ALEKSANDRA PANDUREVIĆ: «Imam veću platu od Dodika, ali ne mogu kupiti restoran kao njegova kćerka»

«Dodik ne daje iskrenu podršku za 'treći entitet', već samo ubacuje klipove u Federaciju»

  • Politika

  • 24. Dec. 2016  24. Dec. 2016

  • 0

Sinoć je za TV1 govorila potpredsjednica SDS-a Aleksandra Pandurević.

Evo dijela tog razgovora...

TEŠKA EKONOMSKA SITUACIJA U RS-u

Kako komentirate političku situaciju u državi?

Ne razlikuje se, nažalost, u odnosu na prethodni period i pored nekih dobrih stvari koje su urađene, a to je da smo dobili Uptinik i da je otkočen EU put BiH u protekloj godini i tu najviša zasluga pripada Savjetu ministara.

Ono što brine jeste da mi u tome procesu za Srbijom zaostajemo punih pet godina. To je onaj bolji dio.

Gori dio jeste teška ekonomska situaciju kako u RS-u tako i u BiH. I dalje smo besperspektivno društvo i dalje ljudi odlaze iz ove zemlje.

Žao mi je što to moram reći, ali naša najveća izvozna grana je odlazak obrazovanih ljudi.

Danas se raspravlja o budžetu u NSRS. Kakav je Vaš stav?

Ovaj budžet pokazuje da Vlada RS-a spašava svoj budžet preko grbače siromašnih, preko grbače zdravstvenih i prosvjetnih radnika, policajaca.

Plata nastavnika sa 25 godina radnog staža nakon ovog će biti manja za 42 KM.

Bez obzira što gospodin Dodik kaže da je sramota što su oni tim nezadovoljni i što se ne solidarišu, te 42 KM iz perspektive prosvjetnog radnika su recimo mjesečna užina za njegovo dvoje djece ili rata kredita.

Ono što je najporaznije da upravo u dan kada Dodik kaže da je sramota da ti budžetski korisnici koji žive od plate od 700 do 1000 KM, a to je plata koja ne može obezbijediti pristojan život, da je on frapiran da oni nisu u stanju da se solidarišu, taj isti dan njegova kćerka otvara luksuzni restoran u Boski koja je pokradena i zbog koje država oštećena za 15 miliona KM, i kaže tu će se služiti suši.

To je strašno. Odakle Dodiku novac čak i za taj restoran. Ja imam veću platu od njega, pa ni ta visoka plata mi ne može omogućiti da kupim...

Vjerovatno se odgovori na to nalaze u brojnim predmetima koji se čuvaju u fiokama Tužilaštva.

Kada već spominjete fioke, danas je visokopozicionirani funkcioner SDA Adil Osmanović izjavio za Oslobođenje, da ima saznanja da su nakon što je smijenjen, u ladicama Gorana Salihovića pronađeni kompletni predmeti o Miloradu Dodiku koji su spakovani i stavljeni po strani. Kako to komentirate?

Ne znam te detalje, ali znam da nije bilo rezultata i da se slučaj Pavlović banke suviše dugo razvlačio kao i u slučaju Bobar i Balkan Invesment banke.

I eto zašto se plate smanjuju. Samo direktna šteta po osnovu Bobar banke je 123 miliona KM, Banka Srpske preko 100 miliona KM.

Šta bi se desilo da te dvije banke nisu propale. Te banke bi na osnovu svojih zaposlenih plaćale doprinose i poreze, i danas ne bi imali smanjenja plata. Danas to plaćaju prosvjetni radnici i policajci.

KOLEKTIVNO GUŠENJE AKO NE BUDE REAKCIJE

Kako onda objašnjavate da je na protestima jučer bio mali broj ljudi?

Ja se pitam gdje je granica do koje neko može da trpi.

Tek kad prime prvu januarsku platu biće svjesni šta im se desilo i kad vide da im u kuci sa dvoje zaposlenih fali 100 KM.

Želite reći da će u januaru izaći na ulice?

To će proizvesti šok, a ima tu i sindroma kuhane žabe, to jeste postepenog navikavanja na lošeg dok se na kraju ne ugušite.

Bojim se da je sljedeća faza kolektivno gušenje ako ne bude reakcije.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...