ČUDO NEVIĐENO: Sead Jusić, prvi član SBB-a, koji se našao na udaru „Dnevnog avaza“, Radončić mu preko novinara poručio da podnese ostavku

Za razliku od brojnih stranačkih kolega, računajući i njegovog partijskog šefa Fahrudina Radončića, čije političke pozicije nisu uzdrmala ni hapšenja, ni sudski procesi, zlosretni Jusić bi mogao biti smijenjen već na samom početku istrage

  • Politika

  • 11. Jan. 2017  11. Jan. 2017

Sead Jusić, zamjenik ministrice obrane BiH Marine Pendeš, koji je na tu funkciju imenovan kao kadar Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića, mogao bi uskoro okončati kratku i, po svoj prilici, neuspješnu političku karijeru.

 

No, za razliku od brojnih stranačkih kolega, računajući i njegovog partijskog šefa Fahrudina Radončića, čije političke pozicije nisu uzdrmala ni hapšenja, ni sudski procesi, zlosretni Jusić bi mogao biti smijenjen već na samom početku istrage, a nakon što je odobrio angažman pripadnika Počasne jedinice, Vojnog orkestra i Zastavne grupe Oružanih snaga BiH na smotri 9. januara u Banjoj Luci.

 

Sead Jusić je, naime, danas „osvanuo“ u rubrici „Ličnost dana“, koja je u Dnevnom avazu rezervirana za obračun s političkim neistomišljenicima, kao prvi član SBB-a koji se našao na meti kritika stranačkog glasila.

 

U tekstu pod naslovom „Oficir izgubio politički kompas“, nekadašnji oficir Armije BiH se optužuje da je djelovao samostalno, odnosno, da je slijepo provodio naredbe ministrice Marine Pendeš i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, kao i da se prije stavljanja potpisa na sporni dokument, nije konzultirao s Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem.

 

„Time je upao u velike političke i moralne dubioze iz kojih ga teško može izvući retroaktivna pamet. Ta pamet je nastala nakon intervencije komadantice NATO snaga u BiH. Stoga djeluje principijelno podrška SBB-a da bošnjački član Predsjedništva provede istragu o tome šta se uistinu radilo u Ministarstvu odbrane BiH. Ali, treba utvrditi i šta se radilo unutar Predsjedništva BiH i kako je i u čije ime Ivanić pisao ministrici Pendeš“, piše Dnevni avaz, uz jasnu poruku Seadu Jusiću da razmisli o svojoj ostavci.

 

Da je, međutim, pod pritiskom javnosti, Jusiću već napisana stranačka ispisnica, posve je jasno iz poruke koju je Fahrudin Radončić, preko svojih novinarskih teklića, odaslao „neposlušnom“ zamjeniku ministra obrane.

 

„U suprotnom, nije nerealno očekivati da SBB i poslovično strpljivi ali energični Radončić upute zahtjev predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, kojeg Jusić također nije konsultovao, da u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara otpočne proceduru smjene zamjenika ministra odbrane čiji su potpisi i nesnalaženje ozbiljno i s razlogom uznemirili javnost“, navodi se u tekstu.

 

Ostavku bi Sead Jusić trebao podnijeti do kraja tjedna.

 

(Slobodna Bosna)

trenutak ...