PORAZNI REZULTATI: Provedeno manje od četvrtine zacrtanih mjera u Strategiji protiv korupcije

Transparency International u Bosni i Hercegovini predstavio je rezultate Monitoringa provođenja Strategije za borbu protiv korupcije 2015-2019.

  • Društvo

  • 04. Avg. 2016  04. Avg. 2016

  • 0

Rezultati pokazuju da od 61 aktivnosti koje su predviđene u prvih godinu dana, samo je 14 aktivnosti u potpunosti provedeno, 10 se nalazi u fazi realizacije, 18 se samo djelimično provodi, a 19 aktivnosti nije ni započeto.

Među mjerama koje nisu ni započete su unapređenje zakonskog okvira o slobodi pristupa informacijama, podzakonskih akata za podnošenje finansijskih izvještaja političkih partija, uvođenje zakonske obaveze za izradu planova integriteta za javne institucije u BiH, definisanje procedura za proaktivno postupanje u otkrivanju korupcije, koordinacija između organa za provođenje zakona.

Najgore stojimo u oblasti unapređenja efikasnosti pravosuđa i organa za provođenje zakona u oblasti borbe protiv korupcije, gdje od osam mjera predviđenih u prvoj godini, niti jedna nije u potpunosti provedena.

Mali postotak institucija, uglavnom na državnom nivou, započeo je ispunjavanje svojih obaveza. Sarajevski, Bosanskopodrinjski i Kanton 10 ispunili su obavezu usvajanja sopstvenih strateških dokumenata za borbu protiv korupcije, dva su u procesu njihovog usvajanja, a polovina kantona još uvijek nije ispunila ovu obavezu.

Strateške dokumente nisu usvojili ni Federacija BiH ni Brčko Distrikt, a Republika Srpska ima Strategiju za borbu protiv korupcije za period 2013-2017., koja nije ni povezana sa provođenjem Stretegije na nivou BiH.

(Fena/SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...