Žene političara iz RS u izolaciji

Iako teza da iza uspješnog muškarca stoji sposobna žena važi i za supruge političara u RS-u, one se gotovo nikada ne pojavljuju u javnosti; naša novinarka istražila je da li je u pitanju sindrom balkanskih žena koje ne vole eksponiranje ili puki muški egoizam koji nalaže da suprugama nije mjesto u društveno-političkom životu

  • Politika

  • 31. Dec. 2012  

Supruge srpskih lidera svoje životne saputnike birale su još dok su bili samo mladi i ambiciozni, i godinama ih podržavale na putu do moći i bogatstva. Većina njih danas u nedostatku istinskog džet-seta izigravaju dame iz visokog društva. Žive na visokoj nozi, raspolažu pozamašnom imovinom, obilaze atraktivne destinacije, ali se vrlo rijetko pojavljuju u pratnji svojih muževa na prijemima, koncertima, pozorišnim predstavama...

Kada je riječ o njihovoj finansijskoj samostalnosti u protekloj deceniji i danas, prema podacima iz imovinskih kartona koje su popunjavali njihovi muževi lično, primjeri su različiti: od onih koje nikada nisu radile do onih koje se svog posla nisu odricale čak i kada su im muževi bili na visokim funkcijama; onih koje su prilično bogate do onih na čije ime nije uknjiženo apsolutno ništa, pa i primjera gdje su kreditno zadužene za prilične svote.

Rijetke su prilike, a još rjeđe fotografije, na kojima se predsjednik RS-a Milorad Dodik pojavljuju u paru sa svojom suprugom. Snježana Dodik u javnosti se pojavljuje rijetko, nema je čak ni kada to protokol nalaže. Supruga predsjednika Dodika ne pojavljuje se čak ni u prostorijama stranke u Laktašima, gdje porodica živi, a nije zabilježeno da je do sada ušla u predsjedničku palatu. Rodom je iz Aleksandrovca, a na pitanje zašto je, osim na dane glasanja, nema češće u javnosti, od Dodika godinama stiže isti odgovor: “Supruga mi je takva, neće da se javno eksponira!”

Međutim, upućeni u privatni život bračnog para Dodik tvrde da stvari ne stoje onako kako ih on predstavlja. Rijetko pojavljivanje u javnosti bračnog para Dodik nije stvar njihovog zajedničkog dogovora već isključivo autoritarno-patrijarhalnog Dodikovog odnosa prema supruzi.

Dodik je, kako sam kaže, ponovio očevu sudbinu, koji se oženio u osamnaestoj godini. Milorad se oženio prije nego što je otišao u vojsku, a Snježana je napustila fakultet kada je bila na trećoj godini. A onda je i Dodik ekspresno završio svoje studije, samo kako bi se što prije vratio kući pošto je ubrzo dobio kćerku. Dok je njen suprug gradio političku karijeru, Snježana je bila domaćica. Vodila je brigu o djeci, kćerki Gorici i sinu Igoru, a izbivanje iz kuće zbog stranačkih i državničkih obaveza suprug joj je nadomještao zajedničkim putovanjima u inostranstvo. Tako je bilo ranije. Međutim, i tu su se stvari znatno promijenile.

Snježanino sklanjanje iz vidokruga šire javnosti, kažu komšije iz Laktaša, nije nikakva lažna skromnost, već je glava kuće tako postavio stvari. Snježanu, koju ocjenjuju kao mudru i razboritu, Dodik drži podalje od znatiželjnih novinara, a istovremeno je drži u izolaciji od svojih stranačkih kolega iz Vlade RS-a.

Iako daleko od suprugovog kabineta, Snježana, kako tvrde upućeni, ima potpuni uvid u njegov odnos prema saradnicima. To je bio razlog što je u januaru prošle godine u napadu ljubomore od supruga izričito zahtijevala da njegovoj tadašnoj specijalnoj savjetnici Željki Dragičević, kojoj je Dodik odobrio kredit od pet miliona KM od IRB RS-a, hitno nađe drugi posao. Porodična drama Dodikovih završila je tako što je Željka Dragičević ekspresno “prekomandovana” u Džombićev kabinet.

Upućeni izvori tvrde da Dodik ni svoje najbliže saradnike ne voli na prijemima i javnim mjestima da vidi u pratnji njihovih ljepših polovina. Kada ih ugleda, zna da uputi neprijatan komentar, što je razlog da se prve dame SNSD-a klone Dodikovog društva.

