I LIJEČNICI MU SKIDAJU KAPU: Čaj od samo tri namirnice regulira razinu šećera u krvi

Đumbir se zbog svih svojih zdravstvenih prednosti koristi u liječenju mnogih zdravstvenih problema. Ima protuupalna, antiseptička, antibakterijska i antivirusna svojstva

  • Zdravlje

  • 16. Nov. 2016  16. Nov. 2016

  • 0

Dobar je izvor vitamina A, C, E, vitamina B kompleksa, magnezija, fosfora, kalija, silicija, natrija, željeza, cinka, kalcija i beta-karotena.

 

Đumbir je posebno popularan u Ayurvedi, a u Indiji se koristi već stotinama godina za različite zdravstvene probleme. No, to nije sve. U Australiji je otkriveno da đumbir pomaže regulirati šećer u krvi!

 

U Sydneyu je prije nekoliko godina provedeno istraživanje koje je pokazalo da đumbir može uspješno kontrolirati razinu šećera u krvi i regulirati ga, te na taj način smanjiti komplikacije kod bolesnika koji vode borbu s dijabetesom.

 

Đumbir povećava apsorpciju glukoze

Basil Roufogalis, profesor sa University of Sydney, koji je vodio istraživanje, rekao je da ekstrakt đumbira neovisno o inzulinu može povećati apsorpciju glukoze u mišićnim stanicama. To pomaže u kontroliranju visoke razine šećera u krvi koja uzrokuje komplikacije kod osoba koji dugo boluju od dijabetesa. Komponente odgovorne za povećanje apsorpcije glukoze se zovu gingerol, koje su jedne od glavnih fenolnih komponenti u korijenu đumbira.

 

Kako koristiti đumbir?

Đumbir se može kupiti kao đumbir u prahu ili kao korijen đumbira. Korijen đumbira se najčešće koristi za pripremu čaja od đumbira. Osim za regulaciju šećera u krvi, čaj od đumbira je koristan za mršavljenje, ubrzavanje metabolizma i ublažavanje kašlja. Od đumbira se može napraviti i pivo koje je vrlo popularno u SAD-u i Engleskoj, te kompot (posebno u kombinaciji s jabukama i kruškama). Đumbir u prahu se može dodavati u različita jela (najbolje pred kraj kuhanja), smoothie i tople napitke.

 

Čaj od korijena đumbira

Sastojci:

korijen đumbira (5 cm duljine)

1 l vode

med po želji

 

Priprema:

Zagrijte vodu, pa kada proključa dodajte nasjeckani korijen đumbira i kuhajte još 5 minuta. Procijedite čaj i pijte toplo.

 

(Kiwi.hr)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...