ZAVRŠEN SASTANAK FEDERALNE TROJKE: "Konstruktivna atmosdera, sutra nastavak razgovora"

Završen je maratonski sastanak lidera stranaka vladajuće koalicije u FBiH Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Dragana Čovića u zgradi Predsjedništva BiH, kojem je prisustvovalo i petnaestak ministara te funkcionera.

  • Politika

  • 06. Sep. 2016  06. Sep. 2016

  • 5

Sastanak predsjednika i delegacija vladajućih partiija u FBiH, SDA, HDZ i SBB, počeo je danas u 15 sati u zgradi Predsjedništva BiH a završen je nakon punih pet sati.

Nakon sastanka, prvi se novinarima obratio predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić. On je izrazio zadovoljstvo temama koje su danas potaknute s ciljem da se ubrzano rješavaju problemi građana, kazavši da su sastanci protekli veoma konstruktivno.

- Današnji sastanak pozitivna je posljedica onog ranijeg dogovora nas trojice, da se mi predsjednici stranaka operativno uključimo i dinamiziramo stvari kada su u pitanju odnosi u Federaciji BiH, ne samo politički, nego i izgradnja autoputeva, cesta, zdravstveni sektor, industrija, boračka populacija, stanje u poljoprivredi - kazao je Radončić.

Ocijenio je da su današnji razgovori prošli u jednoj vrlo konstruktivnoj atmosferi.

- Možda sam ja danas prvi put sretan da sam ušao u politiku, jer smo se bavili operativnim dogovorima. Čini mi se da ova vlast pokazuje punu odgovornost iako je vrijeme predizborne kampanje da rezultati prema građanima i reforme idu ka boljem, i tu sam apsolutni optimista. Sutra nastavljamo razgovore u 16 sati vezano za funkcionisanje državne vlasti, stanja u Vijeću ministara BiH i očekujemo vrlo konstruktivnu i radnu atmosferu - dodao je Radončić.

Dragan Čović je nakon sastanka kazao novinarima kako se nada da će svi nakon ovih razgovora i obećanja datih jedni drugima biti malo više optimistični.

"Dogovorili smo se da koristimo jedan kriterij za uvažavanje i partnerstvo. Ideja je tražiti rješenje za svaki problem i međusobno se uskladiti u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti kako bi se izbjegao bilo koji oblik preglasavanja i kršenja procedura", rekao je Čović nakon sastanka na kojem je razgovarano o nagomilanim problemima u Federaciji.

Čović je dodao kako svi trebaju biti svjesni činjenice da u BiH postoji i zakonodavna i izvršna vlast, te kako se treba poštovati određeni red i pravila.

"Potrebno je poštivati pravila. Zna se ko su resorni ministri. Svaki resor donosi svoje izmjene zakona. Ne može jedno ministarstvo predlagati izmjene zakona za resor za koji nije nadležan", dodao je.

Čović je podsjetio i na sastanak s predstavnicima OHR-a koji je održan jutros te kazao kako će nakon Lokalnih izbora u BiH biti neophodno uhvatiti se u koštac sa preuređenjem odnosa u BiH.

"Morat će se krenuti u promjenu odnosa ukoliko želimo evropski put. Naša aplikacija za prijem u EU dobit će zeleno svjetlo za 15-tak dana, iako su mnogi govorili kako nije vjerodostojna. Potrebno je osigurati institucionalnu i ustavnopravnu jednakost svih naroda u BiH"

Kazao je i kako BiH ne može krenuti u evropski put dok god ima protektora koji tumači Ustav.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da se danas razgovaralo pet sati te da su mogli razgovarati još deset sati i opet ne bi bilo puno. Izetbegović je istakao da će se ti razgovori nastaviti.

- Mislim da ćemo krenuti iduće godine u veoma snažnu i intenzivnu izgradnju autoputa i cesta diljem Federacije. Mislim da smo našli neka rješenja koja će olakšati rad kliničkih centara u Mostaru, Sarajevu i Tuzli. Kada je poljopriveda u pitanju, mislim da će današnji sastanak statirati neka rješenja koja će pomoći poljoprivrednicima. Bit će tu pozitivnih efekata današnjeg sastanka - poručio je Izetbegović.

"Također mislim da smo našli neka rješenja koja će olakšati rad kliničkih centara u Mostaru, Sarajevu, Tuzli. Današnji sastanak će također trasirati neka rješenja koja će pomoći poljoprivrednicima i tako dalje. Bit će tu pozitivnih direktnih efekata od današnjeg sastanka", kazao je Izetbegović.

Na pitanje novinara zašto su danas u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine bili ambasadori nekih država u našoj zemlji, Izetbegović je kazao da su razgovarali o odluci PIC-a, a vezano za referendum u RS-u.

"Pojasnili su mi odluke PIC-a, podijelili smo procjene onoga što sad slijedi. Ono na čemu su oni insistirali je da nema niti govora o tome da može doći do nekog referenduma o podjeli BiH, to su svi potcrtavali. Ja sam iznio svoj stav u vezi sa događajima, neki smatraju da je prevelika tenzija dignuta u vezi ovoga svega. Ja ne mislim tako, smatram da je bila potrebna velika tenzija da bismo shvatili svu ozbiljnost ovoga kuda se krećemo i naglasio da nažalost nije potrebno dvoje da biste imali konflikte i probleme. Dovoljan je jedan, koji uporno već osmu godinu pravi opstrukcije, pravi probleme u BiH i da je vrijeme da se taj jedan zaustavlja", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodao je da su ambasadori dali saopćenje kakvo su dali, da je ono dosta jasno, ali da je ono na čemu su baš insistirali je da nema niti govora o tome da će iko ikada krenuti u to da podijeli BiH.

Od sjednice Ustavnog suda Izetbegović očekuje princijpijelan odgovor, da se ne počnu baviti politikom.

"Kakva god bude odluka Ustavnog suda, eventualno OHR-a, strana koju ja predstavljam će je prihvatiti", kazao je Iztbegović.

Komentarisao je i Čovićevo pismo upućeno PIC-u o reorganizacija Federacije.

"Ne možete vi razumjeti potpuno drugu stranu. Ja ne vidim da su Hrvati na takav način diskriminirani u BiH kako to vidi gospodin Čović. Dapače, vidim u nekim stvarima da su pozitivno diskriminirani, da imaju nešto i preko onoga što imaju Bošnjaci, neke paritete. Pa između ostaloga da vladaju potpuno suvereno na nekih dvadesetak procenata teritorije Federacije. Onda, da dijele vlast u dva mještovita kantona, SBK i HNK, pa da imaju paritete na raznim nivoima, da drže finansije već drugu deceniju, da ministarstva pravde su redovito u njihovim rukama i tako dalje. Ali, treba razgovarati. Danas sam se uvjerio da nisam bio u pravu u vezi nekih stvari, da sam imao pogrešne predstave, recimo kada je u pitanju klinika u Mostaru. Tako da, treba razgovarati i čuti argumente i druge strane i to je ustvari najbolji način da se ide ka nekim sretnim rješenjima", mišljenja je Bakir Izetbegović.

Zaključio je da je jako zadovoljan današnjim sastankom jer je on prošao u jednoj dobroj atmosferi, u spremnosti da se iskreno saslušaju argumenti druge strane i misli da je to jedan način da se neki pritisci umanje, da se predrasude umanje i da bolje razumiju jedni druge što je pravi put da se rješavaju stvari u Federaciji, u Bosni i Hercegovini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...