IMA LI ČOVIĆ ORAŠJA U DŽEPOVIMA: Kako Čović i Dodik mogu pomoći uhapšenim Hrvatima, ako ih zajedno nisu poslali u zatvor?!

Žrtvovanjem "sitnih riba", odavno marginaliziranih ratnih heroja iz Orašja, višedecenijskog "mekog trbuha" "Herceg Bosne", odnosno planiranog "trećeg entiteta", i političkim i medijskim spektaklom koji je uslijedio, Čović je pokušao preduprijediti slične akcije protiv "kapitalaca" iz Hrvatske

  • SENAD ANTE-PORTAL

  • 09. Nov. 2016  09. Nov. 2016

Piše: SENAD AVDIĆ

 

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, tokom (trodnevne!) posjete Hrvatskoj najavio je da će se po povratku u BiH susresti sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

 

Sa Dodikom, koji je trenutno u posjeti Kini, kazao je Čović, razgovarati će o stotinama optužnica za ratne zločine koje su srpske vlasti podigle protiv Hrvata iz Bosne i Hercegovine, kao i iz Hrvatske.

 

Zbog čega je predsjednik RS, koji i sam ima problema sa Tužiteljstvom BiH zbog ilegalno održanog referenduma, adresa na koju će se Čović obratiti glede nedavnih uhićenja pripadnika HVO u Orašju i novih koja se, navodno, spremaju?

 

Kako Milorad Dodik može zaustaviti istrage (koje su uglavnom već završene), a pogotovo kako može utjecati na (ne)podizanje budućih optužnica Tužiteljstva BiH?

 

Formalno, Dodik, niti bilo koji političar to nije u stanju, ali Čović, očito vjeruje da jeste.

 

Takvim ponašanjem, preskakanjem legalnih pravosudnih insitucija u BiH (a, podsjetimo, Čovićev HDZ je postavio svog ministra pravde u Vijeću ministara) i preferiranjem (ne)formalnih druženja sa Dodikom, Čović pojačava sumnje koje su se javile nakon hapšenja deset pripadnika HVO u Orašju.

 

KABADAHIJA TE TUŽI, KABADAHIJA TI SUDI

 

Naime, prema nekim špekulacijama, hapšenje generala Đure Matuzovića i još devet pripadnika HVO u Orašju dio je dogovora Milorada Dodika i Dragana Čovića postignutog prije dvadesetak dana na njihovom sastanku u Banjoj Luci!?!

 

Na tom su sastanku lideri SNSD-a i HDZ-a dogovarali i izbor novog predsjednika Suda BiH, koji bi, suglasili su se, trebao biti iz hrvatskog naroda.

 

U prilog ovoj teoriji idu i neke nepobitne, indikativne činjenice.

 

Tužitelj koji je naredio Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) hapšenje pripadnika HVO je Milanko Kajganić, kojem je za dvije i po godine koliko radi u Tužiteljstvu BiH ovi prvi ozbiljniji predmet. Kajganić, rođen u Doboju 1977. godine, školovao se za policajca i čitav radni vijek proveo je na raznim, pa i visokim funkcijama u MUP-u Republike Srpske.

 

Nakon što je položio pravosudni ispit kratko vrijeme je radio kao istražitelj u banjalučkom tužiteljstvu, što je njegova jedina veza sa tim poslom prije nego je postao državni tužitelj.

 

Kolege u Tužiteljstvu BiH Kajganića smatraju "policijskim", odnosno "Dodikovim" kadrom.

 

Staniša Gluhajić, sudija Suda BiH koji je uhapšenim Hrvatima iz Orašja odredio pritvor, također je Srbin po nacionalnosti. (Inače smatra se dobrom praksom da sudije i tužitelji, pogotovo u predmetima ratnih zločina ne budu iz istog naroda, pogotovo kada su optuženi pripadnici

drugog naroda).

