NJEGOVO VELIČANSTVO KEFIR: Pomoću ovog recepta naučite sami napraviti taj ljekoviti napitak

Kefir: zašto je tako zdrav i kako ga pripremiti?

  • Zdravlje

  • 27. Jun. 2016  27. Jun. 2016

  • 1

Stariji pamte reklamu nekadašnjeg Milkosa pod motom "Napitak dugovječnih ljudi", a zbog čega je Kefir tako dobar i kako ga pripremiti pročitajte u nastavku.

Kefir je fermentirani probiotički napitak pun zdravih i korisnih mikroorganizama koji pomažu regulirati crijevnu floru. Kefir je nutritivno bogatiji od jogurta jer nas opskrbljuje svim potrebnim esencijalnim aminokiselinama i mineralima (magnezij, kalcij, fosfor i željezo), a bogat je i vitaminima B kompleksa, te vitaminima A i E. Zbog svojih ljekovitih učinaka na zdravlje je vrlo popularan napitak.

Ovaj bogati hranjivi napitak vuče podrijetlo s Kavkaza. Prema predaji, starosjedioci su upute za njegovu pripremu dobili od proroka Muhameda. Kefiru se pripisuju mnoga ljekovita svojstva, a povezuju ga i s dugovječnošću. Kefir se dobije dodavanjem zrnca kefira u mlijeko. Nekada su ga pripremali od kravljeg, kozjeg, ovčjeg i devinog mlijeka.

Ljekovita svojstva kefira

Kefir ima blagotvoran učinak na probavu. Ublažava žgaravicu, osjećaj težine u želucu, pomaže kod proljeva i zatvora, te općenito pomaže u održavanju zdrave crijevne mikroflore.

Kefir pomaže u detoksikaciji organizma i čišćenju tijela od toksina.

Kefir je bogat antioksidansima koji inhibiraju proces starenja.

Pomaže u regulaciji krvnog tlaka i smanjuje razinu kolesterola.

Redovita konzumacija kefira jača imunološki sustav.

Kefir pomaže kod kožnih problema.

Liječi upalne procese jer je prirodni antibiotik.

Djeluje protiv gljivica i bakterija, te pomaže kod bolesti jetre i bubrega.

Pomaže kod slabokrvnosti i slabe cirkulacije.

Priprema kefira

Industrijski proizveden kefir izrađuje se pomoću hmelja i kultura bakterija koji napitku daju isti okus, a ne od „kefirnih gljiva” – zrnaca. Zbog toga je najbolje da kefir napravite sami u vlastitom domu. Priprema je vrlo jednostavna. Potrebno vam je samo mlijeko i zrnca kefira.

Postupak:

U ½ l mlijeka stavite 2 žlice zrnca kefira. Poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi (ne višoj od 30 stupnjeva) 24 sata. U tom vremenskom roku će se tekućina zgusnuti. Nakon toga, procijedite kefir pomoću plastičnog cijedila u staklenku i čuvajte ga u hladnjaku.

Zrna kefira operite hladnom ili mlakom vodom i do sljedeće upotrebe čuvajte u hladnjaku. Brzo se razmnožavaju, što omogućuje izradu veće količine ovog zdravog napitka. Možete ih imati dugo i tako uštedjeti na izradi kefira.(kiwi.hr/SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...