BORBA JE POČELA: Ova "podmukla" namirnica krije 3 opasnosti za naše tijelo

Jedna namirnica koju konzumiramo na dnevnoj bazi prema najnovijim istraživanjima može negativno utjecati na zdravlje kože, zglobova i podignuti šećer u krvi

  • Zdravlje

  • 15. Dec. 2016  15. Dec. 2016

  • 0

 

Kardiolog William Davis tvrdi kako glavni razlozi zbog kojih ljudi odlučuju jesti žitarice, nisu dovoljno uvjerljivi da pšenica postane sastavni dio nečije prehrane, te da se današnja pšenica uvelike razlikuje od one koja se konzumirala prije dva stoljeća.

 

'U pšenici nema ništa što se ne može naći u ostalim namirnicama, iste te hranjive tvari koje se nalaze u njoj možete dobiti i iz zdravijeg voća i povrća, pa bi izbor trebao biti očigledan', navodi doktor Davis koji upozorava na tri loše posljedice koje izaziva konzumacija pšenice.

 

"Pšenica u svom osiromašenom obliku bijelom brašnu uzrokuje moguće probleme s kožom, bol u zglobovima i povišeni šećer u krvi"

 

  1. UGLJIKOHIDRATI IZ PŠENICE UZROKUJU MASNU KOŽU I POJAVU AKNI

     

     

     

    Ugljikohidrati u pšenici obično se smatraju dobrima zbog svoje složenosti jer se duže razgrađuju i polako ulaze u krvotok pa sporije povisuju koncentraciju šećera u krv.

No velika količina škroba koji se djevovanjem enzima u organizmu pretvara u šećere nakon što popuni rezerve postaje višak koji dovodi do povišene razine inzulina i aktiviranja žlijezda na proizvodnju masnoće, što rezultira masnom kožom i aknama, tvrdnja je kardiologa Davisa.

 

U bijelom kruhu su usitnjeni i izbijeljeni najmanje vrijedni dijelovi zrna, a odstranjeno je najvažnije - ovojnica, mekinje i klica. Rješenje za zdravu populaciju koja ne treba u potpunosti izbjegavati pšenicu je korištenje integralog zrna radi veće nutritivne vrijednosti.

 

  1. PROTEIN GLUTEN IZ PŠENICE LOŠE UTJEČE NA ZGLOBOVE

    Poznato je da celijaklija nije još uvijek dobro istražena, a milijuni Amerikanaca vjerojatno imaju alergiju na pšenicu, a da to ni ne znaju. Česti bolovi u zglobovima pojavljuju se kao posljedica te alergije koja nije dijagnosticirana, upozorava dr. William Davis.

Oboljelim osobama preporuča se konzumiranje žitarica i grahorica mljevenih u brašno koje ne sadrže gluten. Dobrodošla alternativa su amarant, heljda, slanutak, leća, proso, grašak, kvinoja, soja ili tapioka.

 

  1. AMILOPEKTIN - UGLJIKOHIDRAT PŠENICE POVISUJE ŠEĆER U KRVI

    Pšenica može loše djelovati na šećer u krvi, tvrdi dr. Davis, jer se ugljikohidrati iz pšenice u konačnici pretvaraju u šećer, a pšenica je puna amilopektina, ugljikohidrata koji može povisiti razinu šećera u krvi više nego običan šećer i može dovesti do brojnih drugih zdravstvenih problema kao što je dijabetes.

    U današnjoj komercijalnoj ponudi proizvoda od pšenice najčešće nailazimo na nutritivno osiromašenu pšenicu koja sadrži puno škroba koji u sastavu ima najviše amilopektina, ističe naša nutricionistkinja. Izborom integralnog brašna i kruha te prehrane bogate voćem i povrćem možemo utjecati na kontrolu šećera u krvi.

 

(Zadovoljna.hr/SB)

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...