 

Gluhajić je rođen u Tuzli 1957.godine. Radio je u pravosuđu do 1992. godine kada je otišao u Beograd. Bio je angažiran i u općinskim vlastima Tuzle gdje je ispoljavao ozbiljne simpatije za politiku lokalnog SDS-a. U Beogradu se bavio advokaturom i vratio se u Tuzlu nekoliko godina nakon rata da bi ubrzo bio izabran za sudiju Suda BiH. 

 

Među kolegama i suradnicima ne krije svoje "veliko srpstvo".

 

ORAŠJE, "MEKI TRBUH" TREĆEG ENTITETA

 

Još jedna činjenica iz hapšenja Hrvata u Orašju zaslužuje pozornost i sugerira da tu baš nisu bila čista posla. Izvori iz Državne agencije za istrage i zaštitu svjedoče da je naredba za hapšenje "zaobišla" direktora ove institucije Pericu Stanića (koji se smatra nepouzdanim kao kadar ministra sigurnosti Dragana Mektića, Dodikovog ljutog protivnika).

 

Operacijom hapšenja je rukovodio Stanićev zamjenik Đuro Knežević, Hrvat iz Orašja, kojeg je na tu dužnost izabrala Hrvatska demokratska zajednica!

 

Šta su Dragan Čović i Milorad Dodik htjeli postići ovim dogovorom, ako ga je bilo, a indicije koje smo iznijeli takav dogovor ne isključuju. Dodik je iz ovog slučaja već izvukao golemu korist: težište javne pažnje, pa i pravosudnih akcija, skrenuto je s istrage o referendumu i njegovoj odgovornosti za taj neustavni čin.

 

Uz to, Dodiku itekako odgovara svaka destabilizacija prilika u Bosni i Hercegovine, osobito

odnosa među partnerima u Federaciji BiH.

 

Uspio je, zahvaljujući Čoviću i svojevrsnoj političko-medijskoj agresiji Hrvatske na Federaciju BiH i Bošnjake u njoj, i u ovom drugom; iako Bošnjaci nisu sudjelovali ni u jednoj fazi "slučaja

Orašje", zločine su prijavili Srbi, optužnicu podigli, pritvor odredili srpski kadrovi u pravosuđu, njih se optužuje da "montiranim poltičkim optužnicama blokiraju europski put BiH!".

 

Šta je interes Dragana Čovića u cijelom ovom slučaju (dogovoru)?

 

Iako je, po tvrdnjama nekih njegovih suradnika, Čović posljednjih godina tvrdio da ga ne zanimaju optužnice za ratne zločine (nego samo one za organizirani kriminal i korupciju) očito je da je došlo do stanovite promjene ovog stava, prije svega pod pritiskom vladajućih krugova u Hrvatskoj.

 

Odavno je poznato, a sada je to samo aktuelizirano i medijski eksploatirano, da se protiv brojnih hrvatskih časnika i vojnika vode u Bosni i Hercegovini istrage za počinjene ratne zločine. Tim povodom su u proljeća ove godine, tijekom posjeta tadašnjeg a i aktalnog ministra pravosuđa Hrvatske, Ante Šprlje, Sarajevu razmijenjene teške riječi i diplomatske note.

 

Žrtvovanjem "sitnih riba", odavno marginaliziranih ratnih heroja iz Orašja, višedecenijskog "mekog trbuha" "Herceg Bosne", odnosno planiranog "trećeg entiteta", i političkim i medijskim spektaklom koji je uslijedio, Čović je pokušao preduprijediti slične akcije protiv "kapitalaca" iz Hrvatske.

 

Među kojima su mnogi na najvažnijim državnim, vojnim, poltičkim, stranačkim dužnostima!

 

Uostalom, novija nas povijest uči da su svi srpsko-hrvatski "istorijski sporazumi", od Miloševićevog i Tuđmanovog "nepostojećeg" dogovora iz Karađorđeva, pa do "mirnog razgraničenja" koje su na početku rata u Grazu potpisali Mate Boban i Radovan Karadžić, svojim životima, imovinom i zavičajem, plaćali Hrvati iz bosanske Posavine!

trenutak ...