TO JE NAŠA LJUBAV, "BOSNA, BOSNA": KK "Bosna" odlazi u istoriju baš kada nam je bila najnepotrebnija...

Neki kažu da je tog fantomskog Vučurevića u klub iz Srbije doveo i sumanuto visok ugovor sa njim potpisao Elmedin Konaković, kako on, sadašnji kantonalni premijer, ne bi bio upamćen kao najlošiji i najnepoznatiji košarkaš u povijesti "Bosne"...

  • SENAD ANTE-PORTAL

  • 22. Nov. 2016  01. Jan. 2017

Piše: SENAD AVDIĆ

 

Boša Tanjević, trener i jedan od tvoraca (ne samo sportskih, nego i finansijsko-logističkih) šampionske generacije košarkaša "Bosne", lamentirajući nad aktuelnim, a očito nepovratnim, sunovratom kluba, nedavno je predložio da u "Bosnu", kao glavni finansijer, uđe Nijaz

Hastor, vodeći bosanskohercegovački biznismen.

 

Ideja nije loša, nije čak ni originalna, međutim je u praksi neprovodiva. Poziva se Boša na primjer iz susjedstva gdje je biznismen Emil Tedeschi svojim parama stvorio i na visoko mjesto u regionalnoj i upečatljivo u evropskoj košarci postavio "Cedevitu", koja gotovo da prije njegovog ulaska u klub nije imala ozbiljnu tradiciju.

 

Nijaza Hastora slabo poznajem, tek iz jedne kratke sjedeljke uz Drinu kraj Goražda, i nisam stekao dojam da ga takve avanture, sportsko-rekreacijske, zanimaju.

 

Tedeschi je biznismen drugačijeg osobnog senzibiliteta od njega, ali i poslovnog profila.

Tedeschieva megakompanija "Adriatic Group" fokusirana ja na tržište u regiji, on je gospodar jedinih preživjelih ex-jugoslovenskih brendova, "Cocte", "Argete", "Čipsa", "Cedevite".

 

Godišnji budžet KK "Cedevita" kreće se oko dva miliona eura, nije poznato koliko od toga

plaća Tedeschi iz svoga džepa. Sigurno je iznos mnogo manji nego što bi ga koštala reklamno-marketinška kampanja za bilo koji od ovih proizvoda na tržištima republika ex-Jugoslavije.

 

Šta bi Hastor mogao reklamirati, preuzimajući "Bosnu", koji svoj proizvod preporučivao u dvoranama u kojim se igra i na televizijama koje to prenose?

 

"Dražesne presvlake za "Mercedes", "uzbudljive kablove iz Ilijaša", svačijem džepu pristupačne alnasere za "BMW"?!

 

Mislim da znam na šta Boša Tanjević misli dok priziva biznismena Hastora da svojim kapitalom, ali i poslovnim autoritetom i povjerenjem koje uživa u svijetu biznisa, spriječi nestanak KK "Bosne". Više puta sam Tanjevića slušao (a mislim da je i u medijima o tome govorio) kako je ključni događaj u stvaranju "evropske Bosne" bio onaj kada su on i Uprava "namamili" velikog Emerika Bluma, tvorca i gospodara "Energoinvesta" da dođe na utakmicu "Bosne", što mu je kasnije prešlo ne samo u naviku, nego i strast.

 

Uz Blumovu i "Energoinvestovu" podršku, savjete, pažnju, nadzor, "Bosna" je imala pretpostavke da postane mala, sportska replika moćnog "Energoinvesta".

 

(Nešto slično se desilo u Beogradu, gdje su košarkaški vizionari iskoristili slabost Ive Andrića prema stanovitoj košarkašici, i priskrbili njegovo prisustvo, odnosno intelektualno-duhovno

sponzorstvo!)

 

Dodaju li se "Energoinvestu"i drugi privredni divovi tog doba, "Šipad", "UNIS", "UPI", "Unioninvest", potom "Privredna banka" koja je bila "leglo" košarkaških zanesenjaka, kao i totalna, politička, medijska podrška koju je imala "Bosna", kao i ozračje Olimpijskih igara koje su se približavale, trijumf "Bosne" u finalu u Grenobleu nije bio nikavo iznenađenje, nego logičan produkt dugogodišnjeg stvaranja uspješnog projekta u svim njegovim elementima.

 

(I danas se u nekim zavjereničkim, rivalskim, krugovima u Sarajevu održava fama kako je "Bosna" titulu prvaka Evrope kupila, ali čak i da je to istina, kao što nije, ništa ne bi promijenilo na stvari: ogromna je stvar tada bilo i kupiti titulu, imati toliko novca, u konkurenciji sa neuporedivo bogatijim, utjecajnim protivnicima, ili kupcima!)

.

Kao što je ona, zvjezdana "Bosna" (a uz nju i "Željo" i "Sarajevo") bila sportska metafora duha vremena (neki će reći- nerealnog, napuhanog, vještačkog), tako je i ova današnja, posrnula, koju samo treba što bezbolnije eutanazirati, to isto.

 

Da pokušam biti slikovit (a uz to i tačan) nekada su "Šipad", Hidroelektrane na Neretvi kupovali stanove uspješnim košarkašima, nogometašima, danas uspješni nogometaši i košarkaši (Edin Džeko, Mirza Teletović...) kupuju "Šipad" i prave svoje hidroelektrane na Neretvi.

 

U tranzicijskom privatizacijskom divljanju uništen je industrijski krvotok i razvojni potencijal zemlje, upravo od onih od kojih se očekuje da se bave sitnicama kakva je KK "Bosna".

 

Formalno, smrtnu presudu KK "Bosni" izrekla je evropska košarkaška federacija po žalbi nekakvog košarkaša Vučurevića kojem je klub ostao dužan 100 hiljada maraka.

 

U "onoj" Bosni taj Vučurević ne bi mogao prismrditi, a kamoli igrati, i da je lično platio 100 hiljada maraka za taj luksuz. Nemam pojma ko je taj Vučurević, odakle je došao, koliko je igrao, gdje je otišao, nikada ga nigdje nisam gledao.

 

("Bosnu" sam nakon 40 godina, još od krvave majstorice protiv "Želje" u maloj "Skenderiji", prestao gledati nakon što je zijanila od kluba iz Mrkonjić Grada).

 

Neki kažu da je tog fantomskog Vučurevića u klub iz Srbije doveo i sumanuto visok ugovor sa njim potpisao Elmedin Konaković, kako on, sadašnji kantonalni premijer, ne bi bio upamćen kao najlošiji i najnepoznatiji košarkaš u povijesti "Bosne"...

trenutak ...