STRUJI STRUJA..:Uprava „Elektroprivrede RS“ svaki mjesec svim radnicima davala stimulacije

Matično poduzeće MH „Elektorprivreda RS“ isplaćivalo je svaki mjesec u prošloj godini stimulaciju, koja se kretala i do 30 odsto plate, skoro svim radnicima bez dokaza na koji su način oni te stimulacije zaslužili, otkrila je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.

  • Ekonomija

  • 03. Dec. 2016  03. Dec. 2016

  • 0

U izvještaju revizije navedeno je da je čak 97 odsto radnika Matičnog preduzeća, ili njih 155 u prosjeku mjesečno primalo stimulaciju od deset do 30 odsto. Ovo preduzeće lani je zapošljavalo 176 radnika, ali rukovodioci nemaju pravo na stimulaciju.

„Stimulativni dio plate za radnike je utvrđivan pojedinačno za svaki mjesec i mjesečno se kretao od 10 do 30 odsto za 155 radnika u prosjeku u toku 2015. godine, što čini oko 97 odsto od broja radnika koji su imali pravo na stimulaciju, s obzirom na to da pravo nemaju samo rukovodioci“, navodi se u izvještaju revizije.

Revizori su istakli da bi po pravilu stimulacija trebala da predstavlja motiv za izvanredne ili bar iznadprosječne rezultate u radu, te da u situaciji u kojoj najveći broj radnika već ostvaruje stimulaciju, to umanjuje efekte takve vrste nagrađivanja i poprima karakteristike praktičnog povećanja plate radnika.

„Preduzeće postupku revizije nije moglo da dokaže na koji način je svaki radnik pojedinačno ispunio propisane kriterijume na osnovu kojih je dobio stimulaciju“, istaknuto je u izvještaju.

Ukupni troškovi bruto zarada i naknada radnika u prošloj godini iznosili su 3,9 miliona KM od čega je na zarade za redovan rad otišlo 3,45 miliona KM, a za stimulacije 425.704 KM.

Pored toga, revizori su ukazali i da je Matično preduzeće lani izdavalo više putnih naloga za službena putovanja osobi koja nije u radnom odnosu u preduzeću što nije u skladu sa Uredbom o naknadama za službena putovanja u zemlji i inostranstvu za zaposlene u javnom sektoru RS kojim su te naknade predviđene za zaposlene, a ovi putni nalozi su izdavani radi obračuna troškova službenih putovanja nastalih u vezi obavljanja usluga definisanih zaključenim ugovorom o djelu.

„Takođe, u pojedinim slučajevima zaposlenima koji su bili na službenom putovanju priznavani su troškovi smještaja i noćenja na osnovu računa hotela koji spada u prvu kategoriju, što nije u skladu sa pomenutom uredbom. Troškovi smještaja i noćenja na službenom putovanju obračunavaju se najviše do visine cijene noćenja u hotelu druge kategorije (sa četiri zvjezdice) u mjestu službenog boravka“, navedeno je u izvještaju.

Neto dobit ovog preduzeća u prošloj godini iznosio je nešto više od dva miliona KM.

Matično preduzeće u zavisnim preduzećima ERS ima 65 odsto kapitala, odnosno u Istraživačko-razvojnom centru elektroenergetike sa 51 odsto.

(Capital/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...