SIFET PODŽIĆ: "Ivanić je izvršio generalnu probu državnog udara, treba da snosi sankcije"

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH Sifet Podžić kazao je da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić zloupotrijebio Oružane snage (OS) BiH. "Ozbiljno upozoravam da se ovaj problem ne smije zaobići sa nekakvim sankcijama, već se mora riješiti sistem rukovođenja i komandovanja u OS BiH, koji je ovim Ivanićevim potezom definitivno narušen", kazao je Podžić.

  • Politika

  • 10. Jan. 2017  10. Jan. 2017

  • 5

 

"Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izvršio je generalnu probu državnog udara. To se, dakle, nije desilo od strane predsjednika  RS Milorada Dodika, nego od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.  Ivanić je grubo prekršio član 11 Zakona o odbrani BiH, u kojem je tačno i precizno definisano da Predsjedništvo BiH mora konsenzusom donositi odluke o pitanjima odbrane. Mislim da je Ivanić napravio presedan koji se mora hitno riješiti, jer sada možemo konstatovati da je sistem rukovođenja i komende u OS BiH urušen i da taj sistem sada nemamo", kazao je Sifet Podžić, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH

 

"Želio bih da uputim apel svim ozbiljnim ljudima da se ne smije igrati sa ljudima koji sa sobom imaju oružje. Ovo je vrlo ozbiljna situacija. Ukoliko se ona ne riješi jako brzo, to može otići u jako pogrešnom smjeru, a posljedice mogu biti ljudske žrtve. Dakle, ozbiljno upozoravam da se ovaj problem ne smije zaobići sa nekakvim sankcijama, već se mora riješiti sistem rukovođenja i komandovanja u OS BiH, koji je ovim Ivanićevim potezom definitivno narušen".

 

Na pitanje na koji način riješiti ovaj problem Podžić kaže:

 

"Mislim da je predsjednik RS Milorad Dodik već ponudio rješenje. Rješenje je da ne postoje pukovi u okviru OS BiH, nego, kako je on to rekao,  da se zadnji put postrojava ovaj puk, te da će ratni veterani u uniformama Vojske RS obilježavati u budućnosti određene datume. 

 

Podsjećam da je upravo to bio prijedlog pokojnog Sulejmana Tihića, odnosno svih predstavnika bošnjačkog naroda, koji su učestvovali u krojenju Zakona o odbrani. Budući da sam bio u žiži tih dešavanja, napominjem da je prijedlog bio da ne miješamo stvari i da ne formiramo nikakve pukove u okviru OS BiH, već da ratni veterani Vojske RS, Armije BiH i HVO-a mogu to obilježavati. Taj prijedlog nije dobio saglasnost. Vidim da Dodik sada to predlaže. Ja podržavam da se to odmah prihvati i da se problem riješi na taj način. To je jedan od načina. 

 

Drugi način je da se zakoni o odbrani i službi u OS BiH ponovo pregledaju i da se nađe modus kako da se ova situacija ne ponovi. Vojska nije institucija koja može trpiti određena dogovaranja, preglasavanja i slično. Mora se znati vrh i kako ide lanac komandovanja. 

 

Ivanić je napravio dvije, tri krupne greške. U zadnjem saopštenju Ministarstvo odbrane BiH tvrdi da je naložilo Zajedničkom štabu da pripadnici OS BiH ne mogu učestvovati na manifestacijama u Banjaluci. Ako je Ivanić direktno naredio komandantu Šeste pješadijske brigade, onda je on preskočio mnogo stvari, te prekršio član 8 Zakona o odbrani BiH. Stoga smatram da bi Ivanić trebalo da snosi sankcije. Mislim čak da ni on nije svjestan koje posljedice njegov potez može izazvati. Znam da se izvršna i zakonodavna vlast u BiH nikada ne mogu dogovoriti o tim sankcijama. Prema tome, smatram da sudska vlast treba da se očituje po ovom pitanju", kazao je Podžić.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...