U FEDERACIJI BiH NI DANAS ZRAK NIJE ZA DISANJE: Najgore stanje u Zenici, Kaknju i Sarajevu

I tokom jučerašnjeg dana registrirano je slično stanje kvaliteta zraka u gradovima u kojma se vrši monitoring kao i nekoliko prethodnih dana, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH. Slična situacija je i danas

  • Hronika

  • 26. Dec. 2016  26. Dec. 2016

  • 1

Na svim mjernim mjestima zabilježena su prekoračenja graničnih (50 ug/m3) vrijednosti koncentracija lebdećih čestica. Rezultati mjerenja danas pokazuju da su zadržani slični trendovi na svim mjernim mjestima kao i jučer.

Najlošiji kvalitet zraka (od gradova u kojima se vrše mjerenja) je bio u Zenici gdje su cijelog dana mjerene vrlo visoke koncentracije sumpordioksida i lebdećih čestica PM10 u zraku.

Na svim mjernim mjestima u gradu srednje dnevne vrijednosti su prelazile 500 ug/m3, na stanici Radakovo iznosila je 670 ug/m3 (srednja granična dnevna vrijednost iznosi 125 ug/m3).

Srednje dnevne koncentracije lebdećih čestica su iznosile oko 390 ug/m3 i bile su tek nešto niže od onih izmjerenih u Sarajevu.

Prema ranijim mjerenjima i saznanjima pretpostavljamo da je situacija u Kaknju vrlo slična onoj u Zenici.

Sarajevo puno azotnih oksida i sumpordioksida

U Sarajevu su koncentracije lebdećih čestica PM10 zadržale slične vrijednosti od dana ranije i prelazile su 400 ug/m3. U Sarajevu su na pojedinim mjernim mjestima zabilježena i prekoračenja propisanih vrijednosti azotnih oksida i sumpordioksida.

U Tuzli, Lukavcu i Živinicama došlo je ponovo do prekoračenja propisanih graničnih vrijednosti koncentracija sumpordioksida i lebdećih čestica PM2.5 na svim stanicama ali u nešto manjem obimu nego je to slučaj u Zenici.

Napominje se da se u Tuzli, Lukavcu i Živinicama vrše mjerenja lebdećih čestica promjera manjeg o 2.5 mikrometra (PM2.5), za koje nisu propisane granične vrijednosti.

Zakonom su propisane vrijednosti za čestice promjera do 10 mikrometara (PM10), međutim kako u ukupnoj sumi ukupna koncentracija PM10 čestica može biti samo veća od izmjerenih koncentracija PM2.5 tako možemo smatrati da je došlo do prekoračenja propisanih vrijednosti za te polutante.

U Jajcu i Goraždu takođe je mjereno prekoračenje graničnih vrijednosti lebdećih čestica PM10, dok su koncentracije sumpordioksida ostale relativno niske. Koncentracije PM10 u Jajcu su iznosile preko 200 ug/m3.

Zavod za javno zdravlje KS: Porast koncentracije štetnih tvari u zraku

Mjerenja na automatskim stanicama pokazuju da je došlo do porasta koncentracije PM10 na svim praćenim lokacijama u Kantonu Sarajevo, upozoravaju iz Zavod za javno zdravstvo KS.

Na osnovu mjerenja i prognoze vremenskih uslova, ali i stepena ugroženosti zdravlja stanovništva, Operativni štab je proglasio epizodu ¨UZBUNE¨ za područje Kantona.


Prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti, čije izmjene i dopune je Vlada Kantona usvojila na posljednjoj sjednici, epizoda ¨UZBUNE¨ se proglašava kada referentne stanice pokažu vrijednosti, u ovom slučaju, koncentracije lebdećih čestica PM10 jednake ili veće od 400 µg/m3.

Koncentracije sumpordioksida i azotdioksida su na mjernoj stanici Otoka prešle dozvoljene dnevne tolerantne vrijednosti za protekli dan.

Spas u utorak?

Opći meteorološki uvjeti koji vladaju u većem dijelu Bosne izuzetno su nepovoljni s aspekta kvaliteta zraka. Ovakvi uvjeti se očekuju još danas i sutra, a moguće je očekivati njhovo kratkotrajno poboljšanje u utorak.

U području Hercegovine i zapadne Bosne ne vrše se mjerenja kvaliteta zraka, međutim zbog mnogo povoljnijeg geografskog položaja i drugih faktora koji utiču na kvalitet zraka u tim krajevima se ne očekuje značajno narušavanje kvaliteta zraka, bar ne u obimu i trajnosti kakvo se očekuje u dolinsko-kotlinskim krajevima Bosne.

Zdravstvene institucije su nadležne za izdavanje obavijesti i savjeta građanima o ovom pitanju kao i upute o ponašanju građana u takvim situacijama, a kantonalna okolišna ministarstva i općinske službe za poduzimanje koraka i mjera za smanjenje zagađenja zraka s ciljem zaštite zdravlja građana, podsjećaju iz FHMZBiH.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...