FRLJOKA OTKRIVA; ZABRINUTE KOMŠIJE NAŠIH SUSJEDA: U Hrvatsku se vratilo nekoliko desetina hiljada boraca sa stranih ratišta, najviše iz BiH!!!

Zanimljiva je bila opaska italijanskog stručnjaka Paola Bombardinija. On je upozorio kako je tek nakon napada u Nici i Berlinu Evropa obratila pažnju na teroriste - vozače kamiona i autobusa dok je u BiH vozač kamiona-ubojica Ljubo Ćesić Rojs, koji je sada ugledan general u Hrvatskoj, godinama nekažnjeno sijao smrt po putevima i cestama u BiH

  • Frljoka

  • 21. Dec. 2016  21. Dec. 2016

Predstavnici obavještajno-sigurnosnih službi Italije, Slovenije i Austrije na neformalnom sastanku u Briselu izrazili su zabrinutost zbog prisustva, kako je navedeno,  "hiljada boraca koji su se nakon učestvovanja u ratovima u inostranstvu vratili u Hrvatsku".  "Oni", rečeno je u saopćenju "predstavljaju realnu sigurnosnu prijetnju za hrvatske susjede, ali i za cijelu Evropsku uniju".

Članovi ove neformalne, ali utjecajne, diplomatske trilaterale otkrivaju da se najveći broj boraca u Hrvatsku  vratio sa ratišta iz Bosne i Hercegovine nakon upostave mira u toj zemlji prije 20 godina.

Kako je podsjetio austrijski predstavnik na ovom sastanku "među njima ima običnih 'pasa rata', ali i profesionalnih terorista specijaliziranih za rušenje vjerskih objekata, džamija i pravoslavnih crkava, kao i počinitelja svirepih ratnih zločina nad civilima, ženama, djecom".

On je posebno ukazao na opasnost od povratnika u Hrvatsku ljudi koji su u "tokom rata u BiH formirali koncentracione logore koji su podsjećali na nacističke logore smrti."

Predstavnik Slovenije posebno je zabrinut što su vlasti susjedne Hrvatske malo, ili nimalo pažnje posvetili "deradikalizaciji ekstremista koji su se nakon rata vratili u tu državu".

"Naprotiv", kazao je on, "mnogi od njih integrirani su u srce hrvatske vlasti, pa se osobe koje se optužuju da su na ratištima u inostranstvu počinile brutalne ratne zločine danas nalaze na čelnim mjestima u ministarstvima Vlade Hrvatske, pa i potpredsjedničkim mjestima u Hrvatskom saboru, Ustavnom sudu".

Predstavnici Slovenije, Italije i Austrije u zajedničkoj izjavi podsjetili su na presudu Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu (na suđenju tzv. "hrvatskoj šestorci") o udruženom zločinačkom poduhvatu
Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, kao i da veliki broj presuđenih ratnih zločinaca i onih koji bježe od zakona danas imaju utočište u Hrvatskoj.

Zanimljiva je bila opaska italijanskog stručnjaka Paola Bombardinija. On je upozorio kako je tek nakon napada u Nici i Berlinu Evropa obratila pažnju na teroriste - vozače kamiona i autobusa dok je u BiH vozač kamiona-ubojica Ljubo Ćesić Rojs, koji je sada ugledan general u Hrvatskoj, godinama nekažnjeno sijao smrt po putevima i cestama u Bosni i Hercegovini".

U prvom komentaru,  Davor Ivo Stier, ministar vanjskih poslova Hrvatske rekao je da hrvatska Vlada "osuđuje sve totalitarizme, pa tako i slovenačke, austrijske i italijanske, a ne samo jugo-komunističke".

Vezane vijesti

trenutak ...