INZKO O DODIKU: „On je majstor konflikta, ali i stranac u BiH, jer kao i ja ima pasoš...“

Visoki predstavnik Valentin Inzko jasno je u Dnevniku TV1 poručio da međunarodna zajednica još nije pozitivno procijenila političku situaciju u BiH, te stoga neće zatvoriti Kancelariju OHR-a u našoj zemlji

  • Društvo

  • 16. Nov. 2016  16. Nov. 2016

  • 3

Oni su postavili dnevni red, pet tačaka i dva uslova. Kada ti uslovi budu ispunjeni, onda će se OHR zatvarati. Neke izjave pojedinih političara, posebno u RS, meni produžavaju taj život, istakao je Inzko.

TV1: Nedavno ste podnijeli izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o stanju u BiH. Danima se, uoči tog izvještaja, govorilo da ćete tražiti smjenu Milorada Dodika. Jeste li to učinili ili su to bile samo špekulacije?

INZKO: Dobio sam veliku podršku u Vijeću sigurnosti. Prvo, tamo je prihvaćena rezolucija o produženju EUFOR-a, evropske vojske, u BiH za jednu godinu. Istovremeno, u toj rezoluciji dobio sam jednoglasnu podršku svih članica Vijeća sigurnosti. U tom smislu mogu biti zadovoljan. Kada je došlo do govora, u ruskom govoru sam dovio žestoke kritike.

Četrnaest članica Vijeća sigurnosti mi je dalo snažnu podršku, prije svega, podršku BiH, teritorijalnom integritetu i jedinstvenoj zemlji, tako da možemo biti zadovoljni. Ako govorimo o sankcijama, konkretno se tamo o tome nije pričalo, ali mandatu koji ja imam, podrška je bila jača čak nego prošle godine.

TV1: Referendum je bio neustavan, a doveo je i do porasta tenzija u našoj zemlji. Kako su članice Vijeća sigurnosti reagovale na tu činjenicu?

INZKO: Sedam, osam godina koliko sam ovdje, nisam vidio nešto što bi bilo jednoglasnije kao osuda referenduma. Naravno, sve zemlje misle na svoje situacije kod kuće, niko kod kuće ne želi imati referendum o otcjepljenju. Takve države imamo u Vijeći sigurnosti kao što su Španija i druge. Svako želi teritorijalnu cjelovitost svoje zemlje. Podrška je bila fantastična i svi su osudili taj referendum. Baš svi.

TV1: Šta kažu Rusi? Šta hoće Rusi?

INZKO: Kod Rusa je interesantna situacija da povodom posjete Milorada Dodika Moskvi, a to je bilo 22. septembra, nije bilo podrške Vladimira Putina za taj referendum, pogotovo u zvaničnim izjavama, u izjavama Dodika. Putin je sam želio stabilnu i uspješnu BiH i RS. Takođe, premijer Srbije Vučić nije dao podršku referendumu, ali je referendumu podršku dao ruski ambasador u BiH.

TV1: Zašto su Vas Rusi kritikovali kada ste podnosili izvještaj?

INZKO: Oni su me kritikovali da nisam izbalansiran, da sam jednostran, da napadam samo Srbe... Međutim, ja ne napadam Srbe, nego one koji krše dejtonski Ustav. Ako će dejtonski Ustav kršiti Jakob Finci, ja ću njega napasti, kao i bilo koga drugog. Međutim, referendum je bio jasno kršenje jedne izvorne dejtonske institucije i njene odluke.

TV1: Ruski ambasador u BiH sinoć je gostujući u Dnevniku TV1 rekao da Vi preduzimate aktivnosti koje nisu u skladu sa Vašim mandatom i da je vrijeme Ureda visokog predstavnika odavno prošlo. Kako odgovarate?

INZKO: Ja sam u rukama PIC-a. Tamo ima 12 zemalja i kako PIC odluči, tako će biti. Međunarodna zajednica je prije sedam, osam godina bila spremna na to da se zatvori OHR. Oni su postavili dnevni red, 5+2 se to zove, dakle pet tačaka i dva uslova. Kada ti uslovi budu ispunjeni, onda će se OHR zatvarati. Drugi uslov je potpuno precizan i kratak - pozitivna procjena političke situacije u BiH. Te pozitivne procjene još nije bilo, prema tome, OHR još je ovdje.

Neke izjave pojedinih političara, posebno u RS, meni produžavaju taj život. Ja lično, a tu sam neutralan, mogao bi ići kući sutra, međutim, međunarodna zajednica misli da to nije dobar trenutak sada.

TV1: Pomenuli ste dvije čekaonice. Čini se da imamo dva Milorada Dodika. Danas je bio u Srebrenici i poziva na saradnju u BiH na ekonomskom polju, protiv je međunarodne zajednice i stranaca kojima, kako je rekao, nije u interesu prosperitet BiH. S druge strane, opet dijeli priznanja ratnim zločincima. Koji Dodik je pravi Dodik?

INZKO: Dodik je isto stranac, ima pasoš jedne druge zemlje. No, pustimo to. O slučaju "Sejdić - Finci" odlučivali su stranci u Strasburu i svako je to prihvatio. Ja mislim da u svakom čovjeku ima jezgro dobrog. I u Dodiku ima to jezgro dobrog. On je sigurno dobar otac, dobar deda.

Danas je u Srebrenici pokazao to dobro jezgro, te dobre kvalitete koje su u svakom čovjeku. Nažalost, on koristi puno svojih talenata u negativnom smislu. To mi je zaista žao. Ima ih zaista puno. On je majstor, kada pričamo o izborima. Majstor je za izborne kampanje, majstor je za konflikte, ali je danas pokazao svoju dobru stranu.

(Vijesti.ba/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...