ELEM FEJSE: Hadžifejzović: «Odvajanje RS nije moguće bez rata»; Dodik: «BiH ništa ne vrijedi»

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik gostovao je sinoć na televiziji FACE, gdje je između ostalog govorio o održanom referendumu o Danu RS-a, o izborima, kao i o tome da li će se odazvati pozivu Tužilaštva BiH na saslušanje.

  • Mini market

  • 16. Okt. 2016  16. Okt. 2016

  • 3

Na konstataciju voditelja Senada Hadžifejzovića "da je čitava drama oko referenduma počela upravo u njegovom Centralnom dnevniku kada ga je direktno pitao 'Zašto ne raspiše taj referendum?', Dodik je rekao da je referendum bio odgovor na politiku Bakira Izetbegovića koji zloupotrebljava institucije BiH.

“Referendum je bio racionalan slijed događaja na lošu politiku Bakira Izetbegovića, koji je umislio da može da modelira putem stranaca, sada putem sudova koje kontroliše, stvarnost u Republici Srpskoj.

Bez obzira na njegovu volju doveo je u pitanje institucionalni kapacitet tih institucija na nivou BIH, igrajući se politički s njima, upotrebljavajući ih za političke obračune, zloupotrebu Ustavnog suda gdje sjede njegovi raniji potpredsjednici.

Počeo je da dijeli lekcije čitavom narodu, referendum je reakcija na to", rekao je predsjednik RS-a.

Na pitanje da li ima hrabrosti da dođe na saslušanje u Tužilaštvo, u Sarajevo, Dodik je odgovorio da se ne plaši i dodao da je spreman da ide u neku drugu instituciju, jer je "Tužilaštvo pod uticajem Bakira Izetbegovića".

“Vi znate da ja nisam strašljiv, ali imajući u vidu zloupotrebu institucija i ranjenost Bakira Izetbegovića i njegovih ljudi, gubitak SDA na lokalu svih značajnijih mjesta, kao što su Zenica, Tuzla, Bihać i druga mjesta, govori o tome da je SDA sklona svašta da učini.

Ja sam davno govorio da su Sud i Tužilaštvo formirani za politiku, nisu formirani na ustavan način, ali imajući u vidu da se o meni radi spreman sam doći u SIPA-u ili neku drugu pravosudnu instituciju.

Ne tražim presedan, dešava se samo to da tražim isto što su i drugima dali. Ranije ste mogli dati izjavu videolinkom ili na drugi način, ne vidim zašto se onda moja dobra volja ne iskoristi na dobar način?!

Jer ja sam spreman dati izjavu bilo gdje, ne tražim presedan, ništa, samo ono što je drugima dozvoljeno. Ako Tužilaštvo bude insistiralo da dođem u Sarajevo, to tek onda govori o političkoj motivisanosti i onda su mogući razni scenariji u kojima ne želim da učestvujem.

Ne želim da budem eksperiment u rukama nekih koji ne drže do prava, a uhvatili su se insitucija i pokušavaju da upotrijebe taj kapacitet. A ovo je najbolji način da se sruši kapacitet Suda i Tužilaštva", rekao je Dodik.

On je dodao da nije živio u Sarajevu, te da mu taj grad ništa ne znači.

“U Sarajevo sam samo išao kad sam morao, sad više i ne moram. Vidjećemo moram li doći zbog saslušanja”, kaže Dodik.

Upitan da li na salušnje u Tužilaštvo BiH ne smije da dođe zbog bojazni da bi ispitivan o drugim aferama, Dodik kaže.

To pričaju oni koji ne znaju procedure, niko me nije uputio na neki drugi slučaj, jedini poziv koji sam dobio odnosi se na saslušanje u vezi sa referendumom.

A i ne vjerujem da bi na taj način bilo ko radio, da bi to činio na neki prepad, mada smo u prošlosti i to vidjeli. Ovdje se radi o političkoj instrumentalizaciji.

Ja sam ovdje izabran kao predsjednik i vi nikada lično niste glasali za mene ni na jednim izborima”, poručuje Dodik i dodaje: “Bez obzira na stvoreni utisak, ja sam za moguću BiH i mislim da je ona moguća u onome što je napisano u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Međutim, naš konsenzus je izostao, a onda su nastupili stranci koji su slušali samo jednu stranu, bošnjačku, i sad za svoje visoke plate govore da idemo u uniju, napredujemo itd. Ja neću da živim u eksperimentu koji prave stranci i koji nameću Bošnjaci i Bakir Izetbegović.”

Na pitanje da li mu je optužnica Tužilaštva BIH u vezi sa referendumom pomogla da dobije izbore Dodik je naglasio da bi volio da optužnica protiv njega nikada nije podignuta i da ona nema veze s njegovom pobjedom na izborima. “Ja sam izbore dobio davno, već deset godina ih dobijam, pa zašto je bio problem i sada da dobijem? Da nije bilo poziva ne bi dobio izbore, ma nemoj!”, kaže Dodik.

“SNSD nije odustao i još će se boriti za pobjedu. Ovo nama niko nije dao, a ključni momenat za pobjedu je maj mjesec, kada je opozicija htjela da održi miting.

Mnogi su mi govorili da je to mogući sukob, da odustanem, ali održao sam miting na miting i dobili smo situaciju gdje se SNSD probudio, dobio snažnu bolju volju i energiju.

Tako smo došli do referenduma i izbora. To je bilo logično. Šta s tom pobjedom? Nismo davali posebno velika obećanja, osim stabilizacije i to ćemo i uraditi.

Vlada Republike Srpske uskoro će napraviti poseban projekt razvoja i stabilizacije opština, naročito ovih u kojima smo pobijedili. Naša odgovornost vezivaće se na sve opštine.”, kaže Dodik.

On je prokomentarisao i rezultat koji je ostvario SzP na izborima. “Bosić je do sada bio najbolji predsjednik SDS-a, ali ovaj Govedarica je naš čovjek i nećemo imati problema s tim. Neću da se bavim njima, jer je naša pobjeda veličanstvena.”

O odnosu sa liderom SDA Dodik kaže da je Izetbegović dobar partner. “Došao sam u Sarajevo da napravimo dogovor oko Mehanizma koordinacije i tražio sam sve što sam htio.

U jednom momentu sam pomislio da mi ne treba dogovor te vrste, pa sam tražio više nego što sam mislio tražiti. I dobio sam to sve.

Tako da mi Bakir ne predstavlja problem. Dobili smo to da ovlašteni predstavnik Vlade RS bude kvorum u svim budućim dokumentima koji se budu pravili u BiH.

Nezaobilazni smo ako oni bilo šta traže. Priča je na početku bila oko Tužilaštva, a ja tvrdim da Tužilaštvom upravlja SDA. Bakir je potpuno stavio pod kontrolu Obavještajnu službu koja je spekulativna i služi samo za pakovanje i obračune u BiH.

I to je ono što ne valja kod Bakira. A mi smo dobili što smo htjeli, on nama više ne treba”, zaključuje Dodik.

Govoreći o odnosima sa Rusijom Dodik kaže da poštuje Ruse, ali da nije njihov poslušnik.

“Poštujem ih kao i sve, a slušam samo narod. Ne poštujem politike koje dođu i kažu: 'Morate da uradite to i to.'

S Putinom je zanimljivo pričati, veliki je državnik, veliki čovjek koji me baš impresionirao, a rijetki su oni koji me impresioniraju.

Moram reći da uvijek kada razgovaram sa Putinom to doživljavam kao razgovor prijatelja, dva do tri puta godišnje se sastajemo, bez opterećenja pričamo o napretku, našim odnosima.

On meni objasni geostratešku poziciju, nikad od mene nije ništa tražio, ni rekao da nešto moram učiniti.

Za NATO je rekao da razumije naš položaj i da će razumijeti bilo koju našu odluku o NATO-u, a mi smo odlučili ići u NATO kad narod na referendumu odluči da će ići tu”, kaže Dodik.

Vučića ocjenjuje kao dobrog, agilnog predsjednika Vlade Srbije, koji pokušava da stabilizuje odnose na Balkanu.

”Predsjednika Vlade Srbije cijenim i cijenim njegov doprinos i energiju koju daje na stabilizaciju. Pokazao je da je Srbija najznačajniji faktor Balkana u pogledu stabilizacije.

Dijalog je potreban. Njegova politika je meni prihvatljiva", kaže predsjednik RS. Na pitanje Senada Hadžifejzovića da li mu je cilj odvajanje Republike Srpske iz sastava BiH, Dodik odgovara: “BiH je državna zajednica dva entiteta, u tom pogledu poštujem Ustav.

Ja sam protiv one BiH kakvu grade stranci, za onu sam koju mi možemo dogovoriti. Nisam ni protiv Suda i Tužilaštva BiH, ali ono što sad imamo, na ovaj način, nije Sud i Tužilaštvo.

Mislim da je moguće odvojiti Republiku Srpsku, to je za Bošnjake najbolje. Da se fino raziđemo i napravimo fine komšijske odnose. BiH je podijeljena.”, kaže Dodik.

Na konstataciju Hadžifejzovića da to što priča nije moguće bez rata, Dodik tvrdi da jeste.

“Može to mirnim putem, bez rata. Šta vi imate od toga što ne date da se odvojimo? Ovo nije zajednička država, svi smo njeni zarobljenici i BiH ništa ne vrijedi.

To što političko Sarajevo hoće da nametne majorizaciju i Bosnu koju oni misle da treba da bude, ja ću učiniti sve da ne bude te Bosne.

Bosna po Ustavu može, ali sa određenim modifikacijama”, poručio je Dodik. O tome da li je spreman za svoj politički kraj Dodik priznaje da je htio da se povuče prije nekoliko godina, ali je odlučio da ostane još.

“Moj mandat je do onog momenta dok me narod bira i do tad ću biti ovdje. Kad ne budem, sposoban sam baviti se drugim poslom. Energija mi se vratila, kao i snaga i želja", rekao je Dodik.

Dodik je za kraj poručio da mu je izlazna strategija formiranje nevladine organizacije koja će se boriti protiv nasilja u BiH. “I biću utome veoma uspješan, vidjećete.”, kazao je Dodik.

(SB/Vijesti.ba/NN)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...