TUŽITELJ JANJIĆ PRIJAVLJEN ZBOG NEPROCESUIRANJA ZLOČINA: Njegov advokat Fahrija Karkin tvrdi da državnog tužitelja podržava Udruženje logoraša iz Tuzle

Protiv tužitelja Tužiteljstva BiH Miroslava Janjića pokrenut je disciplinski postupak zbog nemarnog rada u službi, jer u optužnicu za ratni zločin nije uključio stradanje pet osoba.

  • Društvo

  • 10. Jan. 2017  10. Jan. 2017

U VSTV-u danas je završnim riječima okončana glavna rasprava u predmetu protiv tužitelja Tužilaštva BiH Miroslava Janjića protiv kojeg je pokrenut disciplinski postupak zbog nemarnog rada u službi, jer u optužnicu za ratni zločin nije uključio stradanje pet osoba.

 

Radi se o pet slučajeva koji su izostavljeni iz optužnice protiv bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske Gligora Begovića, koji se tereti za zločine u Bijeljini.

 

Predsjedavajuća disciplinske komisije Željka Radović naglasia je da će stranke u postupku pismenim putem dobiti odluku u ovom predmetu u roku od 15 dana, tačnije do 25. januara.

 

Prethodno, disciplinski tužilac Mirza Hadžiomerović predložio je da se izrekne disciplinska mjera skladno zakonu, odnosno predložio je smanjenje plaće na period koji odredi disciplinska Komisija.

 

S druge strane, advokat Fahrija Karkin za svog branjenika je naglasio da su sve njegove odluke bile legalne, ispravne i da je postignuta pravda. 

 

Kako piše Oslobođenje, Karkin je kazao da je Udruženje logoraša TK zadovoljno postupkom koji je vodio tužilac Janjić, te da su oni protive što se vodi disciplinski postupak protiv tužioca koji je njihov zastupnik u ovom predmetu.

 

Karkin je spomenuo i to da je Begović osuđen na 13 godina zatvora, što je kako kaže, razlog zadovoljstva oštećenih da se ne ulaže žalba. Kasnije, tokom drugostepenog postupka, ova kazna je smanjena na deset godina.

trenutak ...