UZ VIŠE CIJENE STRUJE, TELEFONIJE I CIGARETA: Od januara skuplja hrana, registracija vozila...

Najave o povećanju cijena usluga i roba počela je krajem ljeta, a prema informacijama iz javnih preduzeća, agencija i trgovina od 1. januara imat ćemo više cijene struje, fiksne telefonije, registracije vozila, cigareta i hrane.

  • Ekonomija

  • 31. Dec. 2016  31. Dec. 2016

  • 2

Političari su građanima BiH u 2017. godini obećali bolji život, reforme, evropske standarde i boljitak, no jedino što je sigurno jeste da ćemo imati evropske cijene skoro svih usluga i namirnica i ista primanja kao u godini koju smo ispratili.

 

Najave o povećanju cijena usluga i roba počela je krajem ljeta, a prema informacijama iz javnih poduzeća, agencija i trgovina od 1. januara imat ćemo više cijene struje, fiksne telefonije, registracije vozila, cigareta i hrane. Iako se više ne najavljuju poskupljenja benzina i skok cijena se radi stihijski jasno je, prateći svjetska kretanja, kako će biti povećane i cijene naftnih derivata.

 

Uzme li se u obzir i obećanje domaćih vlada dano Međunarodnom monetarnom fondu i ostalim svjetskim kreditorima kada je u pitanju Zakon o akcizama jasno je kako će nafta u narednoj godini poskupiti za minimalno 15 feninga. U sklopu istog zakona planirano je povećanja akciza i na alkoholna i bezalkoholna pića. Uz više cijene nafte normalno je da se veže i skok cijena životnih namirnica. Trgovci su najavili kako će zbog cjelokupne ekonomske situacije, ali i najave poskupljenja goriva morati povećati cijene svih artikala. Ta povećanja cijena, iako trenutno ne postoji opravdan razlog, već su počela krajem novembra, što se najbolje vidi po cijenama šećera, brašna, ulja…

 

Telefonija i struja

 

Podsjetimo kako je Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) 23. novembra odobrila povećanje cijene električne energije za potrošače Elektroprivrede HZ HB. Za kućanstva će to povećanje biti oko 1.45 posto, dok su za kategoriju ostala potrošnja cijene niže za 3.04 posto. Cijena električne energije za potrošače Elektroprivrede BiH za sada se neće mijenjati.

 

Drugo iznenađenje kada su u pitanju državna poduzeća stiglo je bez najave početkom decembra. Regulatorna agencija za komunikacije je na zahtjev telekom operatera odobrila povećanje cijena u fiksnoj telefoniji za pretplatnike HT-a Mostar i BH Telecoma. I ova odluka, kao i odluka o poskupljenju struje stupa na snagu 1. siječnja.

 

BH Telecom d.d. Sarajevo uvodi jedinstvenu cijenu za pozive prema fiksnim mrežama u BiH u iznosu od 0,042 KM/min (bez PDV-a). Za korisnike Osnovnog tarifnog paketa, cijena poziva unutar fiksne mreže BH Telecoma je povećana za 27,27 posto dok je cijena poziva prema drugim fiksnim mrežama u BiH snižena za 19,23 posto. Također, BH Telecom je ukinuo popust na cijene poziva unutar fiksne mreže u periodu slabog prometa koji je iznosio 25%.

 

Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar uvode jedinstvenu cijenu za pozive prema fiksnim mrežama u BiH u iznosu od 0,048 KM/min (bez PDV-a). Za korisnike Osnovnog tarifnog paketa, cijena poziva unutar fiksne mreže HT-a je povećana za 37,14 posto, dok je cijena poziva prema drugim fiksnim mrežama u BiH ostala ista.

 

Telekom Srpske nije mijenjao svoje cijene.

 

Registracija

 

Jedna od vladinih reformi koja će među prvima zadati udarac po džepovima bit će u sklopu izmjene Zakona o sigurnosti prometa BiH.

 

Osim brojnih pooštrenih kaznenih odredbi za nesavjesne vozače omogućit će i uvođenje novine koja bi trebala biti od opće koristi za zdravlje svih stanovnika i okoliš BiH. Plan je da se uvedu više cijene registracije za starija vozila koja su veći zagađivači okoliša i ekološki neprihvatljiva. U ovom trenutku ne može se kazati kolika će biti razlika u cijeni registracije za vozila koja više ili manje zagađuju okoliš.

Od 2017. na području Federacije počet će se primjenjivati Pravilnik o ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila (eko test) u stanicama za tehnički pregled vozila.

 

Eko test je prema zakonu postao obvezan, a plaćat će se od 22 do 36 maraka.

 

Skuplje cigarete

 

Od početka 2017. godine na snazi će biti nove cijene cigareta u BiH, poručili su iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO). Cijene će, zavisno od proizvođača i marke cigareta poskupiti od 20 do 30 feninga. Nove cijene utvrđuju se u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2017. godinu, koju je nedavno usvojio Upravni odbor UNO-a.

 

U isto vrijeme dok skaču cijene svega i svačega iz državne službe i javnih poduzeća jasno poručuju kako plaće u narednoj godini neće rasti, te kako svi koji imaju posao trebaju biti sretni ukoliko one ne budu padale, a padat će sigurno jer stupaju na snagu brojni zakoni koji reguliraju doprinose i poreze. 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...