DELIMUSTAFIĆ (NI)JE UHAPŠEN: Alija Delimustafić u bjekstvu od "Pravde", ali i od optužnice za zločin u Velikom parku!?

Ni Dalida Burzić, glavna tužiteljica Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo, nije sinoć mogla potvrditi informaciju da je Delimustafić uhapšen u Hrvatskoj

  • Vijesti

  • 22. Dec. 2016  22. Dec. 2016

Vijest da je jučer u Hrvatskoj uhapšen Alija Delimustafić, koju je sinoć objavilo više medija u Bosni i Hercegovini, demantirao je Milko Križanović, odvjetnik bivše sutkinje Lejle Fazlagić, koja je kao i Delimustafić bila obuhvaćena istragom u akciji "Pravda". Fazlagićeva je također u bjekstvu i nalazi se u Hrvatskoj i za njom je raspisan nalog za hapšenje.


(Odvjetnik Križanović je sin Milana Križanovića, bivšeg bh. diplomate u Hrvatskoj kojem je Alija Delimustafić jedno vrijeme bio šef u RMUP-u BiH)


Ni Dalida Burzić, glavna tužiteljica Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo, nije sinoć mogla potvrditi informaciju da je Delimustafić uhapšen u Hrvatskoj.

Podsjetimo, Alija Delimustafić je pobjegao iz Bosne i Hercegovine nakon što je Kantonalni sud Sarajevo ukinuo rješenje o njegovom pritvoru u kome se nalazio mjesec dana nakon što je uhapšen u Istočnom Sarajevu u okviru akcije "Pravda".

Pored njega, iz BiH je pobjegao i Juso Škrijelj, nekadašnji tjelohranitelj Alije Izetbegovića, koji je, također, bio osumnjičen za kriminal sa nekretninama. Škrijelj je, prema nekim informacijama,

pobjegao u Dansku gdje mu živi supruga, mada, kao građanin Evropske unije, najviše vremena provodi u Belgiji.

Međutim, istraga koju protiv njega vodi Kantonalno tužiteljstvo u akciji "Pravda" je tek jedan od mogućih razloga koji su Delimustafića (ponovo!) natjerali na bijeg iz Bosne i Hercegovine. Kako saznaje portal "SB", Tužiteljstvo BiH za ratne zločine završilo je višegodišnju istragu u slučaju "Veliki park" i očekuje se skoro podizanje optužnice za ovaj gnusni zločin.

Kao što je poznato, a aprilu 1992.godine 12 vojnika Jugoslovenske narodne armije, prethodno zarobljenih u općini Novi Grad, svirepo su likvidirani u krugu Doma policije u centru Sarajeva. Alija
Delimustafić je u trenutku počinjenja tog zločina bio ministar MUP-a BiH.

Nekoliko sedmica prije hapšenja u Lukavici Delimustafić je saslušan u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine i tada je upozoren da u narednom periodu ne napušta Bosnu i Hercegovinu. Kako saznajemo, Tužiteljstvo BiH istraživalo je ko je uz trenutku počinjenja zločina bio najodgovorniji za uniformisanu policiju, da li Delumustafić kao ministar, ili njegov tadašnji pomoćnik za uniformiranu policiju Jusuf Pušina, koji će ubrzo postati i ministar RMUP-a BiH?

(S.B.)

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...