Supruga premijera RS-a Aleksandra Džombića, Sana, najvještija je u izbjegavanju javnog eksponiranja. Zajedničko pojavljivanje zabilježeno je tek u nekoliko navrata; na svečanoj večeri banjalučkog Rotary kluba, kao i osveštenju crkve u selu Džombama, kojoj je porodica premijera kumovala, te upisana u ktitore. U kuolarima se nedavno moglo čuti da su Džombići pred razvodom, međutim, oni su to demantovali nedavnim pojavljivanjem na svadbi sina Petra Đokića. Sani iskustva sa medijima ne manjka, jer je svojevremeno, još dok joj je suprug bio 'samo' ministar finansija, bila zaposlena u marketinškoj agenciji, a prije toga novinar kulturne rubrike na ATV-u.

Imovina Džombića za javnost je nepoznanica jer se aktuelni premijer nikada nije kandidovao za funkcije u zakonodavnoj vlasti koje podliježu obavezi predaje imovinskog kartona. Zna se da je Džombićeva supruga Sana suvlasnik produkcijske kuće, a bila je i koproducent filma Gorana Markovića Turneja. Par se upoznao još na fakultetu. Četiri godine bili drugovi, pa su se tek onda počeli zabavljati. U braku su dobili kćerku Isidoru, koja je već gimnazijalka.

Supruga srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića jedna je od rijetkih koja “ne bježi” od obaveza koje se podrazumijevaju uz funkciju muža. Dijana se često ponosno, ili možda prkosno pojavljuje u javnosti sa suprugom, a kada to protokol dozvoljava putuje s njim i u inostranstvo.

Fotografije supružnika Radmanović gotovo svakih petnaest dana se u Nezavisnim novinama objavljuju se u rubrici džet-set. Mediji u RS-u su pisali da je Dijana čest gost pozorišnih i filmskih premijera i drugih kulturnih događaja, te da voli hortikulturu. Završila je srednju muzičku školu i nikada nije bila zaposlena.

"Srpska Lady Di" kako su je nazivali neki mediji u RS-u, podilazeći na taj način njenom mužu, pokušala je da glumi veliku humanitarku. Organizovala je humanitarnu prodaju džempera iz radionice Udruženja žena Duga, kojoj su pored porodice prisustvovali samo oni iz uskog kruga Dijaninih prijatelja. Poslije ovoga nije se više okušavala u humanitarnom radu.

“Čitav život se bavim humanitarnim radom, ali ne javno. Ne volim da se slikam i da to bude medijski popraćeno, jer to radim da bih pomogla ljudima kojima je pomoć potrebna. To je stvar vaspitanja. Jedino sam dijete mojih roditelja i dugo sam bila jedina i u široj porodici. Učili su me da ne treba biti sebičan, da treba pomagati. Dijeliti s drugima! Preko puta moje škole je bio Dom za nezbrinutu djecu 'Rada Vranješević' i mnogi su išli sa mnom u razred. Družila se s njima i često slušala te tužne životne priče. Već tad sam znala moj nov odjevni predmet pokloniti nekoj od drugarica iz razreda, jer joj se svidio, a uzeti njen stari i tako doći kući. To je nešto što je u čovjeku, ali i to je do vaspitanja”, kazala je jednom prilikom gospođa Radmanović.

Oni koji je poznaju kažu da srpskoj Lady Di tjelohranitelj prijaju jer joj daju na važnosti te da je Dijana moderna verzija Nušićeve Gospođe ministarke. Kod nje je sve poza. Od priče o navodnom aristokratskom porijeklu, čipkanim rukavicama, lože u pozorištu i prvog reda na koncertu banjalučke Filharmonije.

Nebojša i Dijana u braku su više od 30 godina i imaju dvije kćerke, Borjanu i Anu. Kćerka Ana zaposlena je u Ministarstvu lokalne uprave, kćerka Borjana glavna je urednica u Nezavisnim novinama, zet Danilo je Nebojšin savjetnik za SAD, što mu je prvo radno iskustvo u životu, a njegova mama Seka Kuzmanović direktorica je Elektrokrajine.

Najmlađa među “prvim damama” Republike Srpske je Sanja Radojičić, supruga predsjednika Narodne skupštine RS-a. Diplomirani je ekonomista i radi u Ministarstvu finansija RS. Od kada je Igor na funkciji predsjednika Narodne skupštine RS-a, kaže da se u njenom životu samo promijenio spisak obaveza i raspored aktivnosti, jer Igor ima više obaveza i manje vremena nego ranije.

U vrijeme vladavine SDS-a Sanja Radojičić je bila na visokoj poziciji u Carini RS-a. Odatle je prešla u Upravu za indirektno oporezivanje, a sa dolaskom Džombićeve Vlade napredovala je na mjesto pomoćnika ministra finansija RS. Kaže da ne voli pokazivanje u javnosti, ni fotografisanje i da se na manifestacijama pojavljuje jedino ako je protokolom predviđeno da prisustvuje događaju kao supruga predsjednika Parlamenta. U kojim situacijama se po protokolu supruge predsjednika Parlamenta pojavljuju u javnosti, Sanja Radojčić nije precizirala.

Igor i Sanja su roditelji Filipa i Anastasije.

Ni supruga državnog ministra financija Nikole Špirića, Nada , navodno ne voli javni život, a visoki funkcioner SNSD-a poštuje supruginu želju da zadrži privatnost i da se ne eksponira u medijima. Po struci je muževa koleginica - diplomirani ekonomista i zaposlena je u poslovnici Raiffeisen banke u Banjoj Luci. Upoznali su se u Sarajevu, a udajom za njega, tačnije u ratu, Na(i)da Salković, sestra poznatog pjevača Nedžada Salkovića, nije samo promijenila prezime nego je “izostavila” jedno slovo u imenu. O ljubavi bračnog para Špirić pohvalno pričaju oni koji ih poznaju. Kažu da se niko nije tako ludo volio kao njih dvoje i da su stalno bili zajedno. Imaju dvoje djece: kćerku Jovanu i sina Aleksandra. U javnosti nije poznato da li je Naida promijenila i vjeru, ali ono što se zna jeste da njegovog supruga bije glas najvećeg papučara i da udovoljava gotovo svakom supruginom zahtjevu.

Nada Špirić je 2010. godine imala platu na godišnjem nivou 22.800, audi A3 vrijednosti 15.000 KM i račun u banci 23.700 dolara.

Lider PDP-a Mladen Ivanić suprugu Gordanu, za koju kaže da mu je najveći oslonac u životu, upoznao je prije skoro tri decenije, na drugoj godini fakulteta. Završili su studije i u brak ušli tri godine kasnije. Dok je Ivanić obavljao visoke funkcije, Gordana je to maksimalno koristila i izbjegavala pojavljivanje u javnosti, kao i mnoge njene “koleginice”. I ona je po zanimanju diplomirani ekonomista i zaposlena je u Komercijalnoj banci u Banjoj Luci. Imaju sina Vladimira i kćerku Jelenu. Ivanić je jedan od rijetkih lidera koji u javnosti govori o svojoj supruzi.

“Od početka braka bio sam dosta odvojen od porodice; za člana Predsjedništva BiH izabran sam 1988. i dvije godine bio u Sarajevu, a supruga u Banjaluci. Radila je ujutro od šest, a prije posla, iz podstanarske sobe, dvoje djece vodila u obdanište. Vladimira smo dobili dok sam bio u vojsci, a Jelena se rodila dok sam pisao doktorat, tako da je supruga porodiljsko odsustvo provela kod roditelja u Srpcu. Rat smo proveli zajedno, kao i dobar dio vremena do formiranja PDP-a. Ponovna odvojenost je počela kada sam postao premijer pa cijeli dan provodio na poslu, a pogotovo kada sam bio ministar inostranih poslova, u Sarajevu…”

Gordana Ivanić je 2002. godine imala godišnja primanja od 12.500 KM i bila je vlasnik stana od 35 kvadrata u Srbiji. Osam godina kasnije postala je vlasnik stana u Srbiji od 45 kvadrata vrijednog 53.000 eura, ali i dužnik kredita od 90.000 KM, kojeg je podigla u Komercijalnoj banci sa rokom otplate do 2022. godine.

I nekadašnja prva dama Republike Srpske Ljiljana, supruga Dragana Čavića, rijetko se pojavljivala u javnosti u predsjednikovoj pratnji, kako u zvaničnim tako i nezvaničnim prilikama. Mnogi je znaju kao visoku i zgodnu plavušu sa njihovih ranijih novogodišnjih proslava, a ostala je u sjećanju Banjalučana i idila iz gimnazijskih dana. Imaju sina Tibora i kćerku Sonju. Na Ljljinanino ime nije uknjiženo apsolutno ništa od imovine. (M. Dedić)

loading...

trenutak ...