saveta za nacionalnu bezbednost („a možda i još nešto“, piše u današnjem Vremenu Miša Vasić) danas prilično neprohodno iznosi dokaze da su on i predsjednik Srbije TOMISLAV NIKOLIĆ godinama, pa čak i kada su preuzeli vlast, bili prisluškivani od srpske policije.

Neki dan sam od prijatelja, dobro upućenog u bezbjednosne prilike u Srbiji, tražio da mi objasni o čemu se ovdje, zapravo, radi i šta je konačni cilj ove neuvjerljive afere. „Za početak je cilj da se ukloni direktor policije Milorad Veljović, potom načelnik odjela za borbu protiv kriminala Rodoljub Roćko Milović, apsulotno najbolji policajac u Evropi, a na kraju, vjerovatno i sam ministar Ivica Dačić i da na njihova mjesta, makar mijenjali koalicionog partnera, dođu Nikolićevi i Dačićevi favoriti“, objašnjava mi.

Ukratko, sumiram, strategija Nikolića i Vučića jeste: PRVI SE DAČIĆI U VODU BACAJU.

NEDJELJA, 11. NOVEMBAR

EDIN DŽEKO nije psovao nakon postignutog gola protiv Tottenhama u posljednjim sekundama utakmice, desetak minuta nakon što ga je trener Mancini po stoti put poslao da spašava što se spasiti dade.

MIRALEM PJANIĆ, za kojeg ljudi koji ga znaju kažu da nije u životu „sastavio je i be“, ispsovao se momački nakon što je, također ulazeći potkraj utakmice Rome i Lazija, sa centra pogodio protivničku mrežu. Nije pristojno, ali ako je Mire psovao onoga na koga sam u prvih mah pomislio, psovkama se solidarno priključujem!

PONEDJELJAK, 12. NOVEMBAR

Dok hrvatska policija cijeli dan hapsi desetine farmaceuta, stotine liječnika... razmišljam o zloj zudbini dr. OGNJENA ŠIMIĆA, koji je prije tačno pola godine umro u zatvoru na Igmanu tokom izdržavanja dvogodišnje zatvorske kazne. Sa Ognjenom sam posljednji put razgovarao mjesec dana prije nego će ga pokositi infarkt, početkom aprila ove godine, kada je zbog posjete obitelji i primjerenog vladanja počašćen vikend-dopustom. Nijedan, pa ni taj posljednji razgovor pokojni sarajevski kardiohirurg nije propuštao da ne ustvrdi da je njegov sudski progon u Rijeci bio samo prinošenje žrtve od strane vlasti Hrvatske na oltar Brisela, tj. Evropske unije. I da u takvoj „selekciji“ nije bilo nevažno što je žrtva, Šimić, rođena u BiH.

Šimić je prije nego što je utekao u BiH u Rijeci osuđen na 9 godina robije. Bio je to proces kojim je tadašnja (Sanaderova!!?) Vlada slala poruku Briselu da pravna država funkcionira, da nema zaštićenih od ruke pravde... Ognjena se procesuiralo za nekih 10-20 tisuća kuna koliko je (vjerojatno i jeste) dobio mita dok je radio u Rijeci.

Liječnici koje danas hapse diljem Hrvatske na te novce se ne bi ni osvrnuli. O Ivi Sanaderu da se i ne govori: svaka od njegovih nebrojenih kriminalnih operacija u posljednjih dvadesetak godina, za koje mu se sudi, vrednija je od cjelokupne imovine pokojnog Šimića i njegove obitelji...

UTORAK, 13. NOVEMBAR

MUSTAFA efendija CERIĆ je skoro u sudačkoj nadoknadi svojeg dvije decenije dugog mandata na dužnosti reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uputio fetvu u kojoj se obračunao sa svojim srbijanskim kolegom Ademom ef. Zilkićem. Šta se nas u BiH tiče, srbijanski reis Zilkić i odnosi u tamošnjem IZ-u? Ništa. Eto ih tamo, i njega i Zukorlića i Jusufspahića. Ali nas se zato itekako tiče MUHAMED efendija IBRAHIMOVIĆ, donedavni ministar odbrane BiH, za kojeg je utvrđeno da je falsificirao ratnu prošlost i time oštetio građane ove zemlje za stotine hiljada maraka. Hajde, nije baš to dovoljan povod za tako tešku mjeru - fetvu, ali je odlazeći reis za te i takve hodže barem mogao naći adekvatnu moralnu osudu; recimo: haram mu bilo i na ovom i na onom svijetu!

SRIJEDA, 14. NOVEMBAR

Na starim filmovima i televizijskim serijama posljednjih godina se na svim televizijama u regionu naknadno prije prikazivanja titluje upozorenje: „NE PREPORUČUJE SE MLAĐIM OD 16, 14, 12... GODINA“. Ne preporučuju se tako djeci svih uzrasta Otpisani, Kuda idu divlje svinje, čak ni Kamiondžije. Pred nedužnim dječijim okicama uklanjaju se, zbog „neprimjerenog sadržaja“, nasilja, partizanski filmovi koje smo prije nekoliko decenija kolektivno, sa školom, prvi puta gledali i, eto, nismo, kada se sve sabere i oduzme, ispali toliko loši.

Kakve li je tek „neprimjerene sadržaje“ gledao klinac-ubica koji je danas u Sarajevu izbo nožem dječaka? Jesu li ga roditelji udaljavali iz dnevnog boravka tokom emitiranja scena nasilja na televiziji?

trenutak ...