RODITELJSKA PAŽNJA, I MAMA BI NOBELA, SINE: Nisko sudsko i tužiteljsko vijeće bivšeg slikara Fahrudina Radončića

I državna tužiteljica Diana Kajmaković je bila zabezeknuta kada joj je jedno jutro muž Armin, dok se brijao, šeretski rekao: "Ženo, reci dragička! Ne, ne nisam se porezao žiletom, nego me je Radončićev SBB izabrao za direktora Aerodroma"

  • SENAD ANTE-PORTAL

  • 08. Dec. 2016  08. Dec. 2016

Piše: SENAD AVDIĆ

Stariji čitaoci vjerovatno će se sjetiti kakva je tuga i nevjerica zavladala od Vardara pa do Triglava 1975. godine kada je umro najveći književnik naših naroda i narodnosti, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, drug Ivo Andrić.

"Ko će nam sad biti nobelovac?!" sa zebnjom su se pitali neutješni radni ljudi i građani.

Jedna od njih je bila tadašnja studentica prava, a današnja potpredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, Jadranka Lokmić-Misirača. Ona je ovih dana u razgovoru za portal "Faktor"
kazala kako je njen sin Boriša, koji je nedavno postavljen za direktora jedne federalne energetske agencije, završio fakultet za energetiku ČVUT u Pragu, koji su završili "svi bivši nobelovci iz
bivše Jugoslavije".

Nigdje u kompliciranoj biografiji bivšeg nobelovca iz Travnika na piše da je studirao na ČVUT-u. Istina, bivši Sarajlija i nobelovac Vladimir Prelog jeste završio taj fakultet, ali zato nije Slavonac Leopold Ružička. I to je sve (za sada) što bivša Jugoslavija ima "bivših nobelovaca"- komada tri.

Nije, međutim, isključeno da se u dogledno vrijeme među bivše Nobelove laureate udjene i Boriša Misirača, sin zamjenice glavne tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine. Nobelov komitet, stalno tijelo koje je pri "Dnevnom avazu" osnovao bivši slikar Fahrudin Radončić, ovih ga je dana ovjenčao laskavom titulom "svjetski priznatog stručnjaka".

Kao takav je i izabran i predložen (baš tim redom - izabran, pa predložen) za direktora one federalne energetske agencije kompliciranog naziva.

Jadranka Lokmić-Misirača u istom razgovoru kaže da "ona ne zna kako se postavljaju v.d.direktori. Znam da je sada izašao konkurs", priznaje.

Ne znam kako vi, ali ja vjerujem da vrhunska pravnica J.L. Misirača ne zna kako se imenuju direktori federalnih agencija. Sasvim sigurno nije imala pojma ni kako se imenuju v.d. glavni državni tužitelji, pa je ipak ona, bez svog znanja, određeno vrijeme boravila na toj dužnosti.

Samo zato jer je tako htio njen kum Zlatko Lagumdžija oko čije se uloge uz aferi "Reket" to Tužiteljstvo jedno vrijeme vrzmalo, prije nego što će ga spustiti na niži, kantonalni nivo.

Ne zna, to odgovorno tvrdim, tužiteljica Misirača da li je njen sin dobrovoljno, glavom bez obzira napustio firmu "Muhlbauer" u Češkoj čiji je vlasnik Miodrag Škrbić, kumovog-kuma-kum, koja je pravila lične dokumente za građane BiH po desetostruko višoj cijeni od normalne. Tako barem tvrdi nadležni državni ministar Dragan Mekić.

Je li sin Boriša bio obuhvaćen istragom koju je (i u Češkoj) vodilo Tužiteljstvo BiH, također ne
zna mama Jadranka. Kako bi mogla znati, pa ona je bila samo "bivša glavna tužiteljica".

I državna tužiteljica Diana Kajmaković je bila zabezeknuta kada joj je jedno jutro muž Armin, dok se brijao, šeretski rekao: "Ženo, reci dragička! Ne, ne nisam se porezao žiletom, nego me je Radončićev SBB izabrao za direktora Aerodroma".

Umalo se tužiteljica srušila od šoka, što joj se nije desilo još otkako ju je Radončić prije četiri-pet
godina izabrao za ličnost godine!

A zamislite tek preneraženost sutkinje Lejle Fazlagić kada je jedno jutro, trljajući oči i razmazujući šminku pročitala da joj je najnovijeg čovjeka njenog života Radončić postavio za direktora
"Pokopa".


Jer, učili su nas, indoktrinirali su nas, mlade naivne i zatucane, u onom režimu da sudije i tužitelji optuženim kriminalcima, ubicama, trgovcima utjecajem, sude, tuže, određuju pritvore i mjere zabrane, a ne idu im na noge, kume ih, mole da ima zapošljavaju muževe, djecu, kumove.

U toku je izbor predsjednika Suda Bosne i Hercegovine a uskoro i glavnog državnog tužitelja. Birat će ih, pored ostalih članova VSTV-a, i potpredsjednica Jadranka Lokmić-Misirača. Mislite li da će sin Boriša, uprkos tome što je "svjetski priznati ekspert", ostati i dalje v.d. direktor, ako mama ne izabere Radončićevog kandidata i favorita za predsjednika Suda, a kasnije i državnog tužitelja?

Sasvim slučajno, taj je kandidat i član Sudskog vijeća koje bi uskoro trebalo izreći presudu bivšem slikaru Fahrudinu Radončiću!

Zar ovo nije, priznajte, dražesna, topla ljudska priča o pravnoj državi i roditeljskoj pažnji?!

Vezane vijesti

loading...

trenutak ...