ZVECKANJE REFERENDUMOM: Može li se Dodik mirno razdružiti sa BiH? Da vidimo i to čudo...

Milorad Dodik, podvucimo crtu, ne priznaje odluke Ustavnog suda BiH, presude Evropskog suda za ljudska prava, pravomoćne presude Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

  • SENAD ANTE-PORTAL

  • 02. Sep. 2016  02. Sep. 2016

Piše: SENAD AVDIĆ

U pravu je Milorad Dodik (eto, i on katkad može biti u pravu!) kada kaže da su odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske donijeli troje stranih sudija i dvoje bivših potpredsjednika SDA, Seada Palavrić i Mirsad Ćeman.

Zapravo, Ćeman koji je trenutno i predsjednik Suda, bio je tokom rata i predsjednik SDA, nakon što je Alija Izetbegović zbog nespojivosti funkcija, navodno, abdicirao sa liderske pozicije u stranci.

Bez sumnje je tužan dan za pravosuđe u BiH bio onaj od prije dvanaest godina kada je Palavrićka, u ratu navrat-nanos priučena pravnica iz Tuzle, bez dana staža u pravosuđu, iz parlamentarnih klupa preselila u Ustavni sud BiH.

S izborom Ćemana stvar je izgledala nešto malo manje turobno i onespokojavajuće: on je prije rata ipak završio Pravni fakultet (u Banjoj Luci) i imao je nekakvog dodira sa pravosuđem prije

stranačkog aktivizma.

SUD, ZBUNJEN, NORMALAN

Međutim, nešto prije od njih dvoje član Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske postao je advokat Krstan Simić, Dodikov stranački funkcioner i poslanik u entitetskom parlamentu.

(Sjećate li se onog sudije Ustavnog suda BiH, Hrvata, koji je glasao protiv konstitutivnosti svih naroda i građana, pa kada je, uprkos njegovom glasu, Ustav BiH promijenjen, zahvaljujući tome, ne samo postao konstitutivan u RS, nego i postao predsjednik entitetskog Ustavnog suda!?)

Da li bi, međutim, odnos i ponašanje Dodika prema presudi Ustavnog suda BiH bili drugačiji da je, kojim slučajem, za nju glasao, recimo, Miodrag Simović, sudac iz RS? Ne bi, nipošto! Budite sigurni da bi Simovića u tom slučaju (koji je nije desio, niti će se ikada dogoditi) Dodik otpilio kao "potpredsjednika ratne Izetbegovićeve Vlade".

(Da podsjetimo, Simović je bio jedini predratni ministar u Vladi BiH, izabran od SDS-a, koji je ostao na dužnosti i nakon početka rata).

Je li i troje međunarodnih sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, Makedonku, Nijemca i Moldavca, delegirala Stranka demokratske akcije da aminuju njene ustavne primjedbe i prijedloge? Ne bih rekao, njih je, kako je to predviđeno Dajtonskim ugovorom, imenovao Evropski sud za ljudska prava iz Strasbourga.

Da, tačno, onaj jevrejsko-romski sud što je naložio provođenje presude u predmetu "Sejdić-Finci" koju Dodik također ne benda, a Dragan Čović mu godinama terca u tom poduhvatu.

OTIŠ'O SI JEDNOG DANA...

Ali, odmaknimo se za časak od ustavne materije, pređimo na "lakše" teme, ratne zločine. Primjerice: ko je, ako već nije SDA, imenovao petnaest sudaca Međunarodnog suda pravde u Haagu koji je presudio da su Vojska i Policija Republike Srpske u Srebrenici počinile genocid?

Trebalo bi da je to, kao što i jeste, posao Generalne skupštine Ujedinjenih naroda. Ko god bio, da bio nadležan za imenovanje sudija koji će presuditi (u jednom, ili drugom haškom sudu) genocid u

Srebrenici ne može računati na to da će tu presudu poštivati Dodik, ali ni Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić, Ivica Dačić.

Milorad Dodik, podvucimo crtu, ne priznaje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, presude Evropskog suda za ljudska prava, pravomoćne presude Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Uskoro namjerava aktivirati i referendum o ukidanju Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine kojim odavno licitira i prijeti.

Ismijava preporuke Vijeća za implementaciju mira, kaže da je riječ o neformalnom, samozvanom, nepotrebnom međunarodnom kriminalnom društvu. Možda bi mu više odgovaralo Vijeće za implementaciju rata?

Sve što je mogao srušiti mirnim, političkim sredstvima u BiH već je srušio i obesmislio. Za nešto više, ipak će mu trebati rat...

trenutak ...