UPRKOS PROTIVLJENJU MINISTRA MALEŠEVIĆA: Vijeće ministara o pravima Bošnjaka na jezik u RS-u

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Savjeta ministara BiH ponovo će se naći Informacija o kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korištenje i upotrebu bosanskog jezika u Republici Srpskoj.

  • Politika

  • 10. Jan. 2017  10. Jan. 2017

  • 0

Ovo je peti put zaredom da se ova tačka nalazi u najavama dnevnog reda sjednica Savjeta ministara BiH.

O njoj nije bilo riječi na sjednici Savjeta ministara BiH održanoj 29. decembra prošle godine, iako je bila zvanično najavljena.

 

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović tada je rekao novinarima da, prema njegovom mišljenju, materijal zahtijeva da se na njemu još radi kako bi mogao da bude prihvatljiv za sve u Savjetu ministara BiH.

 

Savjet ministara BiH raspravljao je o ovoj informaciji na sjednici održanoj 20. decembra, nakon što je ona dva puta skidana sa dnevnog reda.

 

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske smatra da Savjet ministara BiH nije trebao, niti imao osnova da raspravlja o Informaciji o navodnom kršenju ustavnog prava Bošnjaka na korištenje i upotrebu “bosanskog jezika”, jer je oblast obrazovanja u nadležnosti Srpske.

 

“Nejasno je kako se uopšte i moglo raspravljati o toj temi u Savjetu ministara BiH, ako se zna da predlagač informacije – Ministarstvo civilnih poslova BiH nije nadležno za oblast obrazovanja, već ima ulogu koordinatora aktivnosti, usklađivanja planova entiteskih vlasti i definisanja strategija na međunarodnom planu u pojedinim područjima”, saopšteno je ranije iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

 

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je ranije da je Institucija ombudsmana u BiH obavezna da dostavi svoje mišljenje u vezi sa problemom jezika bošnjačkog naroda koji se, istakao je, reflektuje na djecu.

On je pozvao Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske da dostavi svoj stav u vezi sa ovom informacijom i ovim problemom.

 

“S obzirom na to da je obrazovanje isključiva entitetska nadležnost, onda Ministarstvo treba da dostavi svoju informaciju u kojoj će navesti silne razgovore i pregovore koje su imali o tom pitanju i na kraju svoj definitivan stav”, zaključio je Mektić.

 

Ministar bezbjednosti BiH podsjetio je da Savjet ministara BiH informaciju o jeziku treba da dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH.

 

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Savjeta ministara BiH je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi.

 

Pred ministrima će se naći Nacrt protokola između Ministarstva bezbjednosti BiH i MUP-a Srbije o sprovođenju člana 13 – 15 Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi.

 

Biće riječi i o Nacrtu izmjena Sporazuma između BiH i EU o bezbjednosnim procedurama za razmjenu povjerljivih informacija i Nacrt osnova za vođenje pregovora i zaključivanje izmjena navedenog sporazuma, te Nacrtu sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade SAD o razmjeni podataka u vezi sa bezbjednosnim provjerama o terorizmu i Nacrt osnova za vođenje pregovora i zaključivanje navedenog sporazuma.

 

Savjet ministara BiH razmotriće Informaciju o pridruživanju BiH odlukama Savjeta EU koje se odnose na restriktivne mjere u razdoblju nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, s prijedlogom za dalje postupanje.

 

Na dnevnom redu sjednice je i Informacija o primjeni Odluke o instrumentima za usklađivanje zakonodavstva BiH s pravnom tekovinom EU u periodu od 7. aprila do 14. oktobra 2016. godine i obavezi označavanja propisa oznakom “EI”.

 

Pred ministrima će se naći Prijedlog programa rada Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH za 2017. godinu i Nacrt godišnje platforme o obavještajno-bezbjednosnoj politici za 2017. godinu.

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...