FRLJOKA U POSJEDU UZNEMIRUJUĆE NAJAVE SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE: "U 2017. veći broj oboljelih koji će se liječiti priključenjem na državne aparate!"

"Ne bih koristio termin uhljeb, nego hrvatsku riječ "ukruh", odgovorio je Čović na novinarsku provokaciju "šta uhljebi mogu očekivati u narednoj godini".

  • Frljoka

  • 31. Dec. 2016  31. Dec. 2016

Svjetska zdravstvena organizacija(WHO) u prognozi zdravstvenih trendova u svijetu u narednoj 2017.godini iznosi alarmantne podatke za Bosnu i Hercegovinu. Prema najavama krovne svjetske medicinske organizacije, broj bolesnika u našoj zemlji čije će se zdravstveno i opće stanje liječiti priključivanjem na državne aparate, mogao bi porasti za čak dvadeset posto.

Ove uznemirujuće prognoze eksperti WHO temelje na pokazateljima prema kojima je zarazni virus, u narodu poznat kao "uhljebitis familiaris", za čije liječenje još nije pronađeno medicinska terapija koja bi bila
zamjena za državne aparate, iz faze bolesti, mogao prerasti u epidemiju.

"Problem sa ovim virusom je što se on širi progresivno, više se ne prenosi samo u krugu familije, u posljednje vrijeme registrirani  su primjeri prenošenja uhljebitisa sistemom s koljena na koljeno, usta
na usta, seksualnim putem, pa čak i naoko bezazlenim rukovanjem", upozoravaju iz WHO.

Svjetski medicinski eksperti podsjećaju da je ova bolest,ireverzibilna, odnosno da bolesnik koji se od nje liječi priključenjem na državne aparate nikada ne postane do kraja zdrava i normalna osoba,
i osuđen je da cijeli život provede pod ovom medicinskom mjerom.

Vlasti u Bosni i Hercegovini upoznate su sa ovim najavama i, kako je rekao član Predsjedništva BiH Dragan Čović "spremni smo se sa njima uhvatiti u koštac".

"Ne bih koristio termin uhljeb, nego hrvatsku riječ "ukruh", odgovorio je Čović na novinarsku provokaciju "šta uhljebi mogu očekivati u narednoj godini".

"Mi smo spremni da prihvatimo nove zaražene, tako što ćemo proširiti i modernizirati državne aparate. Također, budući je riječ o osobama koje su krvno i obiteljski povezane, uposliti ćemo u javnoj upravi nekoliko stotina liječnika obiteljske medicine, kao i medicinskih sestara i braće, koji u posebnim, ekstremnim prigodama i ne moraju biti medicinski".

Čović je rekao da je o tome razgovarao i sa drugom dvojicom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem i da imaju konsenzus o ovom osjetljivom pitanju.

"Suglasili smo se da uz modernziranje i proširenje državnih aparata, osiguramo i dovoljne zalihe financijskih injekcija za sve akutne bolesnike koji su priključeni na državne aparate", najavio je
optimistički Dragan Čović.

trenutak ...