BRITANSKI FARMERI TRAŽE OD VLADE: Dajte radne vize Bosancima i Ukrajincima

"Svaku našu slavnu jagodu iz Wimbledona ubrao je radnik iz Istočne Evrope. Ukoliko ne želimo da naše jagode propadaju potreban nam je novi vizni sistem", izjavio je za Herald John Hardman, direktor kompanije HOPs Labour Solutions, jedne od najvećih koja se bavi pronalaskom takve radne snage

  • Ekonomija

  • 09. Jan. 2017  09. Jan. 2017

Ujedinjeno Kraljevstvo na referendumu je odlučilo napustiti Evropsku uniju, a imigracijska politika bit će centralna tema pregovora između Londona i Brisela.

 

Mnoge industrije u toj zemlji ovise o stranoj radnoj snazi, od građevinske preko poljoprivrede sve do usluga čišćenja. Među takvim firmama je već zavladala panika, a najglasnije su one koje se bave poljoprivredom.

 

Nacionalni sindikat farmera (NFU) proveo se istraživanje među svojim članovima, a 47 posto ih je reklo da im je i sad, dok je Ujedinjeno Kraljevstvo član EU-a, problem naći dovoljno radnika za sezonu koja traje od juna do septembra.

 

Britanski sektor hortikulture ovisan je o 80.000 “sezonaca”, koliko ih u prosjeku dođe iz Istočne Evrope.

 

- Svaku našu slavnu jagodu iz Wimbledona ubrao je radnik iz Istočne Evrope. Ukoliko ne želimo da naše jagode propadaju potreban nam je novi vizni sistem – izjavio je za Herald John Hardman, direktor kompanije HOPs Labour Solutions, jedne od najvećih koja se bavi pronalaskom takve radne snage.

 

I dok najviše radnika dolazi iz Poljske, Bugarske i Rumunije, farmeri su predložili vladi da “olabavi” vizni sistem i za radnike iz zemalja koje nisu članice EU-a.

 

- Industrija poziva vladu da uvede privremene radne vize za strane radnike iz zemalja izvan EU-a, kao što su Ukrajina i Bosna – saopćio je Nacionalni sindikat farmera Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi Faktor.

 

trenutak ...