TUZLANSKA VEZA: Nova šefica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić je bliska prijateljica Gorana Salihovića

I mada su novinari ranije predviđali da bi Gorana Salihovića mogao zamijeniti Božo Mihajlović, odluka da se za privremenu šeficu Tužiteljstva BiH postavi Gordana Tadić samo je za neupućene bila iznenađujuća

  • Društvo

  • 28. Sep. 2016  28. Sep. 2016

Članovi Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) imenovali su danas, na vanrednoj sjednici, Gordanu Tadić za vršiteljicu dužnosti glavne državne tužiteljice, do okončanja disciplinskog postupka koji se vodi protiv dosadašnjeg šefa Tužiteljstva BiH Gorana Salihovića.

„Gordana Tadić je zamjenica glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH i šefica Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva Bosne i Hercegovine. Ima 20 godina tužiteljskog staža, od kojih je dvije godine zamjenica glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Prilikom odlučivanja uzeto je u obzir tužiteljsko iskustvo, kao i iskustvo rukovođenja na poziciji zamjenika glavnog tužitelja. Odluka VSTV-a BiH se temelji na članu 5. Zakona o Tužiteljstvu BiH, kojim VSTV BiH određuje ko će od zamjenika glavnog tužitelja obavljati dužnost u slučaju njegove spriječenosti“, navedeno je u saopćenju VSTV-a.

I mada su novinari ranije predviđali da bi Gorana Salihovića mogao zamijeniti Božo Mihajlović, dugogodišnji šef Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju i, zasigurno, jedan od najiskusnijih državnih tužitelja, odluka da se za privremenu šeficu Tužiteljstva BiH postavi Gordana Tadić samo je za neupućene bila iznenađujuća.

Gordana Tadić je za državnu tužiteljicu imenovana prije nepune tri godine, upravo zaslugom njezinog dugogodišnjeg kolege i prijatelja Gorana Salihovića, koji je intervenirao kako bi u julu 2014. postala i njegova zamjenica.

Mjesec dana kasnije (u augustu 2014.) odlukom Gorana Salihovića, Gordana Tadić je unaprijeđena na poziciju šefice Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, premda je njezino iskustvo u procesuiranju ratnih zločina bilo više nego skromno, naročito u poređenju s drugim tužiteljima iz tog odjela.

Kako, međutim, tvrde njihove kolege iz Tuzle, nekadašnja tužiteljica (i zamjenica glavnog tužitelja) Tužiteljstva Tuzlanskog kantona Gordana Tadić navodno je prije pet-šest godina itekako „zadužila“ Gorana Salihovića, nakon što je protiv njega podnesena kaznena prijava.

Magazin „Dani“ objavio je još 2012. godine da je u Tužiteljstvu Tuzlanskog kantona „formiran predmet“ po prijavi protiv Salihovića, zbog sumnje da je počinio kazneno djelo zloupotrebe položaja u vezi sa kaznenim djelom ucjena, davanje lažnog iskaza, te iznuđivanje iskaza i sprečavanje dokazivanja, time što je na nezakonit način svom prijatelju Jasminu Imamoviću, aktuelnom gradonačelniku Tuzle, pomogao da zadrži u ratu stečeni stan.

U kaznenoj prijavi se navodilo da je Salihović izmislio svjedoke koji su svjedočili da Vesna Lukić, kćerka predratne predsjednice tuzlanskog SUBNOR-a Ninele Markudov, nikada nije živjela u stanu u Titovoj ulici broj 199 u Tuzli, te da joj stan njezine majke nikada nije pripadao.

U stan u kojem je do smrti (u ljeto 1992.) živjela majka Vesne Lukić uselio je Jasmin Imamović.

No, istraga protiv Gorana Salihovića, u to vrijeme predsjednika Općinskog suda u Sarajevu, nikada nije završena, kako se pretpostavljalo, zahvaljujući njegovim vezama u Kantonalnom tužiteljstvu u Tuzli.

Izbor njegove nasljednice u Tužiteljstvu BiH istodobno je potvrdio da se ne smije podcijeniti utjecaj koji Goran Salihović ima u VSTV-u, makar se na prvu činilo da su mu svi okrenuli leđa.

(Slobodna Bosna)

loading...

trenutak ...