KRIMINAL BEZ GRANICA: Propala firma kojoj je Dodikova Vlada isplatila 11 milona maraka

Imovina banjalučkog preduzeća „Zmijanje plast“ u stečaju, kontroverznog biznismena Dragana Čičića, kojem je Vlada RS 2007. godine, u javnosti oštro kritikovanoj, vansudskoj nagodbi isplatila odštetu od 11 miliona KM, prodaje se na licitaciji zakazanoj za 10. februar za samo 1,08 miliona KM

  • Ekonomija

  • 07. Jan. 2017  07. Jan. 2017

  • 2

Firma „Zmijanje plast“ koja se nalazi u mjestu Saračica kod Banjaluke, otišla je u stečaj zbog nemogućnosti naplate desetine miliona KM kredita koje je Čičić na upitan način dobio od tadašnje državne Kristal banke jer je u zalog stavio imovinu koja vrijedi tek par miliona KM.

 

Hypo Alpe Adria banka, koja je kupila Kristal banku, od „Zmijanje plasta“ sada potražuje više od 20 miliona KM, a ukupno prijavljena potraživanja iznose blizu 60 miliona KM.

 

Istovremeno, iako je od Republike Srpske uspio dobiti 11 miliona KM odštete kroz vansudsku pogodbu, nenamjenski potrošio državne kredite milionske vrijednosti Čičić sada pokušava uzeti još novca tako što njegove druge firme tuže „Zmijanje plast“ tražeći u stečaju više od 30 miliona KM.

 

„Zmijanje plast“ ne radi još od 2002. godine kada  je tadašnja direktorica Poreske uprave Milica Bisić stavila katanac zbog neplaćanja obaveza. Stečaj je otvoren krajem maja 2016. godine.

Procijenjena vrijednost imovine preduzeća iznosi 2,1 milion KM, a na prodaju će biti ponuđena po cijeni koja ne može biti manja od 50 odsto te vrijednosti.

 

Stečajni upravnik „Zmijanje plasta“ Slavko Vujančević rekao je za portal Capital.ba da je ta imovina nekada bila vrijedna, da se radi dvije ogromne hale, ali da su se krovovi urušili i da to po procjeni vještaka danas vrijedi svega 2,1 miliona KM.

 

Međutim, veliki dio potraživanja nije priznat zbog sporova koji su se o njima vodili.

Među povjeriocima čija potraživanja su priznata, najviše je potraživanja vlasnika „Zmijanje plasta“ Dragana Čičića i njegovih drugih firmi.

 

„Ukupna prijavljena potraživanja iznos 57,5 miliona KM. Od tog iznosa nisu priznata potraživanja bivše Hypo Alpe Adria banke u iznosu od 21,4 miliona KM, zbog sudskih sporova koji se i danas vode u vezi sa tim potraživanjima, kao i neka potraživanja od manjih povjerilaca tako da je ukupno osporeno oko 25,4 miliona KM, dok je priznato 32,1 miliona KM“, rekao je Vujančević.

 

Kada su u pitanju Čičićeva potraživanja, Vujančević je rekao da njegova firma „Mesna industrija „Galames“ iz Beograda potražuje 3,2 miliona KM, „BIM Galames“ Banjaluka 7,7 miliona KM, dok sam Dragan Čičić koji je pravni sljedbenik preduzeća „Drvoplast“ Kraljevo potražuje 20,9 miliona KM“.

 

Čičić je još 2001. godine tužio Vladu RS zbog materijalne štete i izgubljene dobiti tražeći naknadu od 46 miliona KM. Kasnije je Vladi uputio prijedlog za vansudsko poravnanje kojim je tražio naknadu od 11 miliona, na šta je Vlada i Pravobranilaštvo RS pristalo i 2007. godine mu je isplaćen taj iznos.

 

Pored, od javnosti oštro kritikovane nagodbe Čičića i tadašnje Vlade na čijem je čelu bio Milorad Dodik, vrlo je zanimljivo kako je odšteta isplaćena. Umjesto na blokirani račun „Zmijanje plasta“, 11 miliona KM tadašnja Vlada Srpske  uplaćuje direkno na račun njegovog advokata, čime je svjesno izbjegnuta mogućnost da Poreska uprava naplati par stotina hiljada KM neplaćenog poreza i doprinosa, a radnici nekoliko plata.

 

Čičić je 2013. godine podnio i novu tužbu protiv Republike Srpske tražeći odštetu od 27 miliona maraka, u suštini temelji se na tome da su njegove firme pretrpjele štetu jer, pojednostavljeno, Poreska uprava Srpske nije dozvolila „Zmijanje plastu“ da ne plaća porez.

 

U ovoj tužbi Čičić je tvrdio se da zbog blokade računa njegovim dvjema firmama u RS od strane Poreske uprave one nisu mogle da isporuče ugovorene količine junećeg i ovčijeg mesa drugim njegovim dvema firma u Srbiji, zbog čega im je propao posao koji su dogovorili sa Bliskim istokom. Međutim, Čičić u tužbi uopšte nije osporavao da Poreskoj upravi duguje 289.413 KM na ime neplaćenih poreza i doprinosa.

 

(Capital.ba/SB)

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...