RATNI ŠEF SDB-a SVJEDOČIO U SIPA-i: Enver Mujezinović potvrdio autentičnost Radončićevih riječi o vezi njegove supruge sa Ćelom Delalićem!

Dijelovi razgovora Mujezinovića sa Radončićem su dostavljeni Specijalnom tužilaštvu na Kosovu i koristit će se kao dokazi na suđenje Naseru Kelmendiju za ubistvo Ramiza Delalića

  • Hronika

  • 11. Jan. 2017  11. Jan. 2017

Enver Mujezinović, ratni šef Službe državne bezbjednosti MUP-a Sarajevo, a nakon rata zamjenik direktora Agencije za istrage i dokumentaciju (AID), dao je nedavno izjavu istražiteljima SIPA-e u vezi sa razgovorima koje je vodio tokom rata sa Fahrudinom Radončićem, današnjim liderom SBB-a.

Kao što je nedavno pisao portal "SB", dijelovi tih razgovora Mujezinovića sa Radončićem su dostavljeni Specijalnom tužilaštvu na Kosovu i koristit će se kao dokazi na suđenje Naseru Kelmendiju za ubistvo Ramiza Delalića.

Enver Mujezinović, odnosno SDB Sarajevo, Radončića je "tretirala" krajem 1993. godine, u istrazi koja se vodila protiv bivšeg načelnika Generalštaba Armije BiH Sefera Halilovića, kome je on bio šef kabineta.       

          

Radončić je tom prilikom govorio i o svom odnosu prema Ramizu Delaliću Ćeli koji je nešto ranije uhapšen u akciji "Trebević 93" u kojoj je ubijen drugi "odmetnuti" komandant Mušan Topalović Caco.

Mujezinović je, kako saznaje "SB",  inspektorima SIPA-e potvrdio autentičnost transkripata u kojima Radončić, pored ostalog, govori da je njegov odnos sa Delalićem ve vrijeme opterećivala činjenica da
je Radončićeva supruga Azra početkom rata bila u vezi sa Delalićem.

Mujezinovićev iskaz SIPA-i može biti vrlo značajan dokaz za Tužilaštvo BiH koje, kako je lani najavljeno, priprema optužnicu protiv Radončića za likvidaciju Ramiza Delalića Ćele u ljeto 2007. godine.

 

(Slobodna Bosna)

trenutak